İzmir Gezilecek Yerler

23.08.2019
928
İzmir Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Bu yazımızda sizlere İzmir Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğim. İzmir gezilip görülmesi gereken ilk şehirler arasında gelmektedir. Gezilecek yerler listesine geçmeden sizlere İzmir hakkında genel bilgiler vereceğim.

Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir, ülkemizin en büyük üçüncü Şehridir. İzmir Körfezi’nin üzerinde kuruludur. Fuar alanı ve limanı ile sadece ülkemizde değil dünya çapında ünlü bir şehirdir. Ege Denizi’nin ikinci büyük şehridir. En büyük şehri ise Atina’dır. Arazileri engebeli olsa da iklimi sebebi ile arazisi verimlidir. İş olanakları oldukça fazladır. İyonya ve Roma başta olmak üzere çok sayıda medeniyete ev sahibi olmuştur.

Büyükşehir unvanı olan İzmir, 1971 senesinde Akdeniz Oyunlarına, 2005 senesinde ise Dünya Üniversiteler Oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Pek çok kültürel ve sanatsak etkinliğe ev sahipliği yapan İzmir’in ilçeleri de her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir. Sizler de İzmir’e giderek orayı bütün güzellikleri ile görmek istiyorsanız, bu yazımızdaki İzmir Gezilecek Yerler listesini inlemenizi tavsiye ediyoruz.

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir Konak Meydanı

Her şehrin herkes tarafından eskilerden bu yana bilinen bir buluşma noktası vardır. İzmir’in bilinen buluşma noktası da Konak Meydanı’dır. Birçok tarihsel önemli olaya şahitlik etmiş olan bu meydan, şehrin tüm hafızasını taşımaktadır. İzmir’i gezmeye başlarken en güzel başlama noktası burasıdır. Her İzmir’e gelen Konak Meydan’ına mutlaka uğrar.

Hükümet Konağı, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi pek çok kamu kurumu da bu meydan da bulunmaktadır. Konak Meydanı’nda Tarihi Kemeraltı Çarşısı, palmiye ağaçları, camiler, havuzlar, güvercinler ve meşhur Saat Kulesi’ni burada görebilirsiniz.

İzmir Konak Meydanı

İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi Konak Meydanı’nın ortasında yer almaktadır. Dantel görünümde işlemeleri vardır. 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yaptırılma sebebi ile Sultan Abdülhamit’n tahta oturmasının 25. Yılı olmasıdır. Saat kulesinin projesi mimar Raymond Charles Pere tarafından çizilmiştir. Bu mimar 1901 ile 1904 yılları arasından saat kulesi dışında, Saint Helen Kilisesi, Saint Polycarpe Kilisesi ve Kamil Paşa Köşkü’nü de inşa etmiştir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

İhtişamlı yapısı ile meydanı süsleyen bu yapı, İzmir’in bütün güzel ya da kötü tarihsel olaylarına şahitlik etmiştir. İzmir Gezilecek Yerler arasında görülmesi en gereken yapılardan bir tanesidir. 25 metre uzunluğundadır. Saati Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. 1974 yılında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem sırasında 02.04’te saat durmuştur. Fakat kısa sürede onarılmış ve tekrar çalışmaya başlamıştır. Tarihi boyunca yalnızca bir kere durmuştur.

Saat Kulesi kenarlarında su sebilleri bulunmaktadır. Bu saat kulesinin bir benzeri de Gürcistan’ın Batum şehrinde yer almaktadır.

İzmir Saat Kulesi

Konak Yalı Camii

Konak Meydanı’nın en gözde eseri Saat Kulesi’nin hemen yanında bir de Konak Yalı Camii bulunmaktadır. Konak Yalı Camii, Osmanlı mimarisinde bir eserdir. Aynı yerde Ayşe Hanım Medresesi bulunmaktadır. Bu medrese için yaptırılmıştır. İzmir depreminden bu camii de zarar görmüştür 1920’li yıllarda yeniden onarılmıştır. Sekizgen planı bulunan bu camiinin firuze çini süslemeleri ile süslenmiştir.

Konak Yalı Camii – İzmir

Tarihi Asansör

İzmir’in en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi de tarihi asansörlerdir. 1907 senesinde yaptırılan bu yapı, iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır. İki asansör arasında uzunluk farklı bulunması sebebi ile merdiven ile bağlantı bulunmaktadır. 155 tane basamak ile birbirine bağlanmaktadır.

Asansörün manzarası mükemmeldir. İzmir’in o güzel manzarasının en güzel izlenebileceği noktalardan bir tanesidir. Aynı zamanda gece hayatı da bulunmaktadır. Sadece manzara izlemek için değil, sosyal aktiviteler için de buraya gelinmektedir. Restoran, meyhane, kafeterya ve toplantı salonu bulunmaktadır.

