Desinatör Nasıl Olunur? Desinatör Maaşları Ne Kadar?

29.11.2021
67
Desinatör Nasıl Olunur? Desinatör Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Ülkemizin tekstil sektöründe ilerlediği bu günlerde kendisinden söz ettiren desinatörlük fazlaca duymaya başladığımız mesleklerdendir. Desinatör nasıl olunur, desinatör nedir? Ne iş yapar? Nerelerde çalışır? Bu meslekten söz etmek gerekirse, öncelikle desinatörlerin neler yaptığından bahsedelim. Desinatör mesleğini icra eden kişiler tasarım yapar ve tekstil ürünleri için desenler çizerek para kazanırlar.

Ayrıca desinatörler sadece tekstil ürünleri için değil daha pek çok sektör içinde hayal güçlerini kullanarak farklı sektörler içinde desen tasarımı yaparlar. Mesela moda dünyası içinde desinatörler şahane çizim ve tasarımlar yaparak modayı baştan yaratabilirler.

Desinatör Nedir?

Desinatör Nedir?

Desinatör Nedir?

Tekstil sektörünün vazgeçilmez bir parçası olan desinatör mesleği çok kazandıran ve aranan meslekler arasındadır. Desinatörler çeşitli tekstil ürünleri için ihtiyaç duyulan desenlerin tasarımını ve çizimin yaparlar. Tekstil ürünlerinden olan kumaşların üzerindeki rengârenk olan desenleri desinatörler çizer. Desen tasarımlarını ve çeşitli çizimlerini desinatörler tekstil dışında farklı sektörler içinde yaparlar. Desinatör, mesleğini genelde bilgisayar üzerinden çeşitli yazılım programları ile tasarım ve çizim çalışmalarını gerçekleştirirler.

Desinatör Ne İş Yapar?

Tekstil sektörü için hizmet veren desinatör mesleği ülkemiz için çok önemlidir. Çeşitli tekstil ürünlerinin baskılı desenlerini ve çizimini ve tasarımlarını desinatörler yapıyor. Bu sektörde çizim ve tasarım yaparak çalışan desinatörler desen ihtiyacı olan farklı iş alanları içinde çizim yapabilirler. Çizim ve desinatör ihtiyacı olan diğer bir iş alanı da moda sektörüdür. Moda sektörünün de önemli parçalarından olan desinatörler modanın son gelişmelerini takip ederek hayal güçlerinin yansıması ile muhteşem kıyafet modelleri çizerek moda dünyasında da hizmet ederler.

Desinatör Olma Şartları Nelerdir?

Desinatör olma şartları arasında resmi bir eğitim zorunluluğu bulunmuyor. Ancak eğitimli desinatör olmak için üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri ve tekstil bölümlerinden mezun olarak desinatör olunabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Bu sektörde desinatörlük yapabilmek için tasarım ve çizim konusunda yeteneği olan ve ya sertifikalı grafik kursiyerleri desinatör olabilirler. Desinatör olma şartları arasında olması gerekenler şunlardır:

  • Bilgisayar ve tasarım programlarını kullanabilmek.
  • Tekstil alanında bilgi sahibi olma.
  • Ekip çalışması yapabilme özelliğine sahip olmalıdır.
  • Farklı tekstil ürünlerinin ve boyalarının özelliklerini bilmeleri gerekiyor.
  • Kolay iletişim kurabilme kabiliyetinin olması gerekiyor.
  • Hayal gücü ve yaratıcılığa sahip olması gerekiyor.
  • Modayı ve moda da gelişen yenilikleri takip etmelidir.
Desinatör Nasıl Olunur?

Desinatör Nasıl Olunur?

Desinatör Nasıl Olunur?

Desinatör mesleği, genel olarak yeteneğe bağlı olan bir meslek dalıdır. Özel olarak eğitimi olmayan desinatör şimdilik sadece yeteneği olan kişilerin yapacağı mesleklerden olmaya devam edeceğe benziyor. Ancak desinatörler moda tasarım bölümlerinden eğitim alarak üniversite mezunları olabiliyorlar.

Son zamanda çok ihtiyaç duyulan desinatörler kurslara katılarak desinatörlük eğitimini alarak yeteneklerini geliştirerek bu sektörde yer alabiliyorlar. Üniversitelerin grafik tasarım bölümü mezunları da desinatörlük yapabiliyorlar. Desinatör olmak için en önemlisi estetik, yeni tasarımlar ve hayal gücünü kullanarak çizim yeteneği olması yeterli oluyor.

Desinatör Olmak için Hangi Bölümler Okunur?

Desinatörlük, genellikle görsel iletişim tasarımıyla ilgilenen bir alandır. Desinatör olmak isteyenler genellikle aşağıdaki gibi bölümlerde eğitim alabilirler:

  1. Grafik Tasarım: Bu alanda eğitim, genellikle desinatörlük için temel bir zemin oluşturur. Grafik tasarım, görsel iletişim, tipografi, renk teorisi ve diğer tasarım ilkeleri gibi konuları kapsar.
  2. Görsel İletişim Tasarımı: Görsel iletişim tasarımı, medya ve iletişim üzerine odaklanarak, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, marka yönetimi gibi konuları içerir.
  3. İllüstrasyon: Desinatör olmak isteyenlerin bazıları illüstrasyon üzerine odaklanabilir. Bu alanda eğitim, çizim teknikleri, dijital illüstrasyon, karakter tasarımı gibi konuları kapsar.
  4. Görsel Sanatlar: Resim, heykel, fotoğrafçılık gibi görsel sanatlar eğitimi de desinatör olma sürecinde faydalı olabilir. Görsel sanatlar, yaratıcılığı ve estetik anlayışı geliştirmek için önemli bir temel oluşturabilir.
  5. Multimedya Tasarımı: Bu alandaki eğitim, interaktif medya, animasyon, 3D modelleme gibi dijital ve hareketli görsel tasarım unsurlarını içerebilir.

Desinatör olmak için belirli bir bölümde eğitim almak zorunlu değildir, ancak yukarıda belirtilen bölümler, bu alanda gerekli becerileri ve bilgileri sağlayabilir. Ayrıca, desinatör olmak isteyenlerin portföy oluşturma, staj yapma veya projelerde yer alma gibi pratik deneyimler de kazanmaları önemlidir. Yaratıcılık, estetik anlayışı ve teknik becerilerin geliştirilmesi, desinatörlerin başarılı olmaları için kritik unsurlardır.

Desinatör Olmak için Hangi Bölümler Okunur?

Desinatör Olmak için Hangi Bölümler Okunur?

Desinatör Maaşları Ne Kadardır?

Desinatör maaşı çalıştığı ve desinatörün başarısına göre fraklılık gösterebiliyor. Ancak ortama bir desinatör maaşı şu şekilde olabiliyor:

  • Mesleğe yeni başlayan desinatör maaşı yaklaşık olarak 4.500 TL civarında olabiliyor.
  • Deneyimli bir desinatör maaşı ise 7.500 TL civarında olabiliyor.
  • Bu meslekte kendini kanıtlamış ve başarılı bir desinatör maaşı ise 10.000 civarında ve bu miktarın üstünde olabiliyor.

Desinatör İş İmkânları Nelerdir?

Desinatörler yetenekleri ve elde ettiği başarıya göre tekstil sektöründe çalışılabildiği gibi moda tasarım sektöründe de iş bulabilirler. Ayrıca çizim ve tasarım ihtiyacı olan pek çok iş alanı da desinatör iş imkânları içerisindedir.

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.