Bayburt Gezilecek Yerler
Bayburt Gezilecek Yerler, Marca Polo ve Evliya Çelebi gibi ünlü gezgin ve kaşiflerin dahi ziyarette bulunduğu Bayburt, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük illeri arasındadır. Alçak dağlar ile çevrili olması değişik bir görüntü katmıştır. Bayburt’un tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. M.Ö. 8. Yüzyılda Azzi kabilesi tarafından kurulmuştur. M.Ö. 770 ve 665 yılları arasında Kimmer ve İskitler tarafından akına uğrayarak onların yaşam alan olmuştur. O zaman ismi Gymnias olarak bilinmektedir. İlk olarak iskit şehri olan bu şehri daha sonra Haldiler, Medler, Romalılar, Emeviler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın himayesine girmiştir.
Bayburt, 1927 yılına kadar Erzurum iline bağlı bir şehirdir. Daha sonra ise Günüşhane iline bağlanmıştır. 1989 yılında ise il olmuştur. Bu kadar uygarlığın barındığı bu şehir, tarihi açıda büyük bir mirastır. Tarihi İpek Yolu’nun da kenti olan Bayburt, bu açıdan da oldukça önemlidir. Çoruh Nehri sayesinde her yıl su sporları ile ilgilenen sporculara ev sahipliği yapmaktadır. İşte; Bayburt Gezilecek Yerler
Bayburt Gezilecek Yerler
Çoruh Nehri Rafting Parkurları
Bayburt Gezilecek Yerler bakımından ilk sırada Çoruh nehri yer almaktadır. Sadece ülkemizin değil dünyanın en süratli akan ve en derin nehirlerinden bir tanesi Çoruh Nehri’dir. 4 adet parkuru olan bu nehrin parkurları zorluk derecesine göre ayrılmıştır. En süratli olan ve dünya çapında yarışların yapıldığı kısım, Bayburt – Yusufeli – Oltu arasındaki parkurdur. Spora en uygun olduğu dönemler Mayıs – Haziran aylarıdır. 1993 senesinde düzenlenen Dünya Rafting Şampiyonası’na Bayburt ev sahipliği yapmıştır. Bu nehir kaynağını Mescit Dağı’ndan almaktadır. Türkiye sınırlarından Borçka’nın Muratlı kasabasından sonra çıkmaktadır. Daha sonra Batum’a doğru giderek Karadeniz’e dökülmektedir. 376 kilometre uzunluğunda olan bu sularda çok fazla balık türü yaşamaktadır. Dünyanın her yerinden Çoruh Nehrine yerli ve yabancı sporcular kano, nehir kayağı ve en çok da rafting yapmak için gelmektedir.
Bayburt Kalesi
Bayburt kalesi Yalçın kayalarının üzerine yapılmıştır. Kimler tarafından inşa edildiği bilinmeyen bu kale şehrin kuzey tarafında yer almaktadır. Bazı kaynaklar ilk olarak Ermenilere ait olduğunu öne sürmektedir. Bağrat Sülalesi zamanında yani 885 – 1044 yılları arasında yapıldığı konusunda bazı düşünceler bulunmaktadır. Fakat bu kale çok daha önce inşa edilmiştir. Miladın ilk yüz yıllarından kalıntılar vardır. Mahalli prens ve mücadelelerin olduğu dönemlere ait pek çok bulguya rastlanılmaktadır. Onarımı ve tekrar inşası Selçuklu Döneminde olmuştur. Bu durum ila ilgili 20 tane kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeler Arapça’dır. Bayburt Kalesi, tarihi boyunca çok sayıda işgale uğramıştır. 1828 yılında son olarak harap edilmiştir. Bu harap, Rus Savaşı sırasında meydana gelmiştir. Kalenin dışarısı mor ve yeşil renklerde firuzeden çiniler ile kaplıdır. Bu sebeple bazıları tarafından Çinimaçin Kilisesi olarak da bilinmektedir. Maalesef bu çinilerden zaman içerisinde hem doğanın kendi tahribatı hem de savaşlar sebebi ile eser kalmamıştır. Dede Korkut Hikayeleri’nde geçen bu eşsiz yapıyı tam olarak göremeyecek olsanız da, tarihi yaşamak için oraya giderek görmenizde fayda vardır.
Aydıntepe Yer Altı Şehri
Aydıntepe Yer Altı Şehri isminden de anlaşılacağı üzere Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer almaktadır. Burada bulunan antik kent yerleşkesinin hemen altındadır. 1988 yılında gerçekleştirilen bir inşaat kazısında tesadüf eseri ortaya çıkmıştır. Bu nedenle derhal Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca koruma altına alınmıştır. 1 kilometre uzunluğunda olan yeraltı şehri, galerilerden oluşmakta ve bu galerilerinin tavanlarında konik biçimli gözler bulunmaktadır. Bu gözlerin gözetleme kulesi ya da havalandırma boşluğu olarak kullanıldığı düşünülmektedir. 200 metrelik alanı gezilebilir.
