Şeker Diyeti Listesi
Yaz aylarının yaklaşması havaların ısınması ile birlikte diyet listeleri daha çok aranmaya başlamıştır. Bu diyetlerden birisi de şeker diyeti listesidir. Şeker diyeti nedir nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Şimdilerde en çok tercih edilen diyetler sağlıklı beslenme olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı diyetlerden birisi de şeker diyetidir. Herkesin bildiği ama vezgeçemediği bir gerçek de rafine şekerin vücudumuz için çok sağlıksız olduğudur. Şekerden uzak durmak özellikle tatlı düşkünleri için çok zordur.
Aslında şekeri sadece 21 gün tüketmeyerek şekerden uzak kalabilirsiniz. Bu süre sonunda vücudunuz daha sağlıklı seçimler yapacaktır. Böylece şeker bağımlılığından kurtulabileceksiniz. Sadece kilo vermek için değil daha sağlıklı olmak için de yaptığınızı unutmamalısınız.
Peki 21 günlük şeker diyeti nedir, nasıl yapılır bu soruların cevaplarına geçelim. Şeker diyetini tüm yönleriyle tanıdıktan sonra uygulayıp uygulamamaya siz karar verin. Hadi başlıyoruz !
21 Günlük Şeker Diyeti Nedir?
Şeker diyeti aslında isminde de anlaşıldığı gibi 21 gün boyunca şekeri beslenme düzeninizden çıkarmanızı amaçlayan bir beslenme programıdır. Şeker sadece beyaz şeker değil, beyaz şekerin yanında esmer şeker, ve tüm bu rafine şekerleri içeren kek, kurabiye, çikolata gibi, sütlü ya da şerbetli olması fark etmeksizin tüm tatlılardan da uzak durulması anlamına gelmektedir.
Bu süreçte canımız tatlı isterse nasıl bu krizin önüne geçeceğiz diyenler için de bir müjdemiz var tatlı ihtiyacınız 21 gün süresince meyvelerden karşılanabilir. Ve bal ya da pekmez gibi gıdalardan da alabilirsiniz. Fakat ölçüyü kaçırmamaya dikkat ederek.
En çok merak edilen konulardan birisi de bu diyetin neden 21 gün boyunca uygulanması gerektiğidir. Bu konuya açıklık getirecek olursak 21 gün hem vücudun şekerin zararlı etkilerini atması için önemli bir süredir. Hem de insan psikolojinin bir şeyin yoksunluğuna alışması için de önemli bir süredir. Yani bu şekersiz beslenme programını 21 gün boyunca uygulayabilirseniz süre sonunda vücudunuz eskisine göre çok daha az tatlı isteyecek, belki de bir daha hiç rafine şekerli gıdalar tüketmek dahi istemeyeceksiniz.
Şekersiz 21 Gün Boyunca Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Şeker diyeti sırasında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Nelerden uzak durmanız gerekiyor ayrıntılara geçelim.
Tatlılardan uzak durmak deyince daha masum tatlıları yiyebileceğinizi düşünmemelisiniz. Sütlü tatlılardan, şerbetli tatlılardan, kek ve kurabiyelerden, dondurmadan meyveli yoğurtlara, hiçbir tatlıyı tüketmemelisiniz. Çay ve kahveyi de şekersiz olarak tüketebilirsiniz. İçinde şeker olan hiçbir içeceği içmemelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sadece tatlılardan değil beyaz ekmek, hamur ve makarna gibi karbonhidrat içeren besinlerden de uzak durmanız gerektiğidir. Bunun için ekmek seçiminiz ve hamur işinde tercihiniz tam buğday unlu, çavdarlı, karabuğdaylı ya da kinoalı olanlardan olmalıdır.
Paketli ürünleri tüketmemelisiniz ve hayatınızdan abur cuburları çıkarmalısınız. Bu süreç içinde tatlı isteğinizi meyvelerden karşılamalısınız. Meyveler yetmezse bal ve pekmez tüketebilirsiniz.
Sağlıklı bir hayat için de bu diyette de bol bol su içmelisiniz.
Öğünlerinizde yağı az olan etleri ve baklagil yemeklerini tercih etmelisiniz. Yemeklerinizde tahılları, tohumları, mevsim sebzelerini ve meyvelerini değerlenmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Az önce bahsettiğimiz gibi meyveler tatlı ihtiyacınızı karşılamadıysa bal ve pekmez tüketecekseniz. Günde 1 tatlı kaşığından fazla yememeye dikkat etmelisiniz.
Çay kahve ve bitki çaylarını içebilirsiniz. Burada önemli olan nokta içine şeker eklememektir. Ve yemeklerinizde tüm baharatları kullanabilirsiniz.
