Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

06.01.2023
956
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Bu yazımızda sizlere Afyonkarahisar Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğim. Listemiz hazırlanırken gezginlerin en çok tercih ettiği yerler yazılmıştır.

Afyonkarahisar halk arasında Afyon olarak adlandırılmaktadır. Termal suları, mermercilik ve gıda sektöründe ün yapmış bir şehirdir. 2005 senesinde Afyon ismi Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir. Tarihteki ismi ise Karahisar-ı Sahib’dir. Şehrin tam ortasında kayaların rengi ve hisar bulunması sebebi ile bu isim verilmiştir. Afyonkarahisar tarihi MÖ 3000 senelerine dayanmaktadır. Hattiler, Hititler, Frigler, Persler, Roma İmparatorluğu, Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir. Bu nedenle pek çok uygarlıktan kalıntılar barındırmaktadır. 1833 yılında Kavalalı İbrahim Paşa tarafından Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında sancak merkezi olmuştur.

Büyük Taaruz’un Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın burada yapılmış olması ülkemiz için daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlamıştır. Termal tesisleri, mermer işletmeleri ve kadayıf, lokum, sucuk gibi gıda ürünleri ile meşhur olan Afyonkarahisar’da Geziler Yerler listesi bu yazımızda yer almaktadır.

Gerçek Adı: Eylem Şahin
Gölleri: Eber Gölü, Karakuyu Gölü, Koca Göl.
Camiler: Ulu Cami, İmaret Camii, Mısri Camii, Ot Pazarı, Yeni Cami, Sinan Paşa ve Rüstem Paşa Camii
Kaplıcalar: Ömer Kaplıcaları
Mağaralar: Kurt İni, Buzluk, Dipevler/İnsuyu, Suçıkan, Balcam, Dipsiz ve Kuzu İni Mağaraları
Müzeler: Arkeoloji, Zafer, Sultan Divani Mevlevihanesi ve Bolvadin Belediye Müzesi

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Afyon Kalesi (Karahisar Kalesi)

Afyon Kalesi, Afyon’a ismini veren dağların üzerinde kurulmuştur. Kalenin en eski dönemleri yazılı kaynaklardan bilinmemektedir. Bizans dönemine ait olduğu fikri bulunmaktadır. Kale, sarp kayalıklar ile çevrilidir. 226 metre yükseltisi bulunmaktadır. MÖ 1350 yılında II. Murşil tarafından kullanıldığı da düşünülmektedir. II. Murşil, Hitit İmparatorudur. Eski ismi Akroenos olan bu kalenin adı daha sonradan Karahisar Kalesi olarak tarihe geçmiştir.

Afyon kalesinde toplamda 550 adet merdiven bulunmaktadır. Kale ile ilgili bir efsane vardır ki o efsane Battal Gazi ile alakalıdır. Battal Gazi bu kaleyi almak istemiştir. Karahisar kalesinin kralının kızı kaleden Battal Gazi’yi görür ve aşık olur. Battal Gazi onu görmez, prenses taş atar. Bu taş sebebi ile Battal Gazi ölür. Kralın kızı da zehirli bir hançeri kalbine saplar ve kendini öldürür. Battal Gazi’nin mezarı bu kalenin altında yer alan Ulu Camiidedir.

Afyon Kalesi günün 24 saati açıktır. İstediğiniz zaman bu kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kale şehrin tam merkezindedir. Şehir merkezinden yürüyerek buraya ulaşmanız mümkündür.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Afyon Kalesi (Karahisar Kalesi)

Afyon Ulu Camii

Afyonkarahisar’da bulunan en büyük camilerden bir tanesi Afyon Ulu Camii’dir. 1272 – 1277 yılları arasında yaptırılmıştır. Sahipata Nusreiddün Hasan bu camiyi yaptırmıştır. Bakır bir çatısı bulunmaktadır. Ahşap sütunlarının üzerinde sarkıt ve baklava dilimleri bulunmaktadır. Yan taraflarında ise renkli motifler bulunmaktadır. 3 kapısı bulunan bu caminin kapılar, doğu, batı ve kuzey yönlüdür. Üzerinde kitabe bulunmaktadır ve bu kitabede ne zaman yapıldığına dair bilgiler yer almaktadır.

Afyon Ulu Cami Afyon Kalesi civarındadır. Şehir merkezinde olması sebebi ile ulaşımı çok basittir. Anıt Park’ın önünden Uzun Çarşı’ya doğru gidildiğinde Ulu Cami’ye ulaşılmaktadır.

