Pazar Araştırma Analisti Nasıl Olunur? Pazar Araştırma Analisti Maaşları Ne Kadar?
Pazar Araştırma Analisti nedir, ne iş yapar, Pazar Araştırma Analisti nasıl olunur? İş dünyasında, yer edinebilmek ve kendi rakiplerinin önüne geçebilmek için, kıyasıya yapılan mücadelenin içinde, reklam ve piyasa analisti yapmak başarıyı elde etmek için en önemli adımlardır. İş dünyasındaki bitmeyen tükenmeyen rekabet içine en ağır yükü Pazar Araştırma Analisti alır.
Pazar Araştırma Analisti, İş dünyasındaki üretilen mal ve ya hizmetin güncel piyasadaki sürümünü izleyerek analist yapmakla yükümlüdür. Tüketicilerle ilişki kuran Pazar Araştırma Analisti üretilen malın ve ya hizmetin piyasadaki sürümünü tespit eder, piyasada pazar araştırması yaparak kendi çalıştığı firmaya kazanç yöntemleri geliştirir.
Pazar Araştırma Analisti Nedir?
Pazar araştırma analisti, çalıştığı firmanın satışa sunduğu ya da satışa hazırladığı ürünlerin piyasaya çıkarmadan önce Pazar araştırması yaparak piyasa analizi yapar.
Büyük iş yerlerinin araştırma departmanında görev alan Pazar Araştırma Analisti, adından da belli olduğu gibi sadece çalıştıkları şirkette o firmanın kazancının zarara uğramamsı için sürekli piyasa ve ürün analisti yapar. Ayrıca Pazar Araştırma Analisti uzmanı olarak da özel danışmanlık hizmeti verebilir.
Pazar Araştırma Analisti Ne İş Yapar?
Pazar Araştırma Analisti, piyasaya sürülmüş ya da piyasaya çıkmaya hazırlanan her türlü ürünün Pazar analistini yapmakla görevlidir. Özel danışmanlık hizmeti de veren bu kişiler kendi çalıştıkları firmaların zararını önceden yaptıkları Pazar Araştırma Analisti ile önlemiş olurlar.
Pazar Araştırma Analisti olarak görev yapan kişilerin başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Piyasaya sürülen ürünün potansiyel müşterilerini keşfetmesi görevidir.
- Çalıştığı firmanın satmaya hazırladığı ürünün piyasadaki dengi ürünlerin kullanıcılar tarafından kabul göreceğini araştırarak tespit etmesi görevidir.
- Rakip firma ve ürünlerin satış analizlerini yapması görevidir.
- Pazar araştırma analisti görevini tam anlamı ile yerine getirmek için Anket düzenler, müşterilerle mülakat yapar, müşteri ve satıcılarla telefon görüşmesi ve çeşitli testler yapar.
- Çeşitli yöntemler geliştirerek ürünün satış sürecinde çalışmakla hükümlüdür.
- Çalıştığı firma ile pazarlama yöntemlerini değerlendirme ve yeni öneriler yöntemler bulmakla görevlidir.
- Güncel piyasayı takip ederek alım, satım eğilimlerini takip etmekle yükümlüdür.
- Piyasa analisti ve piyasa tahminleri yapmakla görevlidir.
Pazar Araştırma Analisti Olma Şartları Nelerdir?
Pazar araştırma analisti olmanın en önemli şartı araştırmaktan sıkılmayan kişiliğe sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra dikkat eksikliğin olmaması gerekli unsurlar içindedir.
Pazar Araştırma Analisti olma şartları şunlardır:
- Disiplinli ve sistemli çalışma alışkanlığının olması şart.
- İstatistik programları kullanabiliyor olması şart.
- İyi derece İngilizce bilmesi gerekiyor.
- Çalıştığı yer de ekip çalışması yapabilmesi şart.
- Sorunlar karşısında çözüm sağlayabilmesi şart.
Pazar Araştırma Analisti Nasıl Olunur?
Pazar Araştırma Analisti olmak için öncelikle lise mezunu olmak gerekiyor. Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren şu bölümlerden mezun olmaları gerekiyor:
- Matematik bölümü
- Halkla İlişkiler İstatistik bölümü
- Tanıtım, Reklamcılık bölümü
- İktisat ve ya İşletme bölümü
Pazar Araştırma Analisti Maaşları Ne Kadardır?
Pazar Araştırma Analisti maşı, bu mesleği icra eden kişinin yeteneklerine ve deneyimine ayrıca çalıştığı firmaya dayalı olarak fraklılık gösterebilir. Ancak yapılan meslekler ve maaşlar analizlerine göre tahmini olarak başarılı bir Pazar Araştırma Analisti maaşı: 8.000TL ile10.000TL arasında değişebiliyor.
Pazar Araştırma Analisti İş İmkânları Nelerdir?
Pazar Araştırma Analisti olmak için gerekli olan eğitime sahip olan kişiler genel olarak kendi çalıştıkları işyerlerinin kazancını yükseltmek ve zararını önlemek doğrultusunda görev alırlar. Pazar Araştırma Analisti iş imkânları arasından bazıları şunlardır:
- Elektronik sektörü
- Gıda sektörü
- Kuaför hizmetleri sektörü
- Eğitim sektörü
- Turizm sektörü
- Eğlence sektörü
- Kıyafet sektörü
- Spor ürünleri sektörü
- Ayakkabı sektörü
- Mobilya sektörü
- Ulaşım sektörü
- Taşımacılık sektörü
- Kargo sektörü
- Beyaz eşya sektörü
İlginizi çekebilecek içerik: Bomba İmha Uzmanı Nasıl Olunur?
- YouTube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz.