Ruam Hastalığı Nedir?

25.02.2020
936
Ruam Hastalığı Nedir?
Modelistlik Kursu

Ruam hastalığı, burkholderia mallei bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ruam hastalığı halk arasında sakağı ya da mankafa olarak bilinir. Bu hastalık genel olarak öncelikle eşekleri, katır ve atlar gibi tek toynaklı hayvanları etkiler. Fakat aynı zamanda da keçiler, köpekler ve kediler gibi diğer hayvanları da etkiler. 

Son olarak ülkemizde İstanbul Büyükada’da bu hastalık görüldü. 81 atın ruam hastalığına yakalanmasının ardından ne yazık ki atlar itlaf edildi. 

Bu hastalığa neden olan enfeksiyon laboratuvar çalışanları ya da enfekte olmuş evcil hayvanlarla doğrudan ve uzun süreli temas halinde olan kişilerde nadiren ortaya çıkabilir. 

Ruam Hastalığı Ne Demek?

Ruam hastalığı genel olarak atları, katırları veya eşekleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Burkholderia mallei bakterilerinden kaynaklanır. Bu hastalık, enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşır. Fakat bu hastalığın kişiden kişiye yayılması çok nadir görülür. Bazı hükümetler ve devletler burkholderia mallei virüsünü yani ruam hastalığını biyolojik savaş ve terörizm için potansiyel bir ajan olarak görmektedir.

Ruam Hastalığının Klinik Özellikleri Nelerdir?

Bu hastalığın kuluçka süresi enfeksiyondan yaklaşık 1-14 gün sonradır. Klinik tablo giriş şekline bağlı olacaktır ve melioidozunkine benzer. Tüm formlarda yaygın olan semptomlar ateş, terleme, kas ağrısı, göğüs ağrısı ve baş ağrısıdır.

Lokalize enfeksiyon

Lokalize enfeksiyon, giriş yerinde ülserasyon ile kutanöz inflamasyon ile karakterizedir. Yani ciltte bir kesik veya çizik varsa bu hastalık bulaşabilir.  Lenfanjit gelişir ve şişmiş lenf düğümleri veya apseler de oluşabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Gözler, burun veya solunum yolu gibi mukoza zarlarının olduğu bölgeleri içeren enfeksiyon, bu bölgelerde aşırı mukoza üretimine neden olacaktır. Nazal septum ve damak bölgesi enfeksiyon tarafından yok edilebilir. Boyundaki lenf düğümleri büyür. Ateş, halsizlik ve baş ağrısı oluşabilir.

Sistemik enfeksiyon akciğerleri, dalağı, karaciğeri ve diğer dokuları etkileyebilir. 

Pulmoner enfeksiyon

Bu hastalık, doğrudan inhalasyon veya kan yoluyla yayılma nedeniyle pnömoni, akciğer apsesi ve plevral efüzyon ile sonuçlanabilir. Semptomlar öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Ateş, baş ağrısı, terleme ve kas ağrısı gibi spesifik olmayan semptomlar olabilir.

Deri apseleri, organizmaların solunmasından birkaç ay sonra gelişebilir. Tedavi edilmezse, pulmoner enfeksiyonun septisemiye ilerlemesi muhtemeldir.

Kan dolaşımı enfeksiyonu

Papüller, püstüller, kabarcıklar, ülserler ve apseler  gibi deri lezyonları oluşabilir. Apse ve organ yetmezliğine yol açan çoklu organ sistemleri etkilenebilir. Ölüm genellikle 10 gün içinde gerçekleşir.

Kronik enfeksiyon

Karaciğer, dalak, akciğer, deri veya kaslarda bezlere bağlı çoklu apseler gelişebilir. Semptomlar akut enfeksiyonda tarif edilenden daha az şiddetlidir. Kronik enfeksiyonun bazı durumlarda 25 yıla kadar devam ettiği bilinmektedir.

Ruam Hastalığı Etkeni Nedir?

Bu hastalık öncelikle at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı olarak bilinen hayvanlarda görülür. Fakat bunun dışında kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda ve diğer yabani hayvanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalıktır. Ayrıca insanlara da bulaşabilir.

Katır ve eşeklerde akut olarak seyreden bu hastalık, atlarda akut ve kronik olarak seyreder. Bu hastalığın ana etkeni  burkholderia mallei adı verilen bir bakteridir.

Hayvanlarda Ruam Hastalığı Nedir?

Başlıca atlar, eşekler ve katırları etkileyen ancak insanlara da bulaşabilen, burkholderia mallei bakterisinin neden olduğu ve çene altındaki şişlikler ve burun deliklerinde bol miktarda mukoza akıntısı ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.

Ruam Hastalığı Belirtileri Nedir?

Ruam hastalığının belirtileri, maruziyetten birkaç gün ila birkaç hafta sonra kendini göstermeye başlar. Bu hastalığın belirtileri genel olarak bakterilerin vücudunuza girdiği yere bağlıdır.

