Hatay’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler

15.04.2021
719
Hatay’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Rotanızı Hatay’da hafta sonu gezisine çevirdiyseniz tarih, kültür, doğal güzellikler ile değişik mutfak kültürlerinden izlerle birleşmiş ve dolu dolu geçecek bir seyahate hazırsınız demektir. Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler bir hayli fazla sayıdadır ve programınızı bu duruma göre ayarlamanız önemlidir. UNESCO tarafından Barış Kenti ilan edilen üç büyük dinin bir arada hoşgörü içinde yaşandığı Hatay, yeryüzünün ilk yerleşim birimlerinden biridir. Pek çok tarihi kalıntı, kilise, cami ve manastırın yanında tarihi önemi olan mağaralar ve doğal güzelliklerde bu şehirde yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde bulunup, Türkiye’nin en uç nokrasında konumlanan şehir, Suriye ile sınır komşusu olan Hatay’da pek çok kültüre ve alışkanlıklara tanık olabilirsiniz. Akdeniz ikliminin görüldüğü kenti her mevsim ziyaret edebilir ve her mevsimin güzelliklerinin ayrı ayrı r keyfini çıkarabilirsiniz.

St. Pierre Kilisesi

Hem dünyanın ilk mağara kilisesi olması, hem de ilk Katolik Kilisesi olması gibi büyük bir öneme sahip olan Saint Pierre Kilisesi, rotanızın ilk duraklarından biri olmalıdır. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin görmeye geldiği tarihi kilise, her sene 29 Haziran tarihinde düzenlenen ayinden dolayı Hristiyan cemaatinin de destinasyonu olmaktadır. UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’nde yer alan kilise, uzun zamandır halkın ziyaretine açık bir müze olarak kullanılmakta ve sadece izin alınarak ayinler gerçekleştirilmektedir.

Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda yer alan Saint Pierre Kilisesi’ne ulaşım bir hayli kolaydır. Asi Nehri’nin batı kısmında ve Hatay’a 35 km uzaklıkta olan noktaya özel aracınızla, taksiyle ya da toplu taşıma araçları ile gidebiliyorsunuz. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Pierre uzun zaman bu mağarada yaşamış ve Hristiyanlık dinini bu mağaradan yaymaya ve duyurmaya çalışmıştır.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay şehir merkezinde yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi, antik dönemlere ait pek çok eserin sergilendiği ve dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip olan müzesidir. Müzede; Narlıca, Güzelburç, Samandağ ve Antakya’daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergilenmektedir. Yaklaşık 35 bin tarihi eser ve objenin bulunduğu müzede Hitit dönemi de dahil olmak üzere; Helenistik dönem, Roma dönemi ve Bizans dönemi gibi birçok dönem ve medeniyete ait eserler vardır. Müze kart sahibi olan kişilerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği Hatay Arkeoloji Müzesi, seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken bir kültür merkezidir.

Habib-i Neccar Camii
Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii

Tarihi önemi büyük olan Habib-i Neccar Camii, Anadolu’da yapılan ilk cami olarak bilinmektedir. Daha da ilginç olanı bu caminin Romalılar döneminde kullanılan bir Pagan Tapınağı’nın üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Hem Hristiyanlar, hem de Müslüman halk için özel bir önemi olan cami, defalarca kiliseye ve sonra camiye dönüştürülmüştür. Son haliyle cami olarak ibadet için kullanılan bu özel noktaya, Hz. İsa’nın havarilerini Antakyalı putperestlerden korurken şehit olan Habib-i Neccar’ın ismi verilmiştir.

Titus Kaya Tüneli ( Vespasionus Tüneli)
Titus Kaya Tüneli ( Vespasionus Tüneli)

Titus Kaya Tüneli ( Vespasionus Tüneli)