Tarihi asansör İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Giriş ücretsizdir. İçerisindeki restoran saat 19.00 ile 24.00 arasında faaliyet göstermektedir. Bu restorana rezervasyon mecburidir. Oraya gitmek istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayınız. Burada bulunan teras kafede saat 09.00 ile 24.00 arasında hizmet vermektedir.

Asansöre ulaşım çok basittir. Halkapınar – Fahrettin Altay Tramvayı ile ulaşmak mümkündür. Karataş durağında inilmesi gerekmektedir. İndikten sonra Dario Mareno Sokağı’na girdiğiniz asansöre ulaşırsınız. Vapur ya da otobüs ile gittiğinizde ise Konak’ta inip biraz yürüyerek tarihi asansöre ulaşmanız mümkündür.

Tarihi Asansör – İzmir

İzmir Enternasyonal Fuarı

Eylül Ayında İzmir Enternasyonal Fuarı yapılmaktadır. Bu sene 6 – 15 Eylül arasında gerçekleştirilecektir. Konserler, tiyatro, söyleşiler, gösteriler, eğlenceli birçok aktivite yapmak ve eğlenmek için bu fuar döneminde İzmir’e gelmenizi öneriyoruz.

İzmir Enternasyonal Fuarı

Radyo ve Demokrasi Müzesi

Konak Meydan’ında bulunan Radyo ve Demokrasi Müzesi 2013 yılından bu yana hizmet vermektedir. Açılışına pek çok ünlü programcı ve spiker katılmıştır.

Müze içerisinde 150 radyo, plaklar, pikaplar, interaktif eserler bulunmaktadır. 6 odası ve 1 kütüphanesi bulunan müzedeki eserler kronolojik olarak sıralanmaktadır. Müze içerisinde her ay farklı bir film gösterilmektedir. Bazı radyo programcıları söyleşi için de gelmektedir. Ayrıca müzede çeşitli eğitimlerde verilmektedir. Bu eğitimler hem çocuklar hem de yetişkinlere verilmektedir.

Radyo ve Demokrasi Müzesi Pazar ve pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler saat 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin girişi ücretsizdir.

Radyo ve Demokrasi Müzesi – İzmir

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak Meydanı’ndan Mezarlık başı semtine kadar uzanmaktadır. Anafartalar caddesi çarşının ana girişidir. Daha önceleri üstü kapalı olan bu çarşı, bu özelliği sebebi ile kemeraltı çarşısı olarak adlandırılmaktaydı. Çarşının içinde çok sayıda han da bulunmaktadır.

İzmir’in en önemli alışveriş yerlerinden bir tanesi burasıdır. Mağazalar, sinema, kafetaryalar bulunan bu çarşının içi her zaman canlı ve hareketlidir. Bu çarşıdan kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. İçindeki hanlar ise şunlardır. Abacıoğlu Hanı, Abdurrahman Hanı, Arap Hanı, Büyük Demir Hanı, Büyük Karaosmanoğulları Hanı, Cambaz Hanı, Çakaloğlu Hanı, Çarşılı Hanı, Fazlıoğlu Hanı, Küçük Karaosmanoğlu Hanı, Kızlar ağası Hanı, Manisalı oğlu Hanı, Musevit Hanı, Mirkelamlıoğlu Hanı, Piyale Hanı, Selvili Hanı, Tütün Hanı, Uzun Han ve Yeni Han’dır.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı – İzmir

Kızlarağası Hanı

En büyük ve ne görkemli han Kızlarağası Hanı’dır. Osmanlı hanları arasında anıtsal özelliği bulunan tek handır. 1598 senesinde Yakup Bey tarafından yaptırılmıştır. Eski dönemlerde han deniz kenarında idi. Fakat denizin doldurulması ile artık han deniz kenarında değildir. O dönemde liman kenarında yapılmış olması ticari açıdan ne kadar önemli bir görevi olduğunu göstermektedir. Özellikle 1778 yılında ticari kapasitesi en üst seviyeye ulaşmıştır.

Konak’tan buraya ulaşım oldukça basittir. Bu nedenle toplu taşıma ile hana gelmeyi düşünüyorsanız öncelikle Konak’a gelmeniz mümkündür. Daha sonra yürüyerek dar sokaklardan bu hana kolayca ulaşabilirsiniz.

