Adaçayı Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?

23.04.2020
1.208
Adaçayı Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Adaçayı sabunu, hem vücut sağlığı için oldukça faydalı hem de cilt ve saçlar için oldukça yararlı doğal bir üründür. Bu doğal sabunun içine doğal yağlar, bitkiler ve uçucu yağlar ekleyerek kendiniz de evde yapabilirsiniz. Adaçayı sabunu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Gelin, hep birlikte öğrenelim!

Adaçayı Sabunu Nedir?

Adaçayı bitkisel sabunu, doğal olarak peeling yapma ve besleme yeteneğine sahiptir. Temizlik ve büzücü güçleriyle bilinen adaçayı cildi gençlenştirir. Bu canlandırıcı bitki, bereketli bir doğal nem bariyeri sağlar. Mineral ve antioksidan bakımından zengin yağlar içeren bu doğal sabun pek çok farklı rahatsızlığın tedavisinde destek olarak kullanılır.

Adaçayı Sabunu Neye İyi Gelir?

Adaçayı sabunu kullananlar bu sabunun şifalı etkilerinden bahsediyor. Adaçayı esansiyel yağından üretilen bu doğal sabunun, cildin daha sağlıklı ve daha genç görünmesine yardımcı olan cilt hücrelerinin yenilenmesini desteklediği bilinmektedir. Sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olarak yağlı veya kuru cilde yardımcı olur. Bu da seboreik dermatit, kepek veya akne gibi durumların tedavisinde etkili olur. 

Adaçayı sabununun duygusal etkileri de değerlidir. Duygusal dengenin yeniden sağlandığı ve melankolik ruh haline iyi geldiği kadar gerginliği ve kaygıyı da hafiflettiği bilinmektedir. Adaçayı duygusal olarak onarıcı olduğundan, stres ve yaşam değişiklikleri zamanlarında ideal bir bir üründür.

Genellikle bu sabunun içinde palmiye yağı, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, susam yağı, jojoba yağı, ayçiçeği, hint yağı, shea yağı ve kakao yağı gibi gıda sınıfı bitkisel bitki yağlarını içerir. Her bir yağ spesifik olarak kullanılır çünkü her birinin farklı bir faydası vardır ve kombine edildiğinde birlikte çalışarak cildinizi besleyecek ve yumuşatacak lüks bir köpüren, nemlendirici sabun oluşturur. Ayrıca bu doğal sabunun içinde hoş kokması için bitkiler, kurutulmuş çiçekler ve esansiyel yağlar da kullanılabilir.

Adaçayı Sabunu Ne İşe Yarar?

Adaçayı esansiyel yağı, adaçayı bitkisinin yapraklarından buharla damıtılır. Daha sonra bu yağ ile sabun yapılır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Orta Çağ’da adaçayı, çeşitli değerli özellikleri nedeniyle ve şifalı özellikleri ile mucize olarak görülüyordu. Temizleme ve sinir yatıştırıcı özellikleri nedeniyle Kızılderililer, ona “usta ot” adını verdiler.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan bu doğal sabun, olumsuz ruh hallerini hafifletmek için duyular üzerinde dengeleyici, canlandırıcı, yatıştırıcı ve güçlendirici bir etki sergilerken zihni uyardığı ve netleştirdiği bilinmektedir. Bir dikkat duygusu geliştirdiği, hafızayı geliştirdiği ve solunum ve kadın üreme sistemlerinin rahatsızlıklarını yatıştırdığı bilinmektedir. Bu yüzden adaçayı sabunuyla sıcak bir duş almak size iyi gelir.

Kozmetik olarak veya genel olarak topikal olarak kullanılan bu doğal sabun, toksinleri ortadan kaldırmak, küçük cilt aşınmalarını hafifletmek, lekelerin görünümünü azaltmak ve çatlakları, yaraları ve şişlikleri gidermek için kullanılır. Nemlendirme ve bakım özellikleri, kuruluğu ve tahrişi yatıştırmaya yardımcı olur.