M.Ö. 3000 yılında yapıldığı bilinen Titus Kaya Tüneli, dönemin Roma İmparatoru Vespasianus tarafından daha önce sular altında kentin yine aynı durumla karşılaşmaması için yaptırılmıştır. Hatay Samandağ ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan tünelde pek çok kaya mezarı bulunmakta ve her yıl yüzlerce gezginin ziyaret rotasındadır. Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken Titus Kaya Tüneli; 1380 metre uzunluk, 7 metre yükseklik ve 6 metre genişliğe sahiptir. Tünelin yapılma aşamasını yöneten İmparator Vespasionus, çalışması için bine yakın köleyi bu bölgeye getirtir ve muhteşem bir zeka ürünü olan tüneli yaptırmaya başlar.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Tünel sayesinde Musa Dağı’ndan gelen suların önü kesilip, bir daha sel sularının şehre ulaşması engellenmiştir. Tünel yapımı sonlanmadan hayatını kaybeden İmparator Vespasionus’un yerine geçen oğlu Titus tünelin tamamlanmasını sağlar buraya onun ismi verilir. Tünelin çevresinde; Seleukeia Antik Kenti, Romalılar tarafından tünelin üzerine yapılmış olan köprü, kayalara oyulmuş vaziyette lahitler, Beşikli Mağara, Dor Mabedi ve Antik Liman kalıntılarını da görme şansına sahipsiniz. UNESCO Dünya Miras Listesi içinde yer alan Titus Tünelinde, Hatay’da bulunan pek çok mesire yeri ve antik kentte olduğu gibi müze kartın geçerli olduğunu da belirtelim.

Beşikli Mağara

Beşikli Mağara Titus Tünelinin çok yakınında bulunmaktadır ve Titus Tüneli gezisinden sonra mutlaka burada bulunan mağara ve kaya mezarlarını da görüp, anılarınıza eklemelisiniz. Alana girişte sizi karşılayan kapı ve sütunlardaki işçiliğe hayranlıkla izleyebilirsiniz. Kemerler, taş sütunlar ve taş merdivenlerden geçerek ulaşılan Beşikli Mağara’da kim oldukları tam olarak bilinmeyen fakat dönemin soylu ailelerine mensup olduğu düşünülen 12 adet kaya mezar bulunur. Mezarların kimlere ait olduğu bilinemediğinden dolayı, tarihi yapıyı görmeye gelen gezginler tarafından zaman içinde Krallar Mezarlığı ismiyle anılmaya başlamıştır.

Demirköprü

Hatay’ın simgesi olan Asi Nehri üzerinde yer alan Demirköprü, Hatay geziniz içerisinde görülmeye değer cazibe noktalarından biridir. İsmi Demirköprü olmasına rağmen aslında bir taş köprü olan bu yapı roma döneminde yapılmış be günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış bir Ortaçağ köprüsüdür. Halen kullanımına devam edilen Demirköprü, Reyhanlı ve Antakya arasında yer almaktadır.

Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları

Reyhanlı’yı Antakya’ya bağlayan Demirköprü’den bahsettikten sonra rotamızı Reyhanlı Hamamat Kaplıcalarına doğru çeviriyoruz. Termal turizmin en önemli noktalarından biri olan Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler içinde yer alması gereken dünyaca ünlü bir termal kaplıcadır. Şifalı sularında bulunan özellik sadece bu kaplıcada ve Hindistan’da görüldüğü bilinmektedir. Çeşitli cilt hastalıkları, kas ve eklem ağrıları, bel ve boyun fıtığı ile böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen kaplıcanın sırrı; hiçbir toksik madde bulunmayan bol klorlu bir suya sahip olmasıdır. Şehri ziyarete geldiğinizde mutlaka gidip görmeniz gereken bu şifalı kaplıca, Hatay şehir merkezine 38 km uzaklıkta bulunan Kumluca ilçesi yakınındadır.

Samandağ Plajı

Denize girmeden deniz kokusunu içine çekmeden hafta sonu tatili mi olurmuş diye düşünenler içinde elbette Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler içinde pek çok plaj seçeneği bulunuyor. Masmavi ve temiz sulara sahip olan Hatay plajları arasında ilk durağımız, 14 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun sahili olan Samandağ Plajı oluyor. Dünyanın da en uzun sahilleri sıralamasında ilklerde yer alan Samandağ Plajı, belki de Akdeniz Bölgesi’nin en güzel sahili olmaya aday bir güzellikte ve incecik kumlu bir yapıya sahip. Sörf yapmayı seven ve su sporları ile ilgilenen pek çok turistin hedefi olan Samandağ Plajı’nda türü tehlike altında ve koruma altında olan caretta caretta ile yeşil deniz kaplumbağalarına da rastlamak mümkündür.

