Sinop Gezilecek Yerler
Sinop Gezilecek Yerler, Sinop şehri, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Boztepe Burnu’nun üzerine kurulmuş bir şehirdir. Hem tarihi yapısı hem de doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Karadeniz’in en uç noktasında yer alan bu şehir, bölgede denize girilebilen nadir şehirlerdendir. 9 adet ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Boyabat, Ayancık, Gerze, Türkeli, Durağan, Dikmen, Erfelek ve Saraydüzü’dür. Nüfus yoğun olarak Sinop merkezde toplanmışken, en az nüfus ise Saraydüzü ilçesinde yer almaktadır. Bu şehir, Karadeniz bölgesinin tek doğal liman olma özelliği taşıyan yeridir. İlk yerleşim Tunç çağında başlamakla birlikte çok sayıda medeniyete ev sahipliği etmiştir. Liman kenti olması sebebi ile antik çağda büyük önem taşımıştır.
Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti hakimiyetine girmiş olan bu şehrin eski adı Sinopedir. Bu kendi Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı Sinope’nin kurduğuna inanılmaktadır. Ayrıca o döneme ait sikkelerin üzerinde de Sinope’nin resmi bulunmaktadır. Şehrin ismi buradan gelmektedir. Anadolu ve Kırım arasındaki deniz ticaretinde bu şehir büyük bir öneme sahip olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkmadan önce Sinop’a uğramıştır. Atatürk burada şehri beğendiğini şu sözler ile dile getirmiştir. “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı”.
Sinop Gezilecek Yerler, şehirde karadeniz iklimi hakim olup, ne zaman yağmurun yağacağı belli olmamaktadır. Genel olarak bölgede bir rüzgar hakimdir. Bitki örtüsü ise oldukça zengindir. Toprakların büyük bir çoğunluğu orman ve fundalıklar ile doludur. Güneye indikçe iklim kuraklaşır ve zengin bitki örtüsü yok olmaya başlar. İşte; Sinop Gezilecek Yerler
Sinop Gezilecek Yerler
İnceburun Feneri
1863 yılında yaptırılmış olan İnceburun Feneri, 38 metre yüksekliğindedir. Türkiye’nin en kuzey noktasında yer almasından ötürü oldukça önemli bir değerdir. Bu fenerin bakımından sorumlu bir aile yıllardır burada yaşamaktadır. Fotoğraf çekinmek için mükemmel bir yer olan bu fenerin muazza m bir manzarası bulunmaktadır. Herhangi bir yerde konaklayarak burayı günübirlik ziyarete gelebilirsiniz. Eğer buradan kalmak istiyorsanız karavan ve çadırla kamp yapabilirsiniz. Su, yol ve tuvalet açısından çok uygun bir yer olmasa da yine de burada kamp yapanlar bulunmaktadır. Sinop’ta Gezilecek Yerler arasında en önemli yere sahip olan bu feneri mutlaka görmelisiniz.
Sinop Kalesi
Şehirde bulunan en önemli tarihi eserlerden bir tanesi Sinop Kalesi’dir. MÖ. 7. Yüzyılda yapıldığı düşünülse de net bilgiler yer almamaktadır. Kale, şehrin hemen girişinde bulunmaktadır. Denizin hemen kıyısındadır. Tüm ihtişamını halen sürdürmektedir. Sık sık fethedilen bu kale,, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde onarılarak yeniden inşa edilmiştir. 2050 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğinde olması ile birlikte bu kenti savunmak amacı ile yaptırılmıştır. 2013 yılında Sinop Kalesi UNESCO’nun Geçici Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu kaleden bahsetmektedir. Bu eserde kalenin 6 adet kapısı olduğu yazmaktadır. Bu kapıların isimleri ise, Kumkapı, Tersanekapı, Yenice Kapısı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı’dır. Günümüzde yalnızca Kumkapı ve Lonca Kapısı halen yaşamını devam etmektedir. Tuğla, moloz ve kesime taştan inşa edilmiştir.
Sinop Kalesini dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Burada yerli ve yabancı pek çok turist görmeniz mümkündür. Girişten yukarı çıktığınız zaman burada bir kafe olduğunu görebileceksiniz. Bu kafede çay, kahve içerek deniz manzarası eşliğinde dinlenebilirsiniz.
