Diş Teknisyeni Nasıl Olunur? Diş Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

03.09.2021
59
Diş Teknisyeni Nasıl Olunur? Diş Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Diş teknisyeni ne yapar, diş teknisyeni nasıl olunur? Diş, koşulsuz şartsız her insan için önemlidir. Çürük, diş kaybı gibi sorunlarda ilk gittiğimiz yer diş doktoru olur. Doktor çürük ve çürüğe benzer tedavileri uygular. Fakat tek diş kaybı, çoklu diş kaybı gibi bazı sorunlarda devreye diş teknisyenliği girer. Yani diş teknisyenliği, diş doktoruna bağlı olarak çalışılan, doktorun vermiş olduğu ölçü ve hasta bilgisine göre gelen hastaya protez yapılan bir meslektir.

Bu meslekte, hareketli protez, sabit protez, implant üstü protezler yapılır.

Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?

Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?

Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?

Diş teknisyenliğinin eğitim olarak verildiği programlardan mezun olan kişiler, bir diş doktoruna bağlı olarak çalışır. Doktor kendisine gelen hastanın ağız ölçüsünü alır. Gerekli olan tedavi uygulaması için teknisyen hastaya uygun işlemin yapılması aşamasında devreye girer. Hastanın ağız içi dokusu, diğer dişler ile ilişkisi, dişlerin çeneler arasındaki ilişkiye göre uygun tedavinin yapılmasını sağlayan protez yapar.

Tek diş veya birkaç diş kaybı sorununda, diş teknisyeni doktordan aldığı hasta ağzının ölçüsüne göre sabit protez yapar. Sabit protez, bir veya birkaç diş eksikliğinde sağlam olan diğer dişlerden destek alınarak yapılan yerinden oynamaz bir protez çeşididir.

Çoklu diş kaybı durumunda ise diş teknisyenin daha derin şekilde çalışması gerekir. Tek diş kaybına nazaran çoklu diş kaybından dişler arası ilişkiler, ağız içindeki dokular ve çeneler arası ilişkiler daha çok bozulacağı için teknisyenin hastanın ağız içi dokularına tamamen uyumlu bir protez yapması gerekir. Çoklu diş kaybından teknisyen hareketli protez yapar.

Uygulanacak olan protez çeşidinin ne olduğu hastanın isteği, hastanın maddi durumu, doktorun uygun gördüğü tedavi seçeneğine ve hastanın tedavisine en uygun olacak şekilde seçilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Diş teknisyeninin görevi sadece sabit veya hareketli protez yapmak değildir. Sabit ve hareketli protez dışında, implant üstü protez, çene yüz protezi, geçicici protez, köprü gibi protezler yapar.

Diş teknisyeni, ilerleyen teknoloji ile diş teknisyenliği de ilerliyor. Cad cam, Exoded gibi diş protez yapımı için programlanmış yazımlımlar ile de daha hızlı şekilde protez de yapar.

Diş Teknisyeni Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

İlk şart mesleği bilmek açısından bu mesleğe uygun bir bölümden mezun olmaktır. Bunu dışında bir diş teknisyeninde aranan bazı kriterler vardır. Bunlar:

  1. Azimli ve sabırlı olmak,
  2. Öğrenmeye her zaman açık olmak,
  3. Gelişmelere açık olmak,
  4. Laboratuvar ortamında çalışmaya uygun birisi olması,
  5. Pratik olması gerekir.
Diş Teknisyeni Nasıl Olunur?

Diş Teknisyeni Nasıl Olunur?

Diş Teknisyeni Nasıl Olunur?

Diş teknisyeni nasıl olunur? Diş teknisyeni olmak için, liseden sağlık meslek lisesinin diş teknisyenliği bölümünden mezun olmaları ya da üniversitede önlisans programı olarak geçen diş protez teknolojisi bölümünden mezun olmaları gerekir.

Diş teknisyeni olmak için liseden bu işle alakalı bölümden mezun olunsa bile iş bulma açısından üniversitede bu bölümden mezun olanlar daha avantajlı olur. Bu yüzden diş teknisyeni olunmak isteniyorsa üniversiteden bu meslekle ilgili bir bölümden mezun olunması daha avantajlıdır.

Diş Teknisyeni Maaşları Ne Kadardır?

Diş teknisyenliği maaşı, tecrübe, çalışılan yere göre değişiklik gösterir. Hem devlette hem özelde hem de isterlerse kendi kurdukları laboratuvarlarda çalışır ve çalıştığı yere göre aldığı maaş değişkenlik gösterir.

Diş teknisyeni özelde en düşük asgari ücret tutarında maaş alır. Bu durum porselen, cam cam, exoded programlarını bilmeye göre ve tecrübeye göre yükselebilir.

Özelde bir diş teknisyenin aldığı maaş 10 bin Türk Lirasına kadar yükselebilir.

Devlette diş teknisyeni KPSS ile atanarak iş bulur. Devlette alınan maaş en düşük 4368 Türk Lirası’dır

Diş Teknisyeni İş İmkânları Nelerdir?

Diş Teknisyenleri, devlette ve özelde iş bulma imkânı olan bir meslektir. Ayrıca bu bölümden mezun olmuş kişiler kendi laboratuvarlarını da açma imkânına sahiptirler.

İlginizi çekebilir: Meteoroloji Uzmanı Nasıl Olunur?

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.