Bu yeraltı şehrinin ne amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Fakat çok yüksek ihtimalle o dönemlerdeki savaşlardan korunmak için kendilerine bir şehir oluşturmuş olabilirler. Bu yer altı şehri yerden 2 ile 5 metre civarından oyulmalar ile oluşturulmuştur. Yaşamların devam ettirmeleri için yer altı şehri boyunca odalar, galeriler, havalandırma bacaları, su arkları bulunmaktadır. Ayrıca duvarlarda oyuklar mevcuttur. Aydıntepe Yer Alı Şehri turizme açık bir yerdir. Bayburt ziyaretiniz sırasında bu mükemmel şehri mutlaka görmeli ve o dönemin şartlarına göre nasıl güzel bir şehir kurduklarını incelemelisiniz.
Helva Köyü Buz Mağarası
İsminden de anlaşılacağı üzere Helva Köyü Buz Mağarası içerisinde buzlardan oluşmuş sakıtlar ve dikitler bulunmaktadır. Bu mağaraya ulaşabilmek için Bayburt merkezden 33 kilometre kadar yol gitmeni gerekmektedir. Eski zamanlar bu mağara dönemin köylüleri tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmıştır. En sıcak hava da bile mağaranın içerisi dondurucu derecede soğuk olması dikkat çekmektedir. Mağaranın geniş bir girişi bulunmaktadır. Fakat buzdan sarkıtların ve dikitlerin bulması bu girişi kapatmıştır. Halen o yörenin halkı burayı et ve yiyeceklerin korunması için soğuk hava deposu şeklinde kullanmaktadır. Bu nedenle de olsa gerek turistler tarafından bu mağara çok bilinmemektedir. Ama son dönemlerde önem kazanmaya başlamış olması ile turizme de katkı sağlamaya başlamıştır.
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi Bayburt şehir merkezinde 45 kilometre uzaklıktadır. Bu müze 2014 senesinde düzenlenen Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü almıştır. Müzenin içerisinde hem günümüzün hem de geçmişin izleri yer almaktadır. Müzenin Çoruh Nehri’ne karşı olması onun en dikkat çeken özelliğidir. Çok büyük olan bu müze, 40 dönümlük bir arsa içerisindedir. Sergi salonlarından, kütüphaneye, konuk evinden, atölyeye kadar pek çok yapıyı içerisinde barındırmaktadır.
Bayburt’un önemli isimlerinden olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan bu müzenin açılmasında etkili olan isimdir. Müze Bayburt’un Bayraktar köyünün içerisinde yer almaktadır. Bu köyün eski adı ise Baksı’dır. Baksı sözcüğü şamanizme göre koruyucu, şifacı anlamına gelmektedir. Müze’nin sergilediği sanat eserleri bazı kavramları temsil etmektedir. Bu kavramlar ise; Gelecek, Gelecek ve Sürekliliktir. Baksı Müzesi’ni diğer müzelerden ayıracak bir özellik vardır ki o da yörenin halkına eğitim, burs ve istihdam sağlamasıdır.
Dede Korkut Türbesi
Dede Korkut Türbesi, Bayburt ilinin Masat Köyü’nde yer almaktadır. Bazı zamanlar ziyaretçi akınına uğramaktadır. Özellikle temmuz ayı bu ziyaretçi akınının gerçekleştiği en yoğun dönemdir. Çünkü Temmuz ayında Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür – Sanat Şölenleri kapsamında çeşitli etkinlikler ve eğlenceler düzenlenmektedir. Bu türbe 9. Yüzyılda yapılmıştır. Taşların üst üste gelmesi ile oluşmuş dikkat çekici bir yapısı bulunmaktadır. 1994 yılında kümbeti restore edilen bu türbenin üzerinden eski Türkçe rakamlar ile yedi yüz on sekiz (718) yazmaktadır. Bayburt iline 39 kilometre uzaklıkta bulunan bu türbeye halk arasından Ali Baba Türbesi de denilmektedir.
Bayburt Saat Kulesi
Bayburt Kalesi’nin yapımına 30 Ekim 1923 yılında başlanmıştır. Bayburt’un tam şehir merkezinde yer alan bu saat kulesi, 29 Ekim 1924’te yani Cumhuriyetin kuruluşunun tam birinci yılında yapımı bitirilmiştir. Bayburt Gezilecek Yerler açısından bu kulenin de görülmesi gerekmektedir. Saat Kulesi tam olarak 21 metre yüksekliğindedir. Kulenin şerefesine çıkabilmek için 41 adet basamağın tırmanılması gerekmektedir.