Tıbbi olarak kullanılan bu doğal sabun, kas ve eklem ağrısını hafifletmek, bakteriyel enfeksiyonları ve spazmları iyileştirmek, toksinleri ortadan kaldırmak, dermatit ve ayak mantarı gibi sakin cilt rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılır. 

Adaçayı Sabunu Faydaları

Bu sabunun ana kimyasal bileşenleri kafur, α-thujone, β-thujone, 1,8-cineole ve α-pinene adlı maddelerdir. Kafur genel olarak kan toplanmasını gideren, hızla deriye emilen, soğutan, anestetik, anti-mikrobiyal, antienflamatuvar, öksürük kesici ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir.

1,8-cineole genel olarak analjezik, antibakteriyel, anti-mantar, antienflamatuvar, anti-spazmodik, anti-viral, kan akışı hızlandırıcı, baş ağrısı giderici ve öksürük kesici özelliklere sahiptir.

Α-pinene maddesi ise antienflamatuvar, antiseptik, balgam söktürücü ve bronş açıcı özellikleri vardır.

Bu doğal sabunun kokusunun, yorgunluk gibi olumsuz ruh hallerini hafifletmek için duyular üzerinde dengeleyici, canlandırıcı, yatıştırıcı ve güçlendirici bir etki sergilerken, beyin, duygusal ve ruhsal olarak uyarıcı ve açıklayıcı olduğu bilinmektedir.

Genel olarak kozmetik veya topikal olarak kullanılan adaçayı sabununun, antioksidan özelliği kırışıklıklara, ince çizgilere, sarkan cilde ve kaslara hitap ettiği için yaşlanma belirtilerinin görünümünü yavaşlatmayı ve engellemeyi amaçlayan cilt bakım ürünlerinde ideal bir bileşen yapar. 

Sikatrizan nitelikleri ile bu doğal sabun, koyu lekelerin, güneş lekelerinin ve yara izlerinin görünümünü azaltmak için çalışır. Bu da çatlakları, yaraları ve şişliği gidermek ve genişlemiş gözeneklerin görünümünü azaltmak için idealdir. 

Saçta kullanılan bu doğal sabunun nemlendirme ve bakım özellikleri, aşırı yağın neden olduğu yağlılık görünümünü ve hissini gidermek için saç derisini temizlerken tahrişi yatıştırmaya ve kepeği önlemeye yardımcı olur.

Tıbbi olarak kullanılan bu doğal sabun, iltihaplanma, hassasiyet, sertlik ve diğer artrit, burkulmalar ve incinmeler ile ilişkili kas ve eklem ağrısını hafifletmek için bilinir. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan bu doğal sabun, dermatit gibi cilt rahatsızlıklarının karakteristiği olan kızarıklığı, ağrıyı ve kaşıntıyı yatıştırdığı bilinmektedir. Bu doğal sabunun anti-bakteriyel ve anti-mikrobiyal özellikleri, toksinleri ortadan kaldırmak için idealdir. Böylece enfeksiyon gelişmesini önlerken çürük, kesik, yanık ve tahriş gibi küçük cilt aşınmalarına ve yaralanmalarına yardımcı olur.

Antiseptik özelliklerle bu doğal sabun, toksik maddelerin vücuda girmesini önlemek için bilinir aynı zamanda zehirli maddeler, aşırı tuz veya kimyasallar gibi toksinlerin etkilerini azaltır. Dolaşımı artırır, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olur ve böcek ısırıkları da dahil olmak üzere yaraları ve diğer küçük topikal yaraları temizlemek için etkili bir çözüm yapar.

Ayrıca, adaçayı sabunu spazmodik özelliği, öksürük, göğüs ve mide ağrısı ve kramplarla ilişkili olanlar gibi spazmları etkili bir şekilde ele alır. Depüratif özelliği, terlemeyi teşvik ederek vücudun toksinleri yok etmesini teşvik eder. Bu doğal sabunun mantar önleyici özellikleri, dıştan topikal uygulama yoluyla enfeksiyonlara yönelik olduğu söylenir. Buna göre, bu doğal sabun dermatit ve ayak mantarı gibi durumlardan etkilenen cildi sakinleştirdiği bilinmektedir.

