Hamilelikte Şeffaf Plak Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Şeffaf plaklar, günümüz ortodonti tedavileri arasında en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Estetik ortodonti tedavisi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, uzman ortodontistler tarafından gerçekleştirilir. Bu ortodonti yöntemi, her yaştan bireye uygulanabilir. Uygulamaya engel olabilecek herhangi bir unsur olma ihtimali çok düşük olduğu için hemen hemen her bireye şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Hastanın ağız ve diş yapısında bir engel bulunmadığı müddetçe tedaviye başlanabilir.
Hamilelikte diş tedavisi oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Birçok tedavinin uygun görülmediği hamilelik sürecinde, genellikle ortodonti tedavileri engel olarak görülmez. Şeffaf plak tedavisi gibi son derece zararsız, ekstra işleme ihtiyaç duyulmayan ortodonti tedavisi de hamilelik döneminde uygulanabilir. Doktor kontrolü ile uygun bulunması halinde, hamileler ve emziren anneler ortodonti tedavisi görebilir. En önemli konu, tedaviye uygunluk açısından mutlaka bir ortodontist görüşü almaktır.
Hamilelikte Şeffaf Plak Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hamilelik döneminde şeffaf plak tedavisi gibi ortodonti tedavilerinin uygulanmasında bir sakınca yoktur. Sadece hamilelik döneminde hormonsal değişiklikler yaşanacağı için bu tip durumlara karşı ağız hijyenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bunun en önemli sebebi de eksik hijyen sebebi ile diş etlerinde şişme ve iltihaplanma gibi durumların önüne geçmektir. İyi bir ağız hijyeni ile hamilelik döneminde, şeffaf plak tedavisine gönül rahatlığı ile devam edilebilir.
Hamilelikte Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Şeffaf plaklar belirli süre boyunca kullanılması gerektiği için hamilelik döneminin bir kısmını ya da tamamını kapsayabilir. Her süreç hastaya özel olduğu için şeffaf plak tedavi süresi hakkında net bilgi vermek mümkün değildir.
· Hastanın yaşı,
· Hastanın kemik yapısı,
· Dişlerin çarpıklık durumuna göre hastaya en uygun tedavi süresi ortodonti uzmanıi tarafından belirlenir.
Ortalama olarak şeffaf plak tedavisi, minimum 6 aydan 18 aya kadar sürebilir. Bu tedavinin süresi dişlerdeki çarpıklığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Net bir süre bilgisi öğrenmek için ortodonti uzmanı danışmanız gerekir.
Şeffaf Plaklar Nasıl Hazırlanır?
Ortodonti uzmanı şeffaf plak tedavisine başlamadan önce dijital ağız içi tarayıcılar ile hastanın ağız içi ölçülerini alır. Alınan bilgiler, üç boyutlu tarama yöntemi aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarır. Bilgisayar üzerinde dişlerin hareketi ile ilgili bir plan oluşturulur. Bu plana göre tedavi rotası belirlenir. Şeffaf plak tedavisi aşamalarında kat edilmesi planlanan yol için her bir adıma uygun plak seti hazırlanır. Böylece tedavide kullanılacak plaklar hazır hale getirilir.
Şeffaf Plakların Kullanımı Nasıldır?
Şeffaf plaklar dişlerin üzerine oturtulur. Dişleri kaplayan plaklar, ağızda bulundukları sürece dişleri istenen yöne doğru hareket ettirmeye yarar. Plaklar yeme, içme, diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi aktiviteler dışında sürekli kullanılır. Kişi plağını rahatlıkla çıkartıp takabilir. Şeffaf plak tedavisinde ağızda plak takılıyken, gıda tüketilmemesi gerekir. Tüketim sonrası dişler fırçalanır ve şeffaf plaklar tekrar takılır.
Tedavi planına uygun olacak şekilde; her plak seti, iki hafta boyunca günde 20 saat gibi bir süre ile kullanılır. Özellik gece uyku sırasında şeffaf plaklar takılmalıdır. Günde en az 20 saate erişmenin temel yolu gece kullanımıdır. Şeffaf plaklar, uzun süreli ve düzenli kullanıldığında, beklenen sonuç alınabilir. Şeffaf plak tedavisinden ideal sürede etki almak istiyorsanız, dikkatli kullanmalısınız. Ortodonti uzmanının size belirttiği kurallara uymalısınız.
seffafplakdunyasi.com/detayli-seffaf-plak-kullanim-rehberi/ linkine tıklayarak şeffaf plak kullanımı hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Şeffaf Plak ve Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?
Ağız ve diş sağlığınız için günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın. Plağınızı sadece ılık su ve yumuşak uçlu bir diş fırçası ile fırçalayın. Plağınızı her kullanım sonrası su ile durulamanız yeterlidir. Plağınızı her kullanım sonrası temizleyin ve yemek esnasında çıkardığınızda mutlaka saklama kabında saklayın.