Afyon Kalesi (Karahisar Kalesi)

Eber Gölü

Afyon’un en doğal güzellikleri arasında yer alan Eber Gölü’nde karabatak, kaz, pelikan görmeniz mümkündür. Bu göl Çay ve Boldavin ilçelerinin arasında yer almaktadır. Ülkemizde bulunan en büyük 12. Göl olma özelliği bulunmaktadır. Üzerinde çayırlık bulunmaktadır. Bu çok güzel bir görüntü olmasını sağlamaktadır. Dil kuyruk, küçük sakarca kazı, bayağı aylak, kılıçgaga giller, alaca balıkçıl, pasbaş patka, küçük karabatak, dalmaçya pelikanı, balıkçı giller, büyük cılıbıt, gülen sumdur, erguvani balıkçıl, bayağı balaban gibi çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Eber Gölü 1992 senesinde koruma altına alınarak, 1. Dereceden tabiat sit alanı olarak ilan edilmiştir. Boldavin ilçesinden 13 kilometre kadar yol giderek Eber Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

Eber Gölü – Afyonkarahisar

Ömer Kaplıcaları

Afyonkarahisar gezilecek yerler denildiğinde kaplıcalar listenin başına yazılması gerekir. Ömer Kaplıcaları Afyonkarahisar merkeze 15 kilometre mesafede yer almaktadır. İçerisinde çok sayıda mineral bulunması sebebi ile önemli bir kaplıcadır. İçerisindeki mineraller ise; magnezyum, baryum, demir arsenik, krom, bakır, florür, sülfat, nitrat, karbondioksit ve çinkodur.

Ömer kaplıcaları suyunun bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Bu hastalıklar; romatizma, eklem ağrıları, kısırlık, bronşit, mide rahatsızlıkları, bağırsak hastalıkları olarak bilinmektedir. Burada çok sayıda otel bulunmaktadır. Kalmayı düşünüyorsanız otellerden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ulaşımı da çok basittir. Şehrin merkezinden Kütahya’ya doğru 15 kilometre gidince yolda ömer kaplıcaları görünmektedir.

Ömer Kaplıcaları – Afyonkarahisar

Kırkgöz Köprüsü

Kırkgöz Köprüsü, Eber çayının üzerinde bulunmaktadır. Bolvadin ve Sultandağı arasında yer almaktadır. Tarihi Bizans İmparatorluğu’na dayanmaktadır. Mimar Sinan tarafından 16. Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferi sırasında onarmıştır. Bu onarım sırasında 64 göz kadar körü uzatılmıştır. 400 metre kadar uzunluğu bulunmaktadır.

Kırkgız Köprüsü
Kırkgöz Köprüsü – Afyonkarahisar

Buzluk Mağarası

Afyon ilinin Sultandağı ilçesinde yer alan Buzluk Mağarası’na gitmek biraz zahmetlidir. Konya yolu üzerinde bulunmaktadır. Girişinden yalnızca bir kişi geçebilir. Geniş değildir. Mağaranın havası oldukça soğuktur. Aşağı indikçe bu soğuk hava daha da artmaktadır. Özellikle yaz aylarında bu ilginç mağarayı görmek için buraya gelmelisiniz.

Buzluk Mağarası
Buzluk Mağarası – Afyonkarahisar

Ayazin Köyü, Metropolis

Ayazin Köyü, İhsaniye ilçesinde yer almaktadır. Yerleşim yeri oluşu Frigler dönemine kadar dayanmaktadır. Bu bölgede birçok tarihi eser bulunmaktadır. Özellikle Roma ve Bizans dönemine ait, kiliseler, mezarlıklar, kaya yerleşim yerleri, aslanlı mezar odaları, dini mekanlar çok dikkat çekmektedir. Avdalas Kalesi de bu bölgede yer almaktadır. Burada evler halen dikkat çekmektedir. Bazı evlerde eşyalar kayaların oyulması ile yapılmıştır. Evlerin arasında tünel ile ulaşım sağlanması da çok ilginçtir.

Ayazin Köyü, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Merkezden İhsaniye ilçesine doğru gidildiğinde Gazlıgöl beldesinin tabelasını gördükten sonra Eskişehir’e doğru devam edilir. 7 kilometre sonra ise Ayazin tabelası karşınıza çıkmaktadır. Tabeladan sağa döndüğünüzde buraya varmış olursunuz.

Ayazin Köyü, Metropolis – Afyonkarahisar

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyonkarahisar’da müze çalışmaları 1928 yılına kadar dayanmaktadır. 1971 yılına kadar Taş Medresede devam edilmiş, 1971 yılından sonra da yeni binasında ziyaretçilere açılmıştır. Yaklaşık 5000 yıllık Afyon’a ait eserler Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenmektedir. 9 salonu bulunmaktadır. Aynı zamanda bahçesinde de tarihi eserler sergilenmektedir.

Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait Afyonkarahisar’da bulunan tüm eserler kronolojik sıraya göre burada ziyaretçilere sunulmaktadır. Aynı zamanda kemikler, metal kap kacaklar, sikkeler gibi çeşitli araç ve gereçleri de arkeoloji müzesinde görmeniz mümkündür. Afyonkarahisar tarihini incelemek isteyenlerin Afyonkarahisar Gezilecek Yerler arasında en çok görmesi gereken yer burasıdır.

Zafer Mahallesi’nde bulunan arkeoloji müzesine ulaşım son derece basittir. Merkezi olması sebebi ile kendi aracınız ve toplu taşıma araçları ile bu müzeye ulaşabilirsiniz.

Afyon Arkeoloji Müzesi – Afyonkarahisar

Zafer Müzesi

Zafer Müzesi’nin tarihimiz için büyük bir önemi vardır. Çünkü, Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesi burada planlanmıştır. Anadolu evleri tarzında olan bu binada, Başkomutanlık Meydan Muharebesi hakkında çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan bu müze, 1985 yılından itibaren ziyaretçilere açılmıştır. Şehrin tam merkezinde yer almaktadır.

Afyon Zafer Müzesi’ni pazartesi günleri dışında her gün saat 08.30 ve 17.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Zafer Müzesi – Afyonkarahisar

Acıgöl Kuş Cenneti

Acıgöl, Afyon’un Başmakçı ilçesinde yer alan tektonik bir güldür. Denizli il sınırına doğru bir konumda bulunmaktadır. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapması sebebi ile Acıgöl Kuş Cenneti olarak adlandırılmaktadır. Bu gölde flamingo, karabatak, turna, martı, pelikan, yaban ördeği, leylek gibi 176 adet kuş türü bulunmaktadır.

Acıgöl Kuş Cenneti, Başmakçı ilçesine 5 kilometre mesafede bulunmaktadır. Aracınız ile giderseniz tabelaları takip ederek bu güzel kuş cennetini bulabilirsiniz.

Acıgöl Kuş Cenneti – Afyonkarahisar

Gecek Kaplıcası

Geçek kaplıcası Afyon ile Kütahya arasında yer almaktadır. Şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunması sebebi ile merkeze oldukça yakındır. Kaplıcanın su sıcaklığı 70°C’dır. Jeotermal akışkan karbonhidrat suları grubuna girmektedir. 7,6 pH değeri bulunmaktadır. Birçok hastalığa iyi gelmektedir. Kadın hastalıkları ve solunum hastalıklar bu rahatsızlıklardan en bilinenleridir.

Afyon Kütahya arasında yer alan bu kaplıcalara tabelaları takip ederek özel aracınız ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca merkezden kalkan servisler bulunmaktadır. Bu servislerle de buraya ulaşabilirsiniz.

Gecek Kaplıcası – Afyonkarahisar

İscehisar Peri Bacaları

Afyon’un İscehisar ilçesinde yer almaktadır. Burada bulunan Seydiler Kasabası içerisinde pek çok yerde peri bacası bulunmaktadır. Kapadokya’yı andıran bu doğal güzellikler tabii ki Kapadokya kadar ünlü değildir. Fakat bu doğal güzellikleri görmek için İscehisar Peri Bacaları’nı da ziyaret edebilirsiniz. Turizm açısından daha fazla tanıtımı yapılırsa yeni bir Kapadokya olarak ülkemizin en çok turist çeken yerleri arasına girebilir.

Şehir merkezinden peri bacalarına servisler bulunmaktadır. Servisler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

İscehisar Peri Bacaları – Afyonkarahisar

Ebheri Kümbeti

Ebheri Kümbeti, Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde bulunmaktadır. Eber kasabasında yer alan bu kümbette mezarlıklar bulunmaktadır. Sekizgen şeklindedir. Bizans döneminden kalma bir eserdir.

Afyon’dan Konya’ya doğru giderken 58. Kilometrede Eber Köyü’ne dönülmektedir. Döndükten sonra yalnızca 4 kilometre yol gidilir ve Ebheri Kümbeti’ne ulaşılmaktadır.