Hastalık şiddetli olabilir ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Diyabet, alkolizm, karaciğer hastalıkları veya böbrek problemleriniz varsa enfeksiyonlar daha da kötü hale gelebilir.

Ruam hastalığı belirtileri enfeksiyon tipine bağlıdır. Genel olarak, bu hastalığın belirtileri yüksek ateş, kas ağrıları, göğüs ağrısı, kas gerginliği ve baş ağrısıdır. Ek semptomlar arasında göz yaşarması, ışığa karşı aşırı duyarlılık ve ishal sayılabilir.

Deride bir kesik veya çizik varsa, bakterilerin vücuda girdiği bölgede lokalize bir enfeksiyon gelişir. Bu durumda lenf düğümlerinin şişmesi gibi belirtiler görülebilir. Göz, burun ve solunum yolu enfeksiyonları, etkilenen bölgelerden mukus üretiminin artmasına neden olur. Gözlerde, burunda ve geniz bölgesinde akıntı gelişir.

Pulmoner akciğer enfeksiyonlarında pnömoni, pulmoner apseler ve plevral efüzyon oluşabilir. Pulmoner akciğer enfeksiyonlarında en sık nefes almada zorluk veya nefes darlığı gibi belirtiler görülür.

Bu hastalığın neden olduğu kan dolaşımı enfeksiyonları genellikle yedi ila on gün sonra görülür. Bu enfeksiyon ölümcüldür.

Kronik ruam enfeksiyonu formu, kol ve bacak kaslarında, dalak veya karaciğerde birden fazla apse içerir. 

Ruam Hastalığı Nasıl Oluşur?

Bu hastalık esas olarak enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla insanlara yayılır. Bakteriler genel olarak cilt, göz, burun ve geniz gibi yollardan vücuda girer. Genellikle bu tür vakalar veterinerler, at bekçileri ve laboratuvar personellerinde görülür.

Ruam Hastalığından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

İnsanlar, bu hastalığa enfekte hayvanlarla karşılaştıktan ve temas ettikten sonra yakalanır. Bakteriler vücuda ciltteki kesik ya da çiziklerden girer. Bunun dışında insanların gözleriyle temas etmesinin ya da havadaki bakterilerin solunmasının ardından bu hastalık insanlara bulaşabilir.

İnsanlarda bu hastalığı önlemenin en etkili yolu, hastalıklı hayvanların derhal itlaf edilmesidir. Eldiven, maske ve göz siperi gibi malzemeler kullanarak bu hastalığın enfeksiyonlarını önleyebilirsiniz.

Bunun dışında sürüye hayvan alırken mutlaka veterinerler tarafından kontrollerinin yaptırılması gerekir. Özellikle hayvan alımı ve satımı yapılan pazarlarda, hayvan alımı yapılmadan önce mutlaka tüm testlerinin yaptırılması gereklidir. Böylece bu hastalığın bulaşmasını kesin olarak önlemek mümkün hale gelir.

Ruam Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği

Resmi gazete yayınlanan Ruam Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği’ni buradan okuyabilirsiniz.

Ruam Hastalığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu hastalık ile ilgili en çok merak edilen soruları sizler için yanıtladık. Bu soruların yanıtlarını okuyarak ruam hastalığı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ruam Hastalığı Veteriner Tedavisi Gerekli Midir?

Bu hastalık, veteriner tarafından tedavi edilemez. Çünkü hayvanlar için bulaşıcı ve ölümcüldür. Bu yüzden hayvanlar itlaf edilir.

Ruam Hastalığı Köpeklere Bulaşır Mı?

Bu hastalık köpeklere ve diğer evcil hayvanlara bulaşabilir.

Ruam Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Evet, bu hastalık diğer hayvanlara ve nadir olarak insanlara bulaşabilir.

Ruam Hastalığı Atlarda Görülür Mü?

Evet, bu hastalık genel olarak atlarda ve diğer tek tırnaklı hayvanlarda görülür.

Ruam Hastalığı Ölümcülmüdür?

Bu hastalık ölümcül değildir. İnsanlarda tedavisi vardır.

Ruam Hastalığı İnsana Geçermi?

Evet, nadiren de olsa insanlara geçebilir.

Ruam Hastalığı Adalar Olayı Nedir?

Bu hastalık İstanbul Büyükada’da bulunan 81 atta ortaya çıktı ve tüm bu hasta atlar itlaf edilmek zorunda kaldı.

Ruam Hastalığı Diğer Adı Nedir?

Bu hastalığın diğer adları arasında sakağı ya da mankafa hastalığı vardır.

Ruam Hastalığı Hangi Hayvanlarda Bulunur?

Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülür. Fakat diğer hayvanlara da bulaşabilir.

Ruam Hastalığı Öldürür Mü?

Bu hastalık hayvanlar için çok risklidir. Fakat insanlarda tedavisi vardır ve ölümcül değildir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.