Nomofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

07.02.2022
900
Nomofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Modelistlik Kursu

Teknoloji, bazı insanlarda büyük bağımlılıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yazımız içerisinde teknoloji bağımlılığı olarak adlandırılan Nomofobi nedir hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi insanlar üzerinde büyük bir etki meydana getiriyor. Hatta genç nesil için teknolojik cihaz ve ürünlerin birçoğu bir gereklilik haline gelmeye başlamış durumda. Ancak bu durumun iyi bir şey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Nomofobi
Nomofobi

Nomofobi Nedir?

Kısaca Nomofobi Nedir? No Mobile Phobia kelimelerinden üretilen Nomofobi, cep telefonu başta olmak üzere teknolojik cihazlara olan erişiminin korkma durumudur. Özellikle hastaların cep telefonlarından ayrılma üzerine büyük bir korkuları bulunmaktadır. Modern çağın bizlere getirmiş olduğu en yeni sorunlardan birisi olan Nomofobi, akıllı telefonların yaygınlaşmaya başlaması ile beraber etkinlik göstermiş bir sendromdur. İnsanların sürekli ulaşabilir, ulaşılabilir olma isteği bu tarz sendromların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Oldukça yeni bir sorun olmasından dolayı bu sendrom ile ilgili net bir bilgi, veri deposu maalesef ki bulunamamaktadır.

Nomofobi belirtileri
Nomofobi belirtileri

Nomofobi Belirtileri Nelerdir?

Bu sendromda kişiden kişiye değişen belirtiler bulunmaktadır. Ancak; ortak olarak görülen belirtilerin bir kısmını şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Kişi, telefonu yokken kendisini boşlukta, eksik gibi hissetmesi ve sürekli olarak akıllı telefon arayışına girmesi
  • Kişinin telefon yanında olsa bile sürekli bildirim, mesaj, çağrı gelip gelmediğini kontrol etmek istemesi
  • Kişi, akıllı telefonunun şarjı bitmesi durumunda kendisini bir anda çaresiz, kaybolmuş olarak hissetmesi
  • Nomofobi sendromunda birçok kişi telefonunu bir yerde unutmaktan, çaldırmaktan ve telefonun bozulmasından aşırı korkar ve bunun asla meydana gelmesini istemezler.
  • Bu sendromda akıllı telefonun yanında olmaması kişide aşırı baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide krampları ve nefes almada güçlük gibi sorunlar meydana getirmektedir.
Nomofobi korkusu
Nomofobi korkusu

Nomofobi Hastaları Neden Korkuyorlar?

Akıllı telefona olan erişimin kaybedilme korkusu genel olarak bu sendromun oluşmasına neden olmaktadır. Sosyal medyaya olan bağımlık ve diğer bağımlılıklar gibi Nomofobi’nin de bir cep telefonu bağımlılığı olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Bir bağımlılık olan bu durumda insanlar akıllı telefonlara karşı yoksunluk hissetmesine neden olmakta. Bağımlılıktan kurtulmak için akıllı telefon kullanımı azaltılmak istense de çoğu zaman telefon kullanım oranı daha da artmaktadır. Nomofobi hastalığını tetikleyen etmenler arasında yalnızlığın ilk sırada olduğunu söyleyebiliriz.

Nomofobi Sosyal Medya İlişkisi
Nomofobi Sosyal Medya İlişkisi

Nomofobi İle Sosyal Medyanın İlişkisi

Sanal dünya ve sosyal medya artık insanlar arasında bambaşka bir iletişim stilinin oluşmasına neden oldu. İnsanlar artık birbirlerini takip etmek için sosyal medyayı kullanmaktadır. Meydana gelen gelişmeleri anlık olarak öğrenmek, başkalarını gizliden gizliye takip etmek bir ihtiyaç haline gelmektedir. Nomofobi ile sosyal medya arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.           

