İzmir Boyoz Çeşitleri: Saklı Lezzetler

24.05.2019
121
İzmir Boyoz Çeşitleri: Saklı Lezzetler
Modelistlik Kursu

Boyoz çeşitlerini anlatmaya başlamadan önce Türkiye’nin bir çok yerini gezmiş, görmüş ve yöresel lezzetlerini tatmış biri olarak defalarca övgüsünü duyduğum İzmir Boyoz hakkında yazmaya kararlıyım. İlk defa tadına bakmadığım bir lezzeti tanıtacağım. En kısa sürede de rotamı İzmir’e çevirerek keşiflerimi sürdürmek istiyorum. Gelin şimdi size Boyozu anlatayım…


Boyoz Nedir?

İzmir’e özgü gerçekten saklı kalmış ve çok fazla da bilinmeyen bir lezzettir. Boyoz, ince ince yufkalardan bir araya gelmiş hamur işi olarak tanımlanabilir. İçerisine konan iç harçları ile de çeşitleri türetilmektedir.

Biz İzmir Boyoz için saklı kalmış bir lezzet desek de aslında tarihi çok eskidir. 600 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. O dönem Osmanlı topraklarına gelen Sefaradlar tarafından öğrenilmiş bir tariftir. O yıllardan itibaren de günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Şayet yolunuz İzmir’e düşerse Boyoz yemeden dönmenizi tavsiye etmeyiz.

Alsancak Dostlar Fırını: Boyozun Ustası

Alsancak Dostlar Fırını, Boyoz çeşitliliği ile damaklarda birbirinden farklı tatlar bırakan enfes boyozlar üretiyorlar. Bu yazımız aslında hem Boyozu tanıtmak hem de Alsancak Dostlar Fırınını bu konuda desteklemek. Zira biz desteklersek daha güzellerini de yapacaklardır…

Evde Boyoz Nasıl Yapılır?

Boyoz için gerekli olan malzemeleri listeleyelim. Verdiğimiz liste ile evde çocukların seveceği boyoz çeşitlerinden yapabilirsiniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Malzemeler

+ 1 kilo un
+ 2 tatlı kaşığı tuz
+ 1 tatlı kaşığı şeker
+ 1 su bardağı sıvı yağ

Boyoz Tarifi

Boyoz Tarifini adım adım anlatacağım. Unu dikkatlice eleyin. İçerisine tuz ve şeker ilavesini yapın ve karıştırın. Üzerine az miktarda ılık su dökerek yoğurmaya başlayın. Hamurunu cıvık yapmamaya dikkat edin. Sert olması gerekiyor. Ortalama 15 dakika yoğurduktan sonra temiz bir poşet içerisine alın ve 20 dakika kadar bekletin.

Beklettiğiniz hamuru silindir haline getirin. Daha sonra bu silindir haline getirdiğiniz hamurdan avuç içi büyüklüğünde minik silindirler oluşturun. Oluşturduğunuz minik silindir hamurları da ortalama 10 dakika kadar bekletin.

Minik silindir hamurları bir tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra açtığınız hamurların üstünü ve altını yağlayın. 5 tanesini üst üste koyun ve yeniden açın. Bu sefer olabildiğince ince şekilde açmalısınız.

İyice açtıktan sonra tekrar yağlayın ve bohça gibi yapın. 15 dakika kadar bekletin ve ortasından ufak parçalar kopararak çukurlaştırın. İçine harcını yerleştirin ve fırına verin. İyice üst kısımları kızarana kadar pişirmeye devam edin.

Rivayet: İzmir Boyozunu o dönemde hamurlardan kalan artık parçalar ziyan olmasın diye Avram Usta değerlendirmek ister. Bu şekilde elde kalan hamurları açıp satmaya başlar. Avram Usta öldükten sonra da onun adıyla boyoz satılmaya devam eder.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.