Gümüşhane Gezilecek Yerler

03.08.2019
939
Gümüşhane Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Gümüşhane Gezilecek Yerler, Gümüşhane aynı Rize ve Bayburt gibi, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından küçük olan şehirlerinden bir tanesidir. Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Doğusunda Bayburt, batısında Giresun, Kuzeyinde Trabzon ve Güneyinde Erzincan bulunmaktadır. Engebeli ve dağlık bir arazi yapısında sahiptir. Kuzeyinde Zigana Dağları, Güneyinde ise Trabzon Dağları bulunmaktadır. Torul, Kelkit, Kürtün, Şiran ve Köse isimlerinde 5 adet ilçesi bulunmaktadır.

Gümüşhane’ye karayolu ile ulaşım bulunmaktadır. Demir yolu ve hava yolu ulaşımları bulunmamaktadır. En yakında demir yolu istasyonu Erzincan’dadır. Erzincan Gümüşhane arası ise 148 kilometre kadardır. Hava yolu ile gelmek isterseniz de en yakın hava limanları Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da yer almaktadır. Trabzon ile Gümüşhane arası 100 kilometre olduğundan en yakın hava limanı bu hava limanıdır. Erzincan hava limanı ile 148 kilometre, Erzurum hava limanı ile ise, 210 kilometre mesafe bulunmaktadır. İşte; Gümüşhane Gezilecek Yerler

Gümüşhane Gezilecek Yerler

Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti)

Satala Antik Kenti, Gümüşhane ilinin Kelkit İlçesine bağlı olan Sadak köyü sınırların içerisinde bulunmaktadır. Kelkit ilçe merkezine 25 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Satala Antik Kenti, Günüşhane ilk merkezine ise 99 kilometre uzaklıktadır. Bu antik kent arkeolojik bir sit alanıdır. Erzincan güzargahında giderken yol sola ayrılır. Bu ayrımdan 10 kilometre kadar gidildikten sonra antik kente ulaşılmaktadır. Satala Antik Kenti, Sadak köyüne bağlı olduğu için bazıları tarafından Sadak Antik Kenti olarak da bilinmektedir.

Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti)
Satala Antik Kenti (Sadak Antik Kenti)

Limni Gölü

Limni Gölü, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı olan Zigana Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saronay Yaylasının içerisindedir. Limni Gölü, 1999 yılında mesire alanı olarak ilan edilmiştir. Bundan tam 5 yıl sonra yani 2004 yılında ise A Tipi Mesire Yeri olmuştur. A Tipi Mesire Yeri demek z,yaretçi potansiyelinin çok fazla olduğu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda konaklama imkanının da bulunduğunu ifade etmektedir. Bu bölgede sarıçam ve ladin ağaçlarını görebilirsiniz. Fakat doğal güzellikler gibi yaban hayvanlarını da görmek mümkündür. Bölgede zaman zaman ayı, tilki, ceylan, karaca gibi hayvanlar görünmektedir.

Burada tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek alanlar bulmak mümkündür. Tuvalet, çocuk oyun parkı, kamelyalar mevcuttur. Gölüm kenarındaki yürüyüş alanında uzun uzun yürüyebilir ve huzur bulabilirsiniz.

Limni Gölüne iki farklı yoldan ulaşım sağlayabilirsiniz. İlk güzargah zigana kayak merkezinin güzergahıdır. Burada 60 kilometrelik bir yol gidersiniz. Zigana kayak merkezini geçtikten sonra 7 kilometre toprak yolda giderek göle ulaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise Torul ilçesi üzerindendir. 16 kilometrelik yoldan sonra göle ulaşmanız mümkündür.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Limni Gölü
Limni Gölü

Boyunyurt Yaylası

Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesinde yer almaktadır. Gezip görmeye en değer güzelliklerden bir tanesidir. Özellikle bahar ayları ve yaz aylarında çok fazla ziyaretçi almaktadır. Karadeniz bölgesinin yeşillik ve huzurunu burada bolca bulabilirsiniz. Yaz aylarında Boyunyurt yaylasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklere denk geldiğinizde çok keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. Bu yaylaya şahsi aracınız ile tabela takip ederek çok rahat ulaşabilirsiniz. Fakat şahsi arabanız yok ise bir tur şirketi ile anlaşarak yaylayı ziyaret edebilirsiniz.