Nomofobi tedavisi
Nomofobi tedavisi

Nomofobi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Nomofobi sendromunun tedavi edilebilir olması için öncelikle kişinin kendisi bu durumu bir sorun olarak kabul etmesi gerekiyor. Kişinin tedaviyi kendi istemesi, telefona karşı bir bağımlılığının bulunduğunu itiraf etmesi gerekiyor.

Kişi uygulayacağı bazı tedokslar ile sorunu tedavi edebilir. İradenin oldukça önemli olduğunu, bu konuda alınacak psikolojik terapilerin büyük işe yaradığını söyleyebiliriz. İlaç vs. ile tedavi maalesef mümkün değildir.

Teknoloji Dostu Detoks
Teknoloji Dostu Detoks

Teknoloji Dostu Detoks Yapımı

Nomofobi’den kurtulmak isteyen kişiler oldukça basit yöntemler ile bu sorundan kurtulabilirler. Ama ilk başta telefonu elinden düşürmek kişiler için oldukça zor olabilir.

Detoks yardımı ile teknolojiye hükmetme gücü kazanabilir, sizi esir hale getirmesinin önüne geçebilirsiniz. Telefonu elinizden attıktan sonra dış dünyanın farkına varabilir, çiçeklerin gerçek kokusunu, gökyüzünün nasıl göründüğünü fark edebilir aslında ne kadar karanlık yolda olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Gün içerisinde en az 3 saat telefonu elden bırakarak dış dünyayı görmek en iyi detoks biçimidir.

Nomofobiden Kimler Etkilenir?

Genç, kentsel nüfus (Y Kuşağı veya internetle büyüyen herkes gibi) arasında oldukça yaygın bir olgudur. Genel bir teknoloji ve telekomünikasyon korkusunun bir parçası olarak görülebilir. Sonuçta telefonlar suça diğer teknolojilerden daha yatkın olabilir. Diğerleri, özellikle insanların hareket halinde olduğu yerlerde (New York veya Londra gibi büyük şehirler gibi) sürekli olarak kesintiye uğramaktan kaçınmak isteyebilir.

Nomofobinin Nedeni Nedir?

Burası biraz zorlaşabileceği yer. İnsanların cep telefonlarına yüksek düzeyde bağımlılık olabilir. Onsuz olduğunuzda, o kopukluk ve yalnızlık hissi vardır ve bağlı olmanın tam tersi. Ayrıca bir sosyal etkileşim unsurunun yanı sıra arkadaşlarınızla ve ailenizle temas halinde olmak isteme duygusu da vardır.

Bazı insanlar ayrıca gizlilik veya güvenlik konusunda da endişe duyabilir. Sonuçta, telefonunuza bakmadan görevleri gerçekleştiremiyorsanız, toplum içinde ne kadar güvendesiniz? Kişiler hakkında da veri toplanabiliyor olması, bu konuda (işletmeler tarafından cep telefonu konum takibi gibi) endişe yaratabilmektedir.

Nomofobiyi Nasıl Önleyebiliriz?

– Telefonunuza çok fazla bağımlı olmamaya çalışmak: Bu kulağa bariz bir şey gibi gelebilir, ancak ne kadar bağlı olduğunuza şaşırabilirsiniz. İlk başta garip gelse bile, onu geride bırakmaya çalışın. Ayrıca, çantanızda veya evrak çantanızda yalnızca temel malzemeleri getirmeyi deneyebilirsiniz (günlük veya not defteri gibi görev yönetimi için bir araç).

– Telefonunuzu kullanmadan kendinizi düzenlemeye çalışın: Sürekli olarak e-postalarınızı ve Facebook’unuzu her 5 dakikada bir kontrol ediyorsanız, onu yarım saat boyunca kendi haline bırakmayı deneyin. İnsanların ihtiyaç duyduklarında yine de sizinle iletişime geçeceğini göreceksiniz.