Sinop Etnografya Müzesi, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop şehrinde bulunan önemli bir müzedir. Şehir, tarihi zenginlikleriyle bilinirken, bu müze de ziyaretçilere bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu tanıtmak amacıyla kurulmuştur.
Müze, geçmişten günümüze kadar olan dönemlere ait pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır. Sinop’un etnografik ve kültürel mirasını yansıtan birçok obje, el sanatları ürünleri, geleneksel giysiler, ev eşyaları ve tarım aletleri gibi öğeler müzede sergilenmektedir.
Sinop Etnografya Müzesi’nin koleksiyonu, Osmanlı dönemine ait önemli eserlerle dikkat çeker. Bu eserler arasında el işi ürünler, takılar, dokuma eserler ve etnografik belgeler bulunmaktadır. Müze, ziyaretçilere bölgenin geçmişine dair geniş bir perspektif sunmakta ve kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.
Tarihi bir atmosferde yer alan bu müze, ziyaretçilerine Sinop’un kültürel kimliğini, geleneklerini ve yaşam tarzını anlama fırsatı sunmaktadır. Sinop’un derin tarihini ve zengin kültürünü keşfetmek isteyen herkes için Sinop Etnografya Müzesi, önemli bir durak ve bilgi kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Hamsilos Koyu
Türkiye’nin en kuzey noktasında Hamsilos Koyu yer almaktadır. Bu koy buzul aşındırması sonucu oluşması sebebi ile dünyada kendi kendine oluşan tek koydur. Bu bakımdan oldukça öneme sahiptir. Koy, fil kafası görüntüsü vermektedir. Eskiden savaş gemileri bu koyda saklanırken, bugün balıkçılar fırtınalı havalarda burada korunmaktadır. Koyun en sonuna kadar araç ile gitmek mümkün olmamaktadır. Çünkü yol çok bozuktur. Bir noktadan sonra yürüyerek ilerlenmesi gerekmektedir. Bu alanda pek çok mesire alanı bulunmakta ve çalışan insanlar son derece güler yüzlü olmaktadır.
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası, Sinop ilinin Ayancık İlçesinde ve İnaltı Köyü’nde yer almaktadır. Bu mağara çok yakın zamanda keşfedilmiştir. 2004 yılında ziyaretçilere açılan bu mağaranın içinde halen çalışmalar devam etmektedir. Görülmeye değer olan bu mağaranın kısa zamanda daha fazla projelendirilerek, ziyaretçi çekmesi bekleniyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
1997 yılında Erfelek Barajı yapılmaya başlanmıştır. Bu sırada yollar açıldıkça Erfelek Şelaleleri de keşfedilmiştir. Küçüklü büyüklü 28 şelaleden oluşan bu yer bırakın ülkemizi belki de dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesidir. Burası Sinop’un en turistik yeridir. Belediye tarafından korunmakta olup, giriş için belli bir ücret ödenmektedir. Kampa uygun olan bu şelalelerde, kamp yaparak oranın tadını daha fazla çıkarabilirsiniz.
Erfelek Şelaleleri merdiven şeklindedir. Burada duyacağınız kuş seslerinden çok fazla etkileneceğinizi söyleyebiliriz. Çeşitli hayvanlarda karşınıza çıkabilir. Fakat hayvanlar oldukça ürkektir ve kaçarlar. Şelalelerin alt kısımlarında suların düştüğü yerde halk serinlemek amaçlı suya girmektedir. Fakat derinlik belli olmamaktadır. Bunu belirtmekte fayda vardır. Bu bölgede kamp yapmak istiyorsanız oradaki görevliler ile görüşerek yalnızca 5 TL gibi bir ücret ödemeniz yeterlidir.
Balatlar Kilisesi
Bizans döneminde inşa edilen ve günümüze kadar ulaşan Balatlar Kilisesi, Sinop’un çok önemli eserlerinden bir tanesidir. Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin himayesi altına girmiştir. Roma döneminde yani 3. – 4. Yüzyıllarda bir imparatorluk hamamı için yaptırılmıştır. Fakat 5. Yüzyılda yani Bizans döneminde kiliseye dönüştürülmüştür. Osmanlı döneminde burası Rum manastırı olarak kullanılmış olup, yaklaşık 2000 yıl kadar bu şekilde hizmet vermiştir. Bu nedenle de sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 2000 senesinde ise halkın ziyaretine açılmıştır.
Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi’nin yapılışı ile ilgili hiçbir bilgi bilinmemektedir. Ülkemizin en görkemli kalelerinden bir tanesi olmasına rağmen turizm açısından çok da geliştiği söylenemez. Boyabat Kalesi, Sinop ilinin Boyabat ilçesinde yer almaktadır. İlçenin merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. 135 metre yüksekliğindeki kayalık üzerine kurulmuştur.
Sinop Cezaevi
Sinop Gezilecek Yerler arasında belki de en merak edileni Sinop Cezaevi’dir. Öyle ki yalnızca bu cezaevini görmek için sahi turistler şehri ziyaret etmektedir. Buranın her bir metrekaresinde hüzün bulunmaktadır. İçeri girdiğinizde duygulanmamanız neredeyse imkansızdır. Buraya Anadolu’nun Alkatraz’ı da denilmektedir. Cezaevi 1999 senesinde kapatılmış ve müzeye çevrilmiştir. Çok eski zamanlardan beri çok sayıda şarkıya, şiire, filme ve diziye konu olmuştur.
Sinop Cezaevi’nin üç tarafı denizler ile çevrilidir. Gaskalılar tarafından MÖ. 2000 yıllarında yaptırılan kale, bu cezaevine ev sahipliği yapmaktadır. Bu kale Frek, Pontus, Roma, Bizans, ŞElçuklu ve Osmanlı himayesine girmiştir. Cezaevi olarak kullanıldığına dair belgelere bakıldığında 1568 yılına kadar gidilmektedir. Hapishane iç kale denilen alana kurulmuştur. Bu alan 9500 metrekarelik bir alandır. İç kale kısmı 3 Ekim 1214 yılında Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Kalenin 22 metrelik bir alanı denize bakmaktadır. Surların yüksekliği ise 18 metredir. Surlar üzerinde 3 metre kalınlığında yollar bulunmaktadır. Muhafızlar kalenin dört bir yanını bu yollarda gezerek kollamıştır. 1887 yılında burası bir hapishaneye dönüştürülmüştür 1939 yılında ise bir ek bina yaptırılmış ve orası da çocuk hastanesi olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatnamesinden buradan söz etmiştir.
Karadeniz’e karşı duran bu cezaevi öyle nem alıyormuş ki bazı mahkumlar cezasını tamamlamadan burada hayatını kaybetmiş. Sabahattin Ali burada Aldırma Gönül isimli şiirini kaleme almıştır. Sinop Cezaevinde mahkum olan ünlüler şu şekilde sıralanmaktadır. Kerim Korcan, Osman Deniz, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Refi Cevat, Burhan Felek, Hüseyin Hilmi, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel, Nazım Hikmet ve Necip Fazıl.
Sinop’u kış aylarında ziyaret ediyorsanız sabah 8, akşam 5 saatleri arası, yaz ayların ziyaret ediyorsanız sabah 9, akşam 7 saatleri arasında cezaevini gezebilirsiniz.
Paşa Tabyası
Tabya, bir bölgeyi savunmak için inşa edilen, asker ve silah ile güçlendirilen yapılara verilen isimdir. Paşa Tabyaları, Osmanlı – Rus Savaşları sırasında yani 19. Yüzyılda Rus donanmalarının denizden yapacakları saldırıları engellemek amacı ile yapılmıştır. Bu tabya Venedik Tabyasından sonra dünyanın en önemli 2. Tabyasıdır. 2014 yılından beridir turizme açılmıştır. 1800’lü yıllarda burada top sesleri yankılanırken şimdi ise, kahvaltı yapılmakta, yöresel yemeklerin tadına bakılmakta, düğün, panel ve konferanslar gerçekleştirilmektedir.
Şehir merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta bulunan bu tabyalara kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem kendi aracınız ile hem de şehirden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlamanız mümkündür.
