Demir Eksikliği Belirtileri ve Nasıl Giderilir?

25.05.2023
568
Demir Eksikliği Belirtileri ve Nasıl Giderilir?
Modelistlik Kursu

Demir eksikliği, dünya genelinde belki de en yaygın beslenme eksikliklerinden bir tanesidir. Demir, insan sağlığı için hayati öneme sahip bir mineraldir ve oksijenin vücutta taşınmasında önemli bir rol oynar. Vücuda gerekli miktarda demir alınmadığında ortaya demir eksiliği sorunu çıkar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde kadınların yaklaşık %30’unun ve çocukların %50’sinin demir eksikliği durumuyla karşı kaşıya kalıyor. Demir eksikliği tedavi edilmesi ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu sebeple belirtileri ortaya çıktığında mutlaka teşhis için doktora başvuru yapmak gerekir.

Acaba ben de demir eksikliği mi var, diye merak ediyorsanız yazımızın devamında demir eksikliğinin belirtilerinden ve nasıl giderileceğinden bahsettik. Bilgi almak için okumaya devam edebilirsiniz.

Demir Eksikliğinin Belirtileri

Vücuda yeteri miktarda demir alınmadığında demir eksikliği ortaya çıkar. Demir eksikliği belirtileri seviye seviye değişebilir. Hafiften ciddiye kadar gidebilecek olan bu belirtilerden en yaygın görülenleri sizin için sıraladık. Bu belirtiler demir eksikliğinden ya da başka bir durumdan dolayı gelişebilir. Bu belirtiler siz de varsa doktora başvurarak teşhis koydurmanız ve tedaviye başlamanız gerekir.

Kendinizi sürekli halsiz ve yorgun hissediyorsanız vücudunuzda demir eksikliği başlamış olabilir. Vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyen bu eksiklik dokulara yeterli oksijen taşınmadığı için yorgunluk hissi oluşturabilir.

Dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan demir minerali ayrıca cildin de sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Bu sebeple cildiniz soluklaştıysa demir eksikliğiniz buna sebep oluyor olabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Nefes darlığının birçok sebebi vardır ve bunlardan bir tanesi de demir eksikliğidir. Yine bu durum dokulara yani organlara oksijen az taşınmasıyla ilgili bir sonuçtur.

Beyne yeterince oksijen taşınmazsa baş dönmesi ya da ağrısı kişide oluşabilir. Yine bu şikayetler varsa sebebi demir eksikliği olabilir.

Kalp atışlarında hızlanma ya da düzensizlik demir eksikliği olan kişilerde görülebilir. Bu his daha çok çarpıntı gibi ortaya çıkar.

Hafıza problemleri ve konsantrasyon zorluğu çekmek beyne yeterli oksijen gitmediğinde ortaya çıkan diğer problemler arasında yer alır.

Kimler Demir Eksikliği Riski Altındadır?

Demir eksikliği bazı kişilerde daha olası kabul edilebilir. Misal, kadınların menstrüasyon dönemi demir kaybetmelerine neden olabilir. Ayrıca yine kadınlarda hamilelikte ve emzirme sürecinde demir ihtiyacı artabilir.

Hızlı büyüme ve artan kan hacmi sebebiyle çocuklarda ve ergenlerde demir gereksinimi artabilir.

Kısıtlı beslenme modelini benimseyen vegan ve vejetaryen gibi kişilerde bitkilerden alınan demirin emilimi hayvansal kaynaklı demire göre daha zayıftır. Bu sebeple demir eksikliği bu kişilerde görülebilir.

Kronik kan kaybı yaşayan kişilerde demir depolarında azalma görülebilir. Özellikle kadınların uzun süreli adet kanamaları, mide ülseri ve kolon kanseri gibi durumlar demir eksikliği riskini artırabilir.

Sindirim sistemi sorunu olan kişilerde demir emilimini de problem olabilir. Bu sebeple çölyak, crohn ve gastrik bypass ameliyatı gibi durumlarda demir eksikliği riski yükselebilir.

Kronik hastalıkları olan kişilerde de demir eksikliği görülme oranı yüksek olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve kanser gibi hastalıklar bu eksikliğin görülebileceği hastalıklar olarak sıralanabilir.

Yoğun egzersiz yapan kişiler de terleme ve yüksek metabolizma nedeniyle demir kaybı yaşanabilir.

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Demir eksikliği tedavisi vücutta yeterli olmayan demir seviyesini artırmak üstüne kuruludur. En yaygın tedavi demir takviyesi kullanmak üzerine planlanır. Takviyeler genellikle ferrik demir veya ferroz demir formunda bulunur. Takviyeleri düzenli bir şekilde almak ve doktorun talimatlarına uymak oldukça önemlidir.

Demir açısından zengin besinler tüketmekte bu süreçte gerekir. Demir açısından zengin gıdalar kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer gibi hayvansal kaynaklar ve ıspanak, brokoli, mercimek, nohut gibi bitkisel kaynaklar demir açısından zengin besinler arasında sıralanabilir. Demirin emilimini artırmak için ise C vitamini içeren gıdalar ek olarak birlikte tüketilebilir.  Bunlar çilek, kivi, domates vb. besin kaynakları olabilir.

Demir eksikliğine neden olan konuyu da tedavi ettirerek vücudun demir depolamasına yardımcı olabilirsiniz.

Demir Eksikliğinin Önlenmesi

Demir eksikliğini önüne geçebilmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek en önemli başlık olarak karşımıza çıkar. Demir emilimini engelleyen çay ve kahve gibi ürünleri yemeklerle birlikte tüketmemek ve demir bakımından zengin gıdaları tüketmek demir eksikliğinin önüne geçebilecek öneriler arasında yer alabilir. Demir eksikliği için kullanılacak ek vitamin ürünleri için https://www.farmaucuz.com/ güvenli şekilde sizlere yardımcı olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.