Örnek Şeker Diyeti Listesi
21 günlük şeker diyeti ile ilgili ne tüketip ne tüketmeyeceğinize dair örnek bir liste arıyorsanız burada sizler için 1 haftalık şeker diyet listesi örneğini verdik. Bu şekilde bir diyet programını uygulamak istiyorsanız önce doktorunuza yada diyetisyeninize danışıp size özel bir diyet listesi hazırlamasını sağlayabilirsiniz. Bu liste fikir vermek amacı ile hazırlanmıştır faydalı bir şeyler yapmak isterken farkına bile varmadan zarar vermemek için doktorunuzun onayını alıp başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Şeker Diyeti Listesi
1.gün
Kahvaltı: Günün ilk öğününde 1 tane haşlanmış yumurta, peynir, domates-salatalık, bol bol yeşillik ve yanında 1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde 1 porsiyon meyve yiyebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinizde 1 kase kremasız ve unsuz sebze çorbası, ızgara balık ya da tavuk, bolca salata tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde yoğurt ya da 1 porsiyon meyve yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşamları zeytinyağlı sebze yemeği, bulgur pilavı ve yoğurt tüketebilirsiniz.
2.gün
Kahvaltı: İkinci günde de kahvaltıda domates-salatalık, bol bol yeşillik, lor peyniri, zeytin, 1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde 1 porsiyon meyve yiyebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinizde ızgara et ya da köfte, bol bol salata ve yoğurt tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde ceviz ya da çiğ badem yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşam etli sebze yemeği, bulgur pilavı ve cacık tüketebilirsiniz.
3.gün
Kahvaltı: Günün ilk öğününde peynirli omlet, domates-salatalık ve bolca yeşillik, tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen öğününüzde fırınlanmış et, balık, tavuk ya da kırmızı et, bolca salata tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde ceviz ya da çiğ badem yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinde 1 kase kremasız-unsuz çorba, zeytinyağlı sebze yemeği ve yoğurt yiyebilirsiniz.
4.gün
Kahvaltı: Diyetinizin dördüncü günün de kahvaltınızda yulaf ezmeli, taze meyveli ve tarçınlı bir kase yoğurt tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde 1 porsiyon kuru meyve yiyebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinde kuru baklagil yemeği, bulgur ya da karabuğday pilavı ve yoğurt tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde 1 dilim çavdar ekmeği ve bir parça peynir yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşama sevdiğiniz bir zeytinyağlı sebze yemeği ve cacık yiyebilirsiniz.
5.gün
Kahvaltı: Kahvaltıda yumurtayı tercih ettiğiniz şekilde haşlanmış, omlet ya da menemen olarak yemelisiniz. Ve yanında 1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği, domates-salatalık ve yeşillik tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinde mantar yemeği, bulgur pilavı ve yanında bolca salata tüketebilirsiniz.
Ara öğün: ikinci ara öğününüzde ceviz, çiğ badem ya da çiğ fındık yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşama sevdiğiniz bir sebzenin ızgara yemeğini, ekmek ve yoğurt tüketebilirsiniz.
6.gün
Kahvaltı: Kahvaltıda laktoz içermeyen süt ile hazırlanmış meyveli smoothie hazırlayabilirsiniz. İstediğiniz meyveleri kullanabilirsiniz. Muz, hurma, yulaf ezmesi gibi.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde kuru yemiş ceviz, çiğ badem ya da fındık yiyebilirsiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinde ızgara tavuk, bulgur pilavı ve bolca salata yiyebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde 1 porsiyon meyve ya da kuru yemiş tüketebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşama sevdiğiniz bir sebzenin ızgara yemeğini ve yoğurt tüketebilirsiniz.
7.gün
Kahvaltı: Kahvaltıda yoğurt, yulaf ezmesi ve tarçın karışımı yapıp tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İlk ara öğününüzde sevdiğiniz kuru yemişleri tüketmelisiniz.
Öğlen yemeği: Öğlen yemeğinde tercihinize göre balıklı, tavuklu, karabuğdaylı ya da kinoalı salata tüketebilirsiniz.
Ara öğün: İkinci ara öğününüzde 1 porsiyon kuru meyve tüketebilirsiniz.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinizde etli sebze yemeği, yoğurt ve 1 dilim çavdar ekmeği yiyebilirsiniz.
Bu programı 3 hafta yani 21 gün boyunca uygulamalısınız. Ve bunun yanında şeker içeren yukarıda bahsettiğimiz gıdalardan uzak durmalısınız. Günde en az 2 ya da 2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Spor yapmaya vakit bulamıyorsanız en azından bol bol yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz.
Eğer şeker diyeti listesi yazımızı beğendiyseniz bir diyet listesi olan Kiloya Göre Diyet Nasıl Yapılır konulu yazımız ile kilonuza göre uygun diyetlere göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.