Kutsal Havariler Kilisesi
Kutsal Havariler Kilisesi

Kutsal Havariler Kilisesi

Bir yanda Akdeniz’in mavi suları, bir yandan da arkasını yemyeşil Amanos Dağları’na yaslamış olan Hatay’ın Arsuz ilçesindeyiz. Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler arasında bir gününüzü ayırabileceğiniz kadar çok sayıda güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada gezip görülebildiği kentin her bir noktasından adeta ayrı bir tarih fışkırıyor. Kutsal Havariler Kilisesi de bu tarihi güzelliklerden biridir ve pek çok araştırmacı ile tarihçinin sık sık uğradığı bir adrestir. Arsuz’da yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan Kutsal Havariler Mezarlığında birçok mozaik ve mezarlara rastlanmış ve mozaikler sergilenmek üzere Hatay Zeugma Arkeoloji Müzesi’ne taşınmıştır. Roma döneminden kalma olan mezarların 6. yüzyıla ait olduğu belirlenmiştir.

Mar Yuhanna Kilisesi

Yazımızın en başında da belitmiş olduğumuz gibi Hatay şehir merkezi ve yakın çevresinde bolca kilise ve manastıra rastlamak mümkün. Arsuz ilçesinde yer alan Mar Yuhanna Kilisesi de bu ibadet yerlerinden sadece bir tanesi olmaktadır. Bir diğer adı Maryo Hanna Kilisesi olan kilise restore edilip yeniden kullanıma açılan bir Rum OrtodoksKilisesidir. Hatay gezinizde gezip görmeye değer olan adreslerden biridir.

Hıdırbey Musa Ağacı

Buram buram tarih kokan bir şehir olan Hatay’da bir o kadar da dilden dile yayılan efsaneler bulunmaktadır. Hatay Samandağ ilçesinin Hıdırbey köyünde bulunan asırlık çınar ağacı ile ilgilidir. Hıdır Bey ve Musa Ağacı ismi verilen bu çınar ağacı ile ilgili efsane yüzyıllardır yöre halkı tarafında bilinir ve burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı gezginlere anlatılır. Kulaktan kulağa yayılan efsaneden dolayı Hıdırbey Musa ağacı her yıl yüzlerce turisti gölgesinde ağırlar. İnanışa göre Hz. Musa ile Hz. Hıdır bu köye gelirler ve kenardaki dereden su içerler ve yola devam ederken Hz. Musa asasını burada unutur. Geri dönüp baktıklarında ise, asanın olduğu yerde bir ağaç filizlenmiştir. İşte o ağaçta sözünü ettiğimiz asırlık Hıdırbey Musa Ağacıdır.

Kapılı Değirmenli Şelale

Amanos dağlarının eteklerinde bulunan ve Hatay’da gezilecek yerler arasında farklı bir alternatif olarak değerlendirebileceğiniz Kapılı Değirmenli Şelale, tam bir doğa harikasıdır. Hatay şehir merkezine 76 km uzaklıkta olan Dörtyol ilçesindeki bu şelale hafta sonunu doğa yürüyüşü yaparak ya da şelale kenarında piknikle değerlendirmek isteyenler için harika bir seçimdir. Uzun yıllar boyunca saklı kalmış olan bu doğal güzellik, son zamanlarda bir hayli ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Şelalenin altında köylüler tarafından yapılmış bir değirmen bulunuyor ve bu bölgeyi görmeye gittiğinizde bu tarihi değirmeni görebilirsiniz.

Arsuz Plajı

Pek çok plaja sahip olan Hatay’da tercih edebileceğiniz plajlardan biri de Arsuz Plajıdır. Yaz döneminde şehri ziyarete gelmişseniz, Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler listenize mutlaka Arsuz Plajını da eklemelisiniz. Sığ ve ince kumlara sahip olan Arsuz Plajı, özellikle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyen kişiler tarafından vazgeçilmeyen hafta sonu adreslerinden biridir. Denizde pek fazla görülmüyor ve halk arasında söylendiği üzere,  çarşaf gibi bir denize sahip olan plaja giriş ücretli fakat deniz ve kumsalın güzelliği göz önüne alındığında verilen paraya değer olduğu görülüyor.

