Blog Nasıl Açılır? 2022 Blog Açma Rehberi

04.03.2019
953
Blog Nasıl Açılır? 2022 Blog Açma Rehberi
Modelistlik Kursu

Blog açmadan önce hatalarımdan ders alın

Blog açmak işinizi büyütmenize, kendinizi bulmanıza, yeteneklerinizi keşfetmenize ve daha birçok önemli şeye kapı açabilir. Blog açmak isteyenlere öneriler sunacağımız bu makalemizde adım adım blog açarak hedeflerinize ulaşmanız için var gücümüzle uğraşacağız.

Amaçlar, hedefler, başarılar, başarısızlıklar

Bu makalede daha çok başarısızlıklarla dolu birçok örnek bulunan blog geçmişimi okuyacaksınız. Okuyacaksınız ki siz de aynı hataya düşerek; zaman, emek ve para kaybı yaşamayın.

Bu rehberi oluştururken kişisel blog açma konusunda da bilgiler veriyor olacağız. Böylece şahsi fikirlerini paylaşmak isteyen, yahut bilgi ve tecrübesini sektörel veya konu bazlı aktarmak isteyenler için farklı bir pencere açmış olacağız.

Herkes Blog açabilir mi?

Blog açmak kolay mı? Blog nasıl açılır? Blog açmak için ne gerekir? Aklınızda böyle sorular olduğunu düşünüyorum. Günümüzde birkaç tıklama ile blog açabiliyorsunuz. Bu hizmetleri sağlayan firmalar teknik bilgi gerektirmeden kolayca kurulum yapılacak şekilde sistemleri otomatikleştirmeyi başardılar. Dolayısıyla blog açmak kolay mı? evet çok kolay. Ortalama bilgisayar kullanabilen herkes blog açabilir. Birkaç dakika içerisinde kurduğunuz siteye aynı hızda içerik girerek makale yazarı olmak için ilk adımı atmış olursunuz.

İlk Blog deneyimim

Blog yazmak konusunda ilk örneği kendimden vereceğim. İlk defa blog açacaklara öneriler niteliğinde bir örnek olacağımı da düşünüyorum. İlk ve en anlamlı blog çalışmam gezi/seyahat tasarımında olmuştu. Olmuştu değil aslında hala varlığını devam ettiriyor fakat ilgilenmediğim için kendi halinde devam ediyor. Seyahat etmeyi, gittiğim yerleri anlamayı ve anlatmayı sevdiğimden, yeni yerler keşfetmeyi, mekanları ve lezzet duraklarını zihnime kazıdığımdan gezdiğim ve yeyip içtiğim şeyleri yazmak niyetiyle gezi blog sitesi açtım.

Bu benim için terapi niteliğinde bir çalışma oldu. Hitap etmesini severim, sevdiğim gibi bunu uzun uzun tanımlar ve anlatırım. Dolu dolu yazsamda, seo nedir, site içi seo nedir, site dışı seo nedir, google dostu içerik üretmek nedir, içerik nasıl yazılır gibi konulardan habersiz bir şekilde sadece dolaştığım yerleri yazan biriydim.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Blog yazmak için site altyapısı olarak sürekli wordpress kullandım. WordPress tasarımsal genişliği sebebiyle hazır blog sitesi için bana oldukça geniş bir seçenek sundu. Teknik kökenli olduğumdan en azından temel düzeyde de olsa bazı işlemleri yapabiliyordum. Blog yazmak için konular hazırlarken pek zorlanmadım. Sık sık gezdiğimden içerik temin etmek de pek zor olmadı.

Blog açmak para kazandırır mı?

Merak ediyorsunuzdur; blog yazmak para kazandırır mı? doğru yaparsanız kazandırır. Bir dönem blog açarak para kazanmak tek amacım olmuştu. Hani derler ya, kolay yoldan para kazanmak olur mu? Olmuyor. Kolay yoldan hiçbir şey kazanılmıyor. İnternet’ten para kazanmak istiyorsanız, gelir elde etmeyi hedefliyorsanız kucağınıza bir bebek aldığınızı ve sürekli ilgilenmeniz gerektiği, geliştirerek büyütmek zorunda olduğunuz gerçeğini bilmelisiniz.

Blog yazmak ne size ne katar?

Kişisel gelişiminize önem veren biriyseniz blog yazmak size çok şey kazandırır. Blog yazanların çoğu, belli bir alana yöneliyor ve o konuda derinlere inerek üst düzey bir tecrübe elde edebiliyor. Bu da sizi hem kişisel kariyerinizde hem de becerileriniz anlamında geliştiriyor. Blog yazmak sizi araştırmaya, öğrenmeye teşvik eder.

