E-Ticaret Trendleri
Rekabetin büyüklüğü nedeniyle e-ticaret trendlerini yakından takip etmek çoğu işletme için bir seçenek değil, zorunluluktur. Son zamanların bilinen en önemli e-ticaret trendlerden biri işletmelerin verilerini bulut tabanlı hosting çözümlerine kaydırmasıdır. Bunun gibi, e-ticarette yeni fırsatlar keşfetmeye, mevcut zorlukların üzerinden gelmeye yardımcı olabilecek son trendleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- E-ticaretin hızlı büyümesi reklam maliyetlerinin artmasına ve reklam harcamalarından elde edilen gelirin azalmasına neden oluyor. eMarketer’e göre Facebook’ta reklam vermek, bir önceki yıla oranla artık %47 daha pahalı. Ayrıca Apple’ın iOS 14.5’teki gizlilik güncellemelerinin ardından kullanıcılar onay vermedikçe uygulamalar arası veri paylaşımı yasak olduğundan Facebook ve Instagram’da reklamlar eskisinden çok daha az etkili hale geliyor. Bu nedenle e-ticaret şirketlerinin yöneldiği yeni ve doymamış pazarlama kanallarının arasında Snapchat ve TikTok’un yer almaya başlaması ilginç.
- Müşteri edinme maliyetleri artmaya devam ettiğinden müşterileri elde tutma çabalarıyla kâr marjlarının korunması uzun süre daha önemini koruyacak taktikler arasında.
- Çevrimiçi alışveriş yapanların giderek daha yüksek oranlarda kendi ülkeleri dışındaki bir siteden alışveriş yaptığı biliniyor. Ancak uluslararası ticarete geçmenin önünde çoğu şirket için finansman yetersizliği, bilinmeyen bir pazar için ürün geliştirme, pazara giriş ve sınır ötesi tedarik zincirlerini yönetmek gibi zorluklar söz konusu.
- Çevrimiçi sipariş vermeyi mümkün olduğunca self servis hale getirmek için daha çok müşteri öncelikli sipariş deneyimi yaratma çözümlerinin, “Şimdi Al, Sonra Öde” gibi modellerin ve kripto para birimi ödemeleri gibi uygulamaların giderek yaygınlaşacağı öngörülmekte.
- İnternetten ürün satın alırken müşteriler ve markalar arasındaki engelleri ortadan kaldırabilen işletmeler, rakiplerinden kolaylıkla sıyrılabilmekteler. Live shopping (Canlı alışveriş); uygulamalar, web siteleri ve sosyal medya kanalları aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim, inceleme ve öneriler sağlayabiliyor. Bunun yükselen e-ticaret trendlerinden olmasının nedeni tüketicilerin evlerindeyken, yüz yüze alışverişe çok benzeyen bir deneyim yaşamalarına olanak tanıması. Bir model üzerinde kıyafetleri sergilemek, aksesuar önermek ve soruları yanıtlamak gibi örnekleri giderek artan canlı yayınlar, izleyicilere derinlemesine ürün bilgilendirmesi sunmanın harika bir yolu. Zamanla bu trendin yerini artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) kullanımıyla alışveriş yapanların bir mağazadaymış gibi hissetmelerini sağlayacak satın alma deneyimlerinin alacağı düşünülüyor.
Uzman Görüşü
Hepimizin bildiği gibi tüketici davranışları, pandeminin zirvede olduğu yılın başından itibaren çarpıcı biçimde değişti. Öncesinde bakkal ihtiyaçlarının bile e-ticaret ile satın alınmasının normalleşeceği çok da beklenen bir durum değildi. Yine de herhangi bir yeniliği bir markaya dahil etmenin dikkatlice düşünülmesi gerektiği ancak doğru yaklaşımla yeni trendlerin marka bilinirliğine, müşteri hizmetlerine ve siparişlerdeki büyümeye değer katma potansiyeline sahip olacağı unutulmamalıdır.
- İlginizi Çekebilir: Dış Ticaret Mezunu Olanlar Nerelerde Çalışır?
Devasa rekabet ortamında tüm bu çabaların boşa gitmemesi için de e-ticaret sitelerinin dayandığı sunucu ortamlarının güçlü donanım ve yazılımlarla desteklenmesi son derece önemlidir. 2022’de hala, yetersiz teknoloji eksikliği nedeniyle öne çıkmakta zorlanan ve büyüme fırsatları sınırlanan işletmeler söz konusudur.
Turhost olarak en modern teknolojilerle ve en güçlü donanımlarla sürdürmekte olduğumuz domain, hosting ve sunucu hizmetlerimizdeki fırsatlardan bireysel girişimcilerin, e-ticaret sitelerinin ve işini büyütmek isteyen şirketlerin yararlanması dileklerimizle…