Çımağıl Mağarası
Şehir merkezine 35 kilometre mesafede bulunan Çımağıl Mağarası, mükemmel güzellikleri ile turistler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. İçerisinde küçük su birinkintileri, sarkıtlar, dikitler, mağara çiçekleri, traverten basamakları ve org desenleri bulunan bu mağaranın turist çekmemesi, bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Turistik bir yer olarak görülmemesi daha doğrusu çok fazla turist çekmemesi bakımından bölge halkınca soğuk hava deposu olarak kullanılmaktadır.
Sırakayalar Şelalesi
Bu şelale Bayburt’un merkezine bağlı olan Sırakayalar köyü sınırlarında yer almaktadır. Muhteşem bir doğal güzelliği bulunan bu şelaleyi o taraflara uğrarsanız mutlaka ziyaret etmelisiniz. Şelalenin güzelliği dışında etrafında da yeşilin her tonunu görmeniz mümkündür.
Ulu Camii
Bayburt ulu Camii Sultan İkinci Gıyaseddin Mesut tarafından Anadolu Selçuklular döneminde inşa ettirilmiştir. Şehrin en tarihi yerlerinden bir tanesi de Ulu Camii’dir. 1200 lü yıllarda yapıldığı tahmin edilse de tam tarih kaynaklarda geçmemektedir. Bu camii tarihi boyunca pek çok kez onarım görmüştür.
Korgan Köprüsü
Korgan Köprüsü tarihi İpek Yolu’nun güzergahı üzerinde bir köprüdür. Bu açıdan oldukça önemli bir eserdir. Bayburt ilinin Akşar Kasabası’nda yer almaktadır. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmese de 1200 – 1400 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tarih boyunca önemini hiç kaybetmemiş olan bu köprü, tarihin en önemli olaylarından biri olan İpek Yolu Ticaretini hatırlatmasından ötürü büyük öneme sahiptir.
Kop Şehitliği
Kop şehitliği Bayburt ili ile Erzurum ili arasındaki ulaşım için kullanılan karayolunun 40. Kilometresinde yer almaktadır. Bayburt’un en fazla turist tarafından görünen yerleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1963 yılında yapılmış olan bu şehitlik, 1916 yılında Rus saldırıları sırasında mücadele ederken şehit olan askerlerimizin anısına yapılmıştır.
Kop Dağı Kayak Merkezi
Erzurum iline bağlı bir ilçe olan Aşkale ile Bayburt arasındaki yolun 40. Kilometresinde Kop Dağı Kayak Merkezi bulunmaktadır. Kış aylarından kış turizmi ile bu bölge Bayburt’a büyük katkı sağlamaktadır. Çünkü hem o bölgenin halkı hem de dışardan gelen turistler için kış aylarında oldukça rağbet gören bir yerdir. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda kayak pisti yer almaktadır. Buraya gelmeyi düşünürseniz İl Özel İdaresi’nin Misafirhanesi konaklama için uygundur.
Karadeniz bölgesinin Doğu bölümünde yer alan Bayburt, Trabzon, Rize, Erzincan ve Erzurum ile komşu olup bu illere oldukça yakın mesafededir. Bayburt’a karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu bölgede havalimanı bulunmamaktadır. Bu nedenle Bayburt’a uçak ile gelecekseniz Erzurum ya da Trabzon hala alanlarına bilet alabilirsiniz. Buralardan da karayolu ile oldukça yakın bir mesafe yol kat ederek Bayburt’a ulaşabilirsiniz. Erzurum ve Erzincan’dan her ne kadar çok yakın olsa da yolu pek iyi değildir. Çünkü bu bölgede Kop Geçidi bulunmaktadır. Bu geçit sayesinde yollar maalesef virajlı ve aynı zamanda dolambaçlıdır. Bu yola istinaden Trabzon ve Rize’den Bayburt’a giden yol daha iyi bir yoldur.
Her iki yerden de ulaşım sağlayabilirsiniz. Hükümet yetkilileri tarafından Bayburt, Gümüşhane hava alanının 2020 yılında bitirileceği yönünde açıklama yapılmıştır. Bu nedenle Bayburt’u 2020 yılı içerisinde ziyaret etmeyi planlıyor iseniz o zaman hava yolları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bayburt ili çok küçük olsa da gerek yöresel lezzetleri gerekse Bayburt Gezilecek Yerler ve tarihi eserleri ile oldukça önemli bir şehirdir. Birçok medeniyeti içerisinde barındırdığı için tarihsel açıdan çok fazla medeniyetin kalıntılarını burada görebilirsiniz. Ayrıca su sporları ile ilgileniyorsanız Çoruh Nehri sayesinde ülkemizin değil dünyanın en önemli su sporları alanlarından bir tanesini