Örneğin; Balık tutmak konusunda bir blog sahibi olduğunuzu hayal edin. Böyle bir internet sitesinde neler yazarsınız? Balık nasıl tutulur? Balık tutmanın püf noktaları? Hangi balık nasıl tutulur? En iyi balık tutma yerleri? gibi gibi… bir çok konu türüyor ve sizi balık tutmak konusunda sürekli detaycı olmaya zorluyor. Bu durum sizi ister istemez konusunda deneyimli biri yapıyor. Bu örneği blog yazma konusu net olan arkadaşlar şöyle bir hayal etsin. Ne hakkında yazacaksınız? Neler yazabilirsiniz? Okuyucularınıza neler anlatabilirsiniz?

blog açmak

Sorular ve Cevaplar

Blog açarsanız başarılı olabilir misiniz?

Başarılı olabilirsiniz bu sürekliliğinize ve yazmayı düşündüğünüz konuya göre değişiklik gösterse de başarılı olabilme imkanına sahipsiniz.

Ben açtığım bloglarda başarıyı yakalayabildim mi?

Şimdiye kadar daldan dala atlayan biri olarak aşırı yükseliş sağlamış bir blog çalışmam olmadı. Yani benim serüvenim başarısızlıklar üzerine kurulu. Ben daha çok başarısız olarak başarı hedefliyorum. O da nesi yahu? Başarısız olarak başarı nasıl elde edilir?

Şöyle anlatayım; Şimdiye kadar birçok farklı alanda blog açmış olsam da iki farklı sektör haricinde diğerlerinde tek amacım para kazanmaktı. Bir gazla başlayıp ortasında bıraktım. Bu sebeple projelerimin çoğu başarısızlıkla sonuçlandı. Şuan yine birçok farklı sektörde blog açmış olsam da sürekliliğini sağladığım yine sadece iki blog ‘dur. Kısaca sevmediğim sektörlerdeki bütün projeler düzenli içerik girilmediği için başarısız oldu.

Bu başarısızlıklar ise bana çok şey kattı. Ne gibi? Yaptığım hataları genel olarak düşündüğümde neleri yapmam gerektiğini neleri yapmamam gerektiğini doğru analiz edip uygulamaya başladım.

Örneğin; Blog açmadan önce rakip analizi yapmak yapmak istediğim blog için nasıl bir sürece gireceğimi belirledi. Sevdiğim konularda içerik üretmekten keyif aldığımdan devamlılığını sağlayabileceğim içerikteki bloglara yöneldim. Yani konusunu sevmediğiniz bloglar açmayın! demek istiyorum.

Kaç tane proje yaptım? Neden başarısız oldum?

Bunları nereye yazsam sığmaz 🙂 Haber sitesi açtım olmadı. Sosyal içerik üretilebilecek bir site açtım yine olmadı. Kişisel blog açtım o da olmadı. Şiir yazma yeteneğim var bunu kullanayım dedim, o da olmadı. Sonra dönüp bir daha haber sitesi açtım! yine olmadı. Gezi blog sitesi açtım istediğim kıvamda başarı yakalayamadım. Radyo sitesi kurdum ve başarısız oldum. Finans sektörüne yönelerek site açtım yine başarısız oldum. Böyle böyle toplam 20 civarı projeyi çöp ettim.

Onca site açıp başarısız olmuşsun, bize ne vereceksin de başarı sağlayacağız?

Öncelikle ben yaptığım (yani elime yüzüme bulaştırdığım) projelerin her birinde farklı uğraşlar içerisine girdim. Her biri için kolay yoldan para kazanmak için para harcadım. İstikrarlı davranmadım. Akıl veren dostlarımın sözünü dinlemedim. Daldan dala atladım ve sürekli yenilikçi yaklaşarak proje üretmeye kalktım. Ürettim de! Fakat bir gerçeği göz ardı ettim. Ben tek başımayım! Tek başıma birden fazla projeyi ayakta tutabilmem inanın imkansız. Şimdi bu gerçeği görüyor ve doğru bir şey yapmak üzere edindiğim bütün tecrübeleri sizlere aktarıyorum.

Eğer buraya kadar sabrederek okumaya devam ettiyseniz, size satın almanın zor olduğu bir şeyi anlatmaya başlıyorum. Tecrübe!

Haydi sizi usandırmadan sizi Neden Blog açmalısınız? makalesine götüreyim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.