Kızlarağası Hanı – İzmir

Dario Moreno Sokağı

Güzelyalı ve tarihi asansörlerin bulunduğu Dario Moreno Sokağı İzmir’in en güzel sokaklarındandır. İsmini İzmir’e aşkıyla tanınan Moreno’dan almıştır. Musevi asıllı olan bu kişi, piyanist ve tiyatro oyuncusudur.

Sokağın iki tarafında büstler bulunmaktadır. Büstlerin teki Dario Moreno, diğeri ise Enrico Macias’ın büstüdür. Bu sokakta kafeler, Rum evleri, güzel kokan çiçekler bulunmaktadır.

Dario Moreno Sokağı – İzmir

Saint Polycarp Kilisesi

bu kilise Aziz Polikarp’a ithafen yapılmıştır. Aziz Polikarp bir İzmir Piskoposudur. Mimarisinin ilginç olması sebebi ile turistler tarafından çok dikkat çekmektedir. Kiliseye girmek için ziline basmanız gerekmektedir. Kapı kapalı diye geri dönmeyin. İçeri zile basılarak girilmektedir. Kadınların içeri girerken örtünmesi gerekmektedir. Kiliseye 18 yaşından küçüklerin tek başına girmeleri yasaktır. Girişte yaşınız sorulmakta ve çantanız kontrol edilmektedir.

Saint Polycarp Kilisesi Çankaya Meydanı’nda yer almaktadır. Konak ilçesine bağlı olan bu meydana şehrin her yerinden ulaşmak mümkündür. En kolay metro ile ulaşabilirsiniz. Çankaya metro istasyonundan yalnıza 200 metrelik bir mesafededir.

Saint Polycarp Kilisesi – İzmir

Key Museum

Key museun içerisinde çok sayıda klasik otomobil bulunmaktadır. Klasik otomobil tutkunuysanız buraya mutlaka uğramalısınız. Bu müze için Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesidir. 7000 metrekarelik alanda kuruludur. 2015 senesinden beridir ziyarete açıktır. Yalnızca otomobil değil, motosiklet, maskot, maket otomobiller de içerisinde sergilenmektedir.

Key Museum giriş ücreti bulunmaktadır. Engelliler ve 6 yaşın altındaki çocuklar için ücretsizdir. Öğrencilere ve 65 yaş üstü yaşlılara indirim uygulanmaktadır. Müze kart sahiplerine ise %15 indirim uygulanmaktadır.

Saat 10’da açılan müzeyi, akşam 5’e kadar ziyaret edebilirsiniz. İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunmaktadır. İzmir şehir merkezinden kendi aracınız ya da taksi ile yarım saatlik bir yolculukla müzeye ulaşabilirsiniz.

Key Museum – İzmir

İzmir Kordon Boyu

Deniz kenarında yürüyüş için en ideal yerdir. Deniz kenarında hava alırken aynı zamanda alışveriş yapma imkanı da bulabilirsiniz. İzmir’de 163 numaralı otobüsler kordona gitmektedir. Metro ile de ulaşım mümkündür. Metro ile gelenler Alsancak durağında inmek gerekmektedir.

İzmir Kordon Boyu

İzmir Doğal Yaşam Parkı

2008 yılında hizmete giren İzmir Doğal Yaşam Parkı, hayvanlara, binlerce ağaç ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yaşam parkı içerisinde tropik merkez, büyük gölet, sulak alanlar, koati barınağı, afrika savanı, asya filleri, kanatlı barınağı, papağan barınağı, yırtıcı kuşlar barınağı, vaşak sırtlan ayı kurt barınakları, maymun adası, ruminant barınakları, kaplan aslan puma barınağı, çocuk hayvanat bahçesi bulunmaktadır.

Her gün hizmet veren doğal yaşam parkı her sabah 9’da açılmaktadır. Girişte uygun fiyatlı bir ücret ödenmektedir. İzmir Doğal Yaşam Parkı Çiğli’de yer almaktadır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Kuş Cenneti

İzmir Kuş Cenneti İzmir şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Çiğli’de bulunan bu kuş cenneti 8 bin hektarlık bir alana sahiptir. İçerisinde yaklaşık 288 kuş türü barınmaktadır. Kuş cennetine gelen misafirler için gözlem kuleleri, dürbünler bulunmaktadır. Aynı zamanda bisiklet sürebilmek için bisiklet yolları da bulunmaktadır.

İzmir Kuş Cenneti’nde pelikan, gümüş martı, leylek, küçük sumru, çamurçullu, balıkçıl kuşlar, kızılbacak kuşlar, kukumav gibi kuş türlerine rastlamak mümkündür.