Ebheri Kümbeti – Afyonkarahisar

Böcü İnleri Kilisesi

Afyonkarahisar ilinden İhsaniye ilçesinde yer almaktadır. Burada 3 adet kilise bulunmaktadır. Kilise dışında kaya odaları da bulunmaktadır. 8. Ve 10. Yüzyıllarda yapılan manastırlar bulunmaktadır. Afyonkarahisar Gezilecek Yerler arasında yer alan en güzel kiliselerden bir tanesidir.

Böcü İnleri Kilisesi – Afyonkarahisar

Çay Kervansaray, Taşhan

Selçuklu dönemine ait eserlerden biri olan taşhan, kapalı kervansaray özelliği ile dikkat çekmektedir. Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde yer almaktadır. İsmini de bu ilçeden almaktadır. 1278 yılında yaptırılmıştır. Mehmet oğlu Oğul Bey Çay Kervansaray’ın mimarıdır. Anadolu Selçuklular’dan günümüze gelen en güzel han örneklerinden bir tanesidir.

Çay Kervansaray, Afyon il merkezine 47 kilometre ötesindedir. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrasında bu Taşhan’a ulaşılmaktadır.

Çay Kervansaray, Taşhan – Afyonkarahisar

Afyon Millet Hamamı

Afyon Millet Hamamı, Osmanlı Devleti’nin 17. ve 18. Yüzyıldan kalma eserler ile benzeşmektedir. Yapılış tarihi bilinmese de tahminler bu yöndedir. Mimari açıdan çok dikkat çeken bu hamamın kuzey tarafı erkekler için güney tarafı ise kadınlar hamamı olarak yapılmıştır.

Afyon Millet Hamamı, merkezi bir konumdadır. Afyon kalesinin civarında yer almaktadır. Merkezden yürüyerek de hamama ulaşabilirsiniz.

Afyon Millet Hamamı

Bolvadin Müzesi

Bolvadin Müzesi, Afyon’a 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bolvadin ilçesinde yer alması sebebi ile bu ismi almıştır. 1987 yılından beri hizmet verilmektedir. Müzede Eski Tunç Çağı, Selçuklu, Osmanlı, Bizans ve Cumhuriyet dönemine ait eserler yer almaktadır. Müze içerisinde 200 kişilik kapasitesi bulunan bir de konferans salonu bulunmaktadır. Bu salonda kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Bolvadin ilçe merkezinde yer alan bu müzeye, kolayca ulaşabilirsiniz.

Bolvadin Müzesi – Afyonkarahisar

Gazlıgöl Kaplıcası

Afyonkarahisar’dan Eskişehir’e giderken Gazlıgöl Kaplıcası yer almaktadır. Merkeze 21 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Jeotermal karbonhidratlı kaplıcaları arasına girmektedir. Su sıcaklığı ise 64 santigrattır. 6,9 pH değeri bulunmaktadır. Birçok hastalığa iyiye geldiğine inanılmaktadır. Kadın hastalıklar ve deri hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak, böbrek, mide, safra kesesi gibi rahatsızlıkları olanlara da iyi geldiğine inanılmaktadır.

Gazlıgöl Kaplıcası – Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, Anadolu’da kuzeyi güneye, doğuyu da batıya bağlayan değerli bir konumda olan ilimizdir. Ülkemizin neredeyse her yerinden buraya otobüs seferi bulunmaktadır. Özel araç ile de büyük illere yakın mesafede sayılmaktadır. İstanbul’dan 461 kilometre uzaklıkta bulunan Afyon, Ankara’dan 257 kilometre, İzmir’den 328 kilometre uzaklıktadır. Demiryolu ile ulaşım mümkündür. Bir gün içerisinde yaklaşık 18 adet tren bu ilden geçektedir. Ülkemizin en büyük 2. Askeri havaalanı Afyon’da bulunsa da sivil olarak kullanılan bir hava alanı burada bulunmamaktadır. En yakın havaalanı Kütahya’da yer alan Zafer Havaalanıdır. Afyonkarahisar ile Zafer Havaalanı arası mesafe yalnızca 60 kilometredir. Afyonkarahisar sucuk ve lokumları ile de ünlüdür. Afyonkarahisar’a geldiğinizde yakınlarınıza sucuk ve lokum almadan dönmeyin deriz. Ayrıca mermer üretimi konusunda da ülkemizin en ileri gelen illeri arasında yer almaktadır.

Aşağıdaki videoda Afyan’da gezilecek 25 yeri detaylıca inceleyebilirsiniz.

https://youtu.be/QBlI_qKSIcQ

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Yorum kısmından bizlere en çok beğendiğiniz yeri yazabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.

Ayrıca Uşak Gezilecek Yerler ve Denizli Gezilecek Yerler adlı yazımıza bakmayı unutmayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.