Başkatip Nasıl Olunur? Başkatip Maaşları Ne Kadar?

09.09.2021
124
Başkatip Nasıl Olunur? Başkatip Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Başkatip veya diğer adıyla noter katibi ile birçok kişi bir işlem yürütmüştür. Notere işi düşen birçok kişinin işlemlerini doğru yürütmekle sorumlu kişi başkatiplerdir. Ancak belki birkaç kez karşılaştığımız başkatibin tam olarak ne iş yaptığı merak konusudur. Peki, başkatip nedir? Başkatip nasıl olunur? Başkatip maaşları ne kadar?

Başkatip Nedir?

Başkatip, bir diğer ismiyle noter katibi, kanunlara uygun bir şekilde noter işlemlerini yapan kişidir. Bu noter işlemlerinin zamanında yapılmasını sağlamaktadır. Kanunlarla belirlenmiş olan özel veya resmi tüm işlemleri yerine getirmekle sorumludur. Bahsi geçen işlemlerin düzenlenmesi ve sistemli bir şekilde gerçekleşmesi için kontrollerde bulunan kişidir. Bu çalışmalara uygun araçların mesleğe uygun şekilde kullanımı ve iş güvenliği gibi konulardan sorumlu kişidir. Yani başkatip , bulunduğu noter kurumunda yapılan iş ve işlemlerden, personelden ve işleyişten sorumlu kişidir.

Başkatip Ne İş Yapar?

Başkatipler, kanunda belirtilen işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür. Peki, kanunda belirtilen işler nelerdir? Başkatip; beyanname, sözleşme, senet ve ihtarname benzeri işlemleri hukuka uygun bir şekilde yerine getiren kişidir. Ayrıca başkatip, noterde bulunan tüm personel ve işlemlerin denetimini yapmakla sorumludur. Noter kanun ve yönetmeliğinde yer alan tüm işlemleri doğru, sistematik ve düzenli bir şekilde yapmakla yükümlüdür.

Genel olarak bu işleri yürüten başkatipliğin yükümlü olduğu başka konular da vardır. Noter defterini usule uygun bir şekilde tutmak bu yükümlülüklerden birisidir. Biten işlerin evrak kontrolü ve arşivlenmesinin denetlenmesi de noterin görevlerindendir. Bulunduğu kurumun aylık ve yıllık iş düzen ve denetimini sağlamak gibi görevleri de bulunmaktadır. Peki, başkatip nasıl olunur?

Başkatip Nasıl Olunur?

Başkatip Nasıl Olunur?

Başkatip Nasıl Olunur?

Başkatip nasıl olunur? İlk kural tabi ki öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Bunun dışında devlet memurluğuna engel olacak herhangi bir durumun olmaması lazımdır. Öncelikle bu şartları sağlayan adaylarda daha sonra diğer şartlar aranmaktadır.

Bir başkatip adayının en az lise mezunu olması yeterli olmaktadır. Ancak atamanın daha kolay olması ve göreve başlama sürecinin hızlanması için üniversite mezunu olmak da önemlidir. En azından Adalet Meslek Yüksekokulu Adalet bölümü mezunlarının iş bulma ve atanma süreçleri daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu bölümde alacakları İdari, Medeni, Anayasa ve İnfaz Hukuku gibi dersler, başkatip adayını bir adım ileri taşımaktadır. Peki, başkatip olma şartları nelerdir? Başkatip maaşları ne kadar?

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Başkatip Olma Şartları Nelerdir?

Başkatip olanın hem yasal hem de nitelik açısından bazı şartları bulunmaktadır. Bunlardan birisi az önce bahsettiğimiz lise mezunu olma şartıdır. Bir başkatip adayının en az lise ve dengi bir okuldan mezun olmuş olması beklenir. Bir diğer başkatip olma şartı, ilgili noterde en az 6 ay boyunca çalışmış olmaktır. Bu sürecin sonunda başkatip adayına katiplik yemini ettirilir. Sonucunda da başkatip olur.

Başkatipler, nitelik olarak yazma ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Planlama ve sistem becerisi gibi özelliklere sahip olmalıdır. Son olarak bir başkatip, mesleki etik kurallarına uygun olarak görevini icra etmelidir.

Başkatip Maaşları Ne Kadardır?

Başkatip maaşlarını; en düşük, ortalama ve en yüksek olarak üç kategoride inceleyebiliriz. En düşük başkatip maaşı 3050 Türk Lirasıdır. Ortalama olarak başkatip maaşı 3770 Türk Lirası iken en yüksek başkatip maaşı ise 4500 Türk Lirasıdır.

Başkatip İş İmkanları Nelerdir?

Başkatip iş imkanları, yukarıda bahsedilen şartları sağladığını müddetçe mümkündür. Başkatiplik mesleği, kamu sektörüne ait bir meslektir. Yani özel sektörde kanunla belirtilmiş başkatiplik adında bir meslek yoktur. Bu nedenle iş imkanlarınız da kamu sektörü ile sınırlı kalmaktadır.

İlginizi çekebilir: Tıbbi Teknolog Nasıl Olunur?

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.