Bu doğal sabunun anti-bakteriyel özelliğinin burun ve boğaz enfeksiyonlarını iyileştirdiği ve böylece astım ve öksürük, soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit, tıkanıklık ve balgam oluşumunun semptomlarını azalttığı bilinmektedir. 

Bu doğal sabun, ruh hali değişimleri, yorgunluk, bulantı, halsizlik ve baş ağrısı gibi ilgili semptomları yatıştırdığı bilinmektedir.

Adaçayı Sabunu Nasıl Kullanılır?

Adaçayı sabunu kullanımı oldukça kolaydır. Islak saçlarınıza, ıslak yüzünüze ve ıslak vücudunuza bu sabunu uygulayın ve iyice köpürene kadar masaj yapın. Ardından bol suyla durulayın.

Adaçayı Sabunu Nasıl Yapılır?

Adaçaylı sabun yapmak aslında oldukça kolay… Bu doğal sabunu hazırlamak için kurutulmuş adaçayı yaprakları ve yağ infüzyonu kullanacağız. Soğuk pres sabun yapımı için işte bilgiler… 

Gerekli Ekipmanlar

  • Dijital mutfak tartısı
  • Termometre 
  • Mikrodalgaya dayanıklı bir kap
  • Kaşıklar
  • Pipetler 
  • El blendırı
  • Silikon sabun kalıpları
  • Eldiven
  • Koruyucu gözlük

Adaçayı Sabunu Yapımı İçin Malzemeler

  • 170 gram hidrojene soya yağı
  • 142 gram hindistan cevizi yağı
  • 113 gram zeytinyağı
  • 29 gram shea yağı
  • 64 gram kül suyu ya da sodyum hidroksit 
  • 177 mililitre su
  • 7.1 gram kurutulmuş adaçayı yaprağı

Yağları tek tek tartın ve mikrodalgaya dayanıklı bir kaba alın. Sonra mikrodalgaya yerleştirin ve hafifçe ısıtın. Bütün yağlar eridiğinde, kuru adaçayı yapraklarını yağa ekleyin. Yaprakları ve yağı yaklaşık 24 saat bekletin. Ertesi gün, yağ karışımı katılaşacağı için tekrar eritmek için mikrodalgaya koyun.

Yağlar tekrar ısınırken soğuk suyu tartın ve paslanmaz çelik bir tencereye alın. Ardından kül suyunu tartın. Daha sonra kül suyunu yavaş yavaş soğuk suyun içine dökün. Sakın suyu, kül suyuna eklemeyin. Böyle yaparsanız reaksiyona girebilir ve kaza riski doğabilir. 

Yağ tamamen eridiğinde adaçayı yapraklarını çıkarın. Kül suyu çözeltisi ve yağların aynı sıcaklıkta olması gerekir. Bu yüzden kül suyu çözeltisinin sıcaklığını ölçün ve yağların sıcaklığını ölçün. 

Eğer iki karışımında sıcaklığı da 43 dereceyse, kül suyu çözeltisini yavaşça yağlara dökün. Sabun hamuru katılaşana ve sabun hamurunun üzerinde izler oluşana kadar yağları ve kül suyu çözeltisini karıştırmak için el blendırı kullanın. İz oluştuktan sonra sabunları, silikon sabun kalıplarına dökün ve sabunları serin ve kuru bir yerde 24 saat bekletin.

24 saat sonra sabunları kalıplardan çıkarın. Sabun kalıplarını bir karton parçasının üzerine yerleştirin ve kalıplar arasında iyi hava akışı sağlayacak şekilde düzenleyin. Kuru yerlerde sabun daha çabuk kürlenir yani kurur. 

Alternatif sabun önerimiz; Salyangoz Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.