Boyunyurt Yaylası
Boyunyurt Yaylası

Santa Harabeleri

Rumlar tarafından 17. Yüzyılda kurulan harabeler, o dönemlerde Rum çetelerinin sığınak olarak kullandıkları bir yerdi. Harabeler 7 adet mahalle, 300’den fazla da evden meydana gelmektedir. Yedi mahallenin isimleri; Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli ve Çakallıdır. Bunların hepsi arkeolojik sit alanıdır. Mahallerinin tümünde de taştan inşa edilmiş tek katlı evler bulunmaktadır. Aynı zamanda yine her mahallede bir adet kilise bulunmaktadır. Mahallelerin her sokağında ise çeşme bulunmaktadır. Santa Harabeleri konumu ve doğal güzellikleri ile adeta bir yayla gibidir. Yerleşimin tarihi ve kültürel zenginlikleri oldukça fazladır. Gümüşhane Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Gümüşhane ilinin merkezinde 72 kilometre mesafededir. Arzular Beldesine giderken yol üzerinde Yayladere köy yolu görünmektedir. Bu yolun takip edilerek, Kosdan Dağını geçtikten sonra Taş Köprü Yaylası’na varılması gerekmektedir. Bu yayladan sonra Santa Harabelerine ulaşılmaktadır.

Santa Harabeleri
Santa Harabeleri

Krom Vadisi

Krom vadisi tarihten bu yona konum tibari ile çok önemlidir. Çünkü tam anlamıyla bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Aynı zamanda İmera ve İstavrit gibi eski zamanların en önemli merkezlerin ortasında yer almaktadır. Bu durum Krom Vadisi’ni görülebilir bir yer haline getirmiştir. Aynı zamanda Krom Vadisi’nin madeni kaynakları oldukça zengindir. Bu nedenle çok eski tarihlerden bu yana birçok medeniyet burada konaklamıştır.

Krom Vadisi
Krom Vadisi

Tohumoğlu Köprüsü

Gümüşhane’deki köprülerin hepsi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılmıştır. Bu bölgenin  tarihi ipek yolu üzerinde oluşu ve akarsu dere yataklarının bulunması sebebi ile köprülere çok sık rastlanmaktadır. Köprülerin hepsi hem konumları hem de yapısı ile çok özeldir. Hem yaya hem de araçla ulaşım sırasında bu köprüler kullanılmaktadır. Tohumoğlu Köprüsü’nün kendine has bir mimarisi bulunmaktadır. Kemer kısmı yontu taştan yapılmıştır. Kemer kısmı haricindeki kısımlar ise moloz taş işçiliği ile yapılmıştır. Gümüşhane’de toplam 41 tane köprü bulunmaktadır. Her biri de mimari açıdan çok güzel görünüme sahiptir. Bazısı korkuluklu, bazısı korkuluksuz, bazısı yuvarlak  bazısı sivri kemerli olarak iki ya da üç gözlü köprüler yer almaktadır.

Tohumoğlu Köprüsü
Tohumoğlu Köprüsü

Kov Kalesi

Kov kalesi merkez ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkez ilçeye bağlı Esenyurt bir başka ismi ile Kov Köyü içerisindedir. Gümüşhane il merkezine 21 kilometre uzaklığındadır. Gümüşhane’den Erzincan yolunda giderken Dağteke Köyü yoluna takip ederseniz, 6 kilometrelik bir mesafeden sonra Kov Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Kalenin bulunduğu alan ve etrafı Arkeolojik Site Alanıdır. Buralarda bir antik kentin olduğu da var sayılmaktadır. Kov Kalesi Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nün hala hasar görmeden duran en güzel kalesidir.

Kov Kalesi

Karaca Mağarası

Gümüşhane ilinde turizme açık tek mağara Karaca Mağarası’dır. Bu nedenle oldukça turist almaktadır. Gümüşhane’de Gezilecek Yerler denildiğinde herkesin ilk aklına gelen yer bu mağaradır. İl merkezinin 17 kilometre uzağındadır. Torul ilçesine bağlı olan Karaca Mahallesine oldukça yakındır. 1550 metre yüksekliktedir. Mağara güzel görünümünü içerisindeki sarkıt, dikit, sütun, org desenli duvarlar, filkulakları, çiçekler ve bayrak şekillerine borçludur. Mağaranın içerisinde traverter havuzlar da mevcuttur.

1996 senesinde turizme açılan bu mağara çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamıştır. Karadeniz Bölgesi turları son zamanlarda oldukça moda haline gelmiştir. Karaca Mağarası da bu turların güzergahında mutlaka bulunmaktadır. Mağara turizme Nisan ve Kasım ayları arasında yani 7 aylık bir süreçte açıktır. Diğer aylar kapalıdır.

Karaca Mağarası
Karaca Mağarası

İmera Manastırı

İmera Manastırı, Krom vadisi içerisindeki İmera Köyünde yer almaktadır. İmera Köyüne Olucak köyü de denilmektedir. Şehrin merkezine 37 kilometre uzaklıktadır. Burası 2009 senesinde 3. Dereceden sit alanı ilan edilmiştir. Yazılı kaynaklarda bu manastırın 1350 senesinde yapıldığı ifade edilmektedir. Fakat manastırın giriş kapısında bir kitabe vardır ve bu kitaba bu manastırın 1859 yılında yaptırılmış olduğu yazmaktadır. Bu yapı dikdörtgen planlıdır. Şapeli vardır ve birçok kez onarılmıştır. Manastırın yakınlarında ise rahiplerin kaldıkları konutlar mevcuttur. Bu manastır o zamanlardan bu zamanlara kadar ulaşmış en sağlam yapıtlardan bir tanesidir.