– Dışarı çıktığınızda telefonunuzu evde bırakmayı deneyin: Bu en zor kısımlardan biridir, çünkü cep telefonunuz olmadan dışarı çıkmak zor olabilir. Akşam yemeğine çıktığınızda onu arabada, evde veya güvenli bir yerde bırakmaya özen gösterin.

– Nomofobi hakkında bilgi edinin: Bu, birikmekte olan endişeleri kontrol altına almanın başka bir iyi yoludur. Ne de olsa ne yaşadığınızı bilmek, bu konuda karanlıkta kalmaktan daha iyidir. – Daha üretken olmayı deneyin ve öğrenin: Bu, telefonunuzu sürekli kontrol etme ihtiyacını azaltmada yardımcı olabilir. Sadece odağınızı elinizdeki görevden uzaklaştırmadığından emin olun.

Nomofobinin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Nomofobinin olası olumsuz yan etkileriyle ilgili olarak orada ne olduğu gerçekten net olmadığı için bu ilginç bir şey. Bazı kaynaklar, uzun süre cep telefonunuz olmadan kalmanın olumsuz etkilerine dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtirken, diğerleri panik atak benzeri bir his uyandırdığını iddia ediyor. Bu konuda yapılmış çalışmalar olduğu için ikincisine odaklanacağız.

En son çalışma, Nomofobisi olanların daha yüksek kortizol seviyelerine (bir stres hormonu) sahip olduğunu, oysa cep telefonu olmayan kişilerde kortizol için anormal bir okuma olmadığını gösteriyor. Öte yandan, Nomofobisi olan kişiler, sosyal ortamlarda nomofobi olmayanlara göre daha endişeli ve tehdit altında hissettiklerini bildirdiler, ancak bu durum onlarda herhangi bir endişeye neden olmadı.

Nomofobi, kişinin cep telefonundan yoksun kalma korkusudur. “Nomofobi” kelimesi, 2009 yılında İngiliz programcı Chris Mills tarafından yurtdışına seyahat ederken cep telefonu olmadan olmanın endişelerini ilk kez tarif ederken ortaya çıktı. Kişinin cep telefonunu kontrol etmek için görünüşte kontrol edilemeyen dürtüleri veya zorlamaları tarafından yönlendirilen, nomofobik kaygının birincil belirtisi, kişi akıllı telefonundan uzaktayken derin bir sıkıntı ve panik duygusudur.

Bu çalışma, halk arasında “nomofobi” olarak bilinen bu kaygıları karakterize etmek ve arkasındaki psikolojik mekanizmaları anlamak amacıyla yapılmıştır. Kendilerini sık sık nomofobi semptomları yaşadığını belirten 1.350 internet kullanıcısına Twitter üzerinden çevrimiçi anketler gönderildi.

2.655 anket katılımcısı, nomofobiklik anketini doğrudan Twitter üzerinden iletişime geçilmeden tamamladı. Sonuçlar, nomofobinin şiddeti ile fizyolojik stres tepkileri arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ek olarak, yüksek düzeyde nomofobi, sosyal durumlarda artan sosyal tehdit duygularıyla ilişkilidir. Bu, kişinin akıllı telefon teknolojisine bağımlılığı konusunda artan farkındalığından veya bilinmeyen başkalarından kaçınmak için bilinçsiz bir istekten kaynaklanıyor olabilir.

Bu çalışmanın sonuçları, nomofobi ile fizyolojik stres tepkileri arasında bir bağlantı olduğunu gösteren önceki araştırmaları desteklemektedir, ancak bu bulgular, nomofobiyi destekleyen semptomların bilinmeyen başkalarından kaçınmaya yönelik bilinçsiz bir istekten kaynaklanabileceğini gösteren ilk ampirik kanıtı sağlamaktadır. Bu ilişkiyi daha fazla aydınlatmak ve altında yatan psikolojik mekanizmaları keşfetmek için ek araştırmalar yapılmalıdır.

Nomofobi Nedir? Nomofobi ne demek adlı yazımız hakkında aşağıda yorumlarınız bekliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.