Payas ve Payas Kalesi

Hatay gezisinde mutlaka yer vermeniz gereken cazibe noktalarından Payas ilçesi ve Payas Kalesini de listenize eklemenizi öneririz. Payas ilçesi, Hatay il merkezine 70 km uzaklıkta bulunmaktadır ve hem berrak ve dalgasız denizi, hem de tarihi eserleri ile görülmeye değer bir cazibe merkezidir. İlk olarak haçlılar tarafından inşa edilen Payas Kalesi, bölgenin Osmanlı egemenliği altına girmesiyle yıkılıp Sokullu Mehmet Paşa tarafından yeniden yapılmıştır. 8 kule ve 4 köşeden oluşan kale mimari özellikleri açısından oldukça dikkat çekici bir yapıdır.

Payas ilçesini gezerken birçok tarihi yapıyı da görebilir ve ziyaret edebilirsiniz ve hemen ardından Payas Plajının sakin denizinde suyun keyfiniz doyasıya yaşayabilirsiniz. Payas’ta görebileceğiniz yerler arasında; Payas Kervansarayı, Payas Limanı, Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Cin Kulesi ve 2. Selim Camisi bulunmaktadır.

Çevlik Plajı

Kilometrelerce uzayan sahilleriyle tüm dünya tarafından tanınan ve büyük ilgi gören Hatay plajlarından bir başkası olan Çevlik Plajı, Samandağ ilçesine sadece 7 km uzaklıkta bulunuyor. Diğer plajlara nazaran su altındaki akıntılar nedeniyle biraz dalga görülen bu plajda incecik kumlar ve upuzun bir sahilden oluşuyor. Etrafında yöresel yemek ve diğer lezzetleri tadabileceğiniz pek çok kafe ce restoran bulunan Çevlik Plajında sakin ve güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Hatay’a özel bir lezzet olan limon dondurma eşliğinde keyifli saatler yaşayacağınız plaj, Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler listenizin bir kenarında mutlaka yer almalıdır.

Hatay’da Hafta Sonu Ne Yemeli?
Hatay’da Hafta Sonu Ne Yemeli?

Hatay’da Hafta Sonu Ne Yemeli?

Her yörenin lezzetleri kendine özel ve kendine güzeldir ancak Hatay, mutfak kültürü ile kendini tüm dünyaya tanıtmış olan nadir şehirlerimizdendir. Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinin kesiştiği noktada yer alan Hatay, et yemekleri ve bulgurla yapılan yemeklere ağırlık veriyor. Hatay’da mutlaka tatmanız gereken lezzetler listesine geçmeden önce belirtmeliyiz; şehre karayoluyla geliyorsanız kesinlikle Belen Tepesinde kısa bir mola verip, Amik Ovasının eşsiz manzarası eşliğinde meşhur Belen tavanın tadına bakmalısınız. Elbette ki bu güzel yemeğin ardından Hatay künefesi ile hem gözünüzü, hem de midenizi şenlendirebilirsiniz. Hatay hafta sonu geziniz sırasında tadabileceğiniz yöresel lezzetlerden oluşan listemizden de faydalanabilirsiniz.

  • Tuzda Et Tavuk
  • Haylan Kabağı (Sıyırma Kabak) Dolması
  • Sembusak (Kapalı Lahmacun)
  • Tepsi Kebabı
  • Sarı Bülbül
  • Şeyh Mualla (Şıh Mualla)
  • Kaytaz Böreği
  • Hatay Usulü İçli Köfte
  • Firik Pilavı
  • İskenderun Döneri
  • Şişperek Çorbası
  • Ispanak Borani
  • Zahter Salatası
  • Kömbe
  • Kireçte Kabak Tatlısı
  • Hettüç Salatası

Hatay’a Nasıl Gidilir?

Hatay, ulaşımın çok kolay olduğu gözde şehirlerden biridir. Yerli ve yabancı gezginlerin çok rahat bir şekilde ulaşabileceği şehir merkezine özel aracınızla gelmiyorsanız her türlü ulaşım aracıyla gelebilirsiniz. Yaz mevsiminde çok sıcak ve kurak olan Hatay’a gitmek için en uygun zaman olan bahar aylarında deniz, hava, kara ve tren yolu ile ulaşmak mümkündür.

Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler hakkında yazdığımız yazıyı beğendiyseniz Çanakkale’de Gezilecek Yerler hakkında yazdığımız yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.

Hatay’da hafta sonu gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan gezi rehberini inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.