İzmir kuş cennetine gelen bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Bu nedenle özel araçlar ile gelinmesi gerekmektedir. Çiğli’den Sasalı otobüsleri buradan geçmektedir. İçeride tam bir tur atmak toplamda 20 kilometredir. Motorlu taşıtlar ile dolaşmak yasaktır.

Kuş cennetine gitmek için öncelikle Çiğli ilçesine gitmek gerekmektedir. 751 ve 777 numaralı otobüsler ile Sasalı’ya gidebilir ve kısa süreli bir yürüyüş sonrası buraya varabilirsiniz.

İzmir Kuş Cenneti

Alaçatı, Çeşme, Dikili, Foça

İzmir’in tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra tatil yeri de son derece ünlüdür. Her yıl hem yerli hem yabancı turistler buralara akın etmektedir. İzmir tatil yerlerinde otellerde konaklayabilir ya da kamp yapılacak yerler hakkında bilgi alıp kamp yapabilirsiniz.

Alaçatı, Çeşme, Dikili, Foça – İzmir

Aşıklar Şelalesi

Aşıklar Şelalesi, İzmir’in Dikili ilçesinde yer almaktadır. Küçük mağaralar, birbirinden çeşitli ağaçlar bulunan bu şelale etrafında doğa yürüyüşü yaparak sevdikleriniz ile huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Şelaleye merdivenlerden inerek ulaşılmaktadır. Deniz seviyesinden 271 metre yüksekliktedir. Uzun uzun yürüyüşler yapmanız gerekeceği için rahat ayakkabılar giymenizi öneriyoruz.

Aşıklar şelalesi Nebiler Köyü’nde bulunmaktadır. Ulaşımı çok basittir. Özellikle Dikili tarafına tatile geldiyseniz buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. İzmir merkeze yaklaşık 131 kilometre mesafede bulunmaktadır. Dikili – Ayvalık yoluna doğru giderken Nebiler Gökçeağıl Köyü tabelası göreceksiniz. Bu tabelayı gördüğünüzde sağa dönmeniz gerekmektedir. Döndükten sonra 3 kilometre kadar bir yol giderek doğa harikası bu şelaleye ulaşabilirsiniz.

Aşıklar Şelalesi – İzmir

Efes

İzmir’in Selçuklu ilçesinde bulunan Efes, Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Antik dönemlerin en önemli yerlerinden bir tanesidir. 9000 yıllık yerleşim yeri olan bu kentte, Helenistik, Roma, Beylikler ve Osmanlı izleri görünmektedir. İzmir Gezilecek Yerler arasında Efes mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. İzmir’e yolunuz düşerse buraya mutlaka gelmelisiniz.

İzmir’den tren ya da minibüs ile Selçuk’a ulaşmanı mümkündür. Tren minibüse göre daha yavaş gitmektedir. Minibüs ile yaklaşık 1 saatte Selçuk’a ulaşabilirsiniz. Selçuk ilçesinden de sürekli kalkan dolmuşlar ile Efes’e ulaşmanız mümkündür.

Efes – İzmir

Şirince Köyü

Özellikle son yıllarda kıyametin kopmayacağı yer olarak ün salan Şirince Köyü, çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistler yalnızca Şirince Köyü’nü görmek için bile bu çevreye gelmektedir.  Şarap üretimi de yapılan bu şirin köy de gezinti yapabilir ve meşhur Şirince Köyü’nde huzurlu vakit geçirebilirsiniz.

Selçuk ilçesine bağlı olan bu köye ulaşım İzmir merkezden 85 kilometre, Selçuk’tan ise 8 kilometredir. Buraya dolmuşlar ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi kendi imkanlarınızla da kolayca gelebilirsiniz.

Şirince Köyü – İzmir

İzmir’e kara yolu, deniz yolu ve hava yolu ile ulaşmanız mümkündür. Ülkemizin her yerinden İzmir’e otobüs seferleri düzenlenmektedir. Uçak ile ulaşımda çoğu ilden bulunmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile İzmir arasında 18 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuğun ardından hava alanından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan İzmir 566 kilometre, Ankara’dan 585 kilometre, Bursa’dan 330 kilometre, Manisa’dan ise 39 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İzmir’in kuzeyinde Balıkesir, batısında Ege Denizi, güneyinde Aydın, doğusunda ise Manisa ve Aydın bulunmaktadır. Manisa ile İzmir arası o kadar kısa mesafededir ki Manisa’da iş imkanı bulunan bazı kişiler Manisa yerine İzmir’de ikamet etmektedir.

İzmir Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. İzmir de kordonda yürüemden gezinizi sollandırmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın…

Ayrıca Uşak Gezilecek Yerler adlı makalemize bakmayı unutmayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.