Akgöl
Akgöl öyle güzel bir manzaraya sahiptir ki Abant Gölü, Uzungöl gibi ün salmış pek çok göl ile yarışabilir. İki çayın birleşmesi ile oluşmuş yapay bir göldür. Yaklaşık 3 dönümlük arazi üzerinde yer almaktadır. 1200 metre yüksekliktedir. Piknik yapmak ve eğlenmek için ideal bir mekandır. Her ne kadar 1991 yılında turizm noktası olarak ilan edilse de çok fazla tanıtım yapılmadığından ziyaretçisi fazla bulunmamaktadır. Yolları ise maalesef bakımsız ve bozuktur.
Karakum Plajları
Karakum plajları Sinop’un en dikkat çeken yerlerindendir. Özellikle yerel halk tarafından çok rağbet görmektedir. Plaj doğal güzellik bakımından mükemmeldir. Deniz siyah kum ile kaplıdır. Çünkü, Boztepe Yarımadası’nda bulunan bir yanardağ paylamış ve püskürtmüş olduğu kül ve kumral buralara dağılmıştır. Plaj genel olarak çok kalabalık değildir. Şezlong, şemsiye, duş ve kafe hizmeti bulunmaktadır. Ayrıca bir tesiste burada yer almaktadır. Merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunan bu plajı yaz aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Sinop’a kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’a 709, Ankara’ya 430, Trabzon’a 490, Samsun’a 169 kilometre uzaklıktadır. Genel olarak tüm şehirlerden otobüs seferi bulunmaktadır. Şehre 8 kilometre uzaklıkta bir hava limanı bulunmaktadır. İstanbul’dan Sinop’a aktarmasız uçak seferi bulunmaktadır. Fakat farklı illerden de İstanbul aktarması yaparak Sinop’a hava yolu ile ulaşmanız mümkündür. Zaten liman kenti olan Sinop’a deniz yolu ile de ulaşılmaktadır.
Sinop’a gelmişken yöresel lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz. Sinop’un çok sayıda meşhur yemeği bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir. Sinop mantısı (etli hamur), içli tava, mısır çorbası, nokul, sirkeli pırasa, katlama, ıslama, Sinop usulü prenses, palamut pilaki, mısır pastası, keşkek ve kabak millesi bir başka ismi ile akkabak böreği. Bunlar Sinop’un meşhur yemekleri olup, her gelenin mutlaka tatması gerekmektedir. Hem tarihsel hem doğal güzellikler açısından mükemmel bir şehir olan Sinop’u görmediyseniz mutlaka ziyaret etmelisiniz. Karadeniz’e ülkemizin her yerinden düzenlenen turlara katılarak da kısa sürede olsa Sinop’u tanıma imkanı bulabilirsiniz.
İnceburun Deniz Feneri, Türkiye’nin Karadeniz sahilinde, Sinop ilinin kuzeydoğusunda yer alan önemli bir deniz feneridir. Sinop’un en kuzey noktasında, Karadeniz’in dalgaları arasında konumlanmış olan bu fener, bölgenin denizcilik tarihinde önemli bir rol oynamıştır.
İnceburun Deniz Feneri’nin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. 1863 yılında inşa edilen bu fener, Karadeniz’in tehlikeli sularında seyreden gemilere yol göstermek için kullanılmıştır. Fener, yüksek bir kule üzerinde konumlanmış ve zaman içinde bakım ve restorasyonlarla günümüze kadar korunmuştur.
Bu tarihi deniz feneri, çevresindeki muazzam doğal manzara ve Karadeniz’in mavi sularıyla birleşen nefes kesici bir görüntü sunar. Ziyaretçiler, buraya gelerek hem fenerin tarihini öğrenebilir hem de eşsiz manzaranın keyfini çıkarabilirler.
İnceburun Deniz Feneri, turistlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken bir noktadır. Özellikle gün batımı ve doğumunda, fenerin görkemli siluetiyle birlikte deniz manzarası izlemek unutulmaz bir deneyim sunar.
Sinop’un bu tarihi deniz feneri, bölgenin denizcilik geçmişine dair önemli bir sembol olmasının yanı sıra, ziyaretçilere doğanın ve tarihin iç içe geçtiği benzersiz bir atmosfer sunar.
Sinop Gezilecek Yerler listemiz bu kadardı unutmayın Sinop gezilip görülmesi gereken şehirlerden birisidir. Gezginler tarafından yapılacak Karadeniz gezilerinin vazgeçilmez yerlerindendir. Samsun Gezilecek Yerler yazıma da bakmayı unutmayınız. Hoşçakalın…