İmera Manastırı
İmera Manastırı

Kürtün Barajı

Kürtün barajı etrafında çok sayıda kamelya bulunmaktadır. Bu kamelyalarda gelen misafirler piknik yapmakta ve eğlenceli vakit geçirmektedirler. Aynı zamanda bu barajda alabalık üretimi de yapılmaktadır. Olta alarak bu gölden tatlı su balığı tutma şansına sahip olabilirsiniz. Burada hem dinlenirken hem de temiz hava eşliğinde yemek yiyebilir, karnınızı doyurabilirsiniz. Baraj da bulunan alabalık tesisi yılın her döneminde hizmet vermesi açısından önemlidir.

Kürtün Barajı
Kürtün Barajı

Zigana Kayak Merkezi

2000 – 2500 metre civarında kurulmuş pistleri ile Zigana Kayak Merkezi isminden de anlaşılacağı üzere Zigana dağlarındadır. Bu yayla 2032 rakımlıdır. Tatilciler ve sporcular kayak yapmak için Zigana Kayak Merkezi’ni sıklıkla ziyaret etmektedir. Burada kayak mevsimi genel olarak Kasım ayında başlamakta ve Nisan ayında da bitmektedir. Zigana Dağı’nın etrafı ormanlar ile kaplıdır. Eteklerinde ise bu kayak merkezi yer almaktadır. Bu kayak merkezi şehir merkezine yaklaşık 64 kilometre kadar uzaklıktadır.

Zigana Kayak Merkezi

Artabel Gölleri

Artabel Gölleri 1998 yılında Artabel Gölleri Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bu bölge 3305 metre yüksekliğindedir. Yürüme mesafesinde üç tane göl bulunmaktadır. Bu alan turistik açıdan oldukça değerlidir. Gümüşhane’ye yolunuz düşerse bu gölleri de görmenizi öneriyoruz. Hatta burada kamp yapabilirsiniz.

Artabel Gölleri

Kelkit Salyazı

Kelkit Salyazı, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yer almaktadır. Tarihte adı Potos’dur. Daha sonra Posus olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra Mormuç ovasının sal şeklinde olmasından kaynaklı Salyazı olarak ismi değiştirilmiştir. Gümüşhane il merkezine 67 kilometre kadar uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ve tarihi yapısı ile Gümüşhane’de görülmesi gereken yerler arasında sıralanmaktadır.

Kelkit Salyazı

Torul Soğuksu Yaylası

Soğuksu yaylası bir mesire alanıdır. Zengin bitki örtüsüne ve çeşitli hayvanlara sahiptir. Havası adeta bir klima özelliğindedir. Çevresinde pek çok tesis bulunmaktadır. Gümüşhane il merkezine 36 kilometre uzaklığında, Torul ilçe merkezine ise 12 kilometre uzaklığındadır. Yayla da en önemli ihtiyaçlarınıza karşılık bulabilirsiniz. Tuvalet, su deposu, çeşme, yağmurdan kaçmak için barınak, kamelyalar ve bekçi bulunmaktadır.

Torul Soğuksu Yaylası

Gümüşhane ülkemizin en küçük illerinden bir tanesi olmasına rağmen, görüldüğü üzere çok sayıda gezilecek ve görülecek alanı mevcuttur. Bütün bunları gezebilmeniz için ya şahsi aracınız ile gitmiş olmanız ya da tur ile gitmiş olmanız gerekmektedir. Dolmuş, otobüs ve benzeri ulaşım araçları ile bu kadar yeri gezmeniz neredeyse imkansızdır. Karadeniz turları özellikle son yıllarda oldukça meşhur olmuştur. Bu nedenle çoğu insan turlara katılarak bu mekanları gezmektedir.

Bir yere ya da kişilere bağlı olmayı sevmeyenler turla gitmek istemezler. O durumda da kendi aracınız ya da kiraladığınız bir araç ile bizim yol gösterdiğimiz bu güzergahları haritalar yardımı ile gezip görebilirsiniz. Tur ile gezmenin bir avantajı bulunmaktadır. O da rehberin bölgeye hakim olmasıdır. Rehber ile şehri gezdiğinizde kimi zaman o şehir hakkında hiçbir yerde olmayan kulaktan doğma bilgilere de erişebilirsiniz. Ayrıca tur ile gezmek tabii ki maddi açıdan daha faydalıdır. Fakat istediğim zaman istediğim yerde olmak istiyorum diyorsanız bir araç kiralayabilir bütün Karadeniz’i o araçla gezebilirsiniz. Çok sayıda gezilecek yer tarif etmiş olsak da Gümüşhane çok büyük olmaması sebebi ile her yer bir ya da iki günde rahatlıkla gezilebilir.

Gümüşhane Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Gezilecek yerler listemize göz atmayı unutmayınız. Tokat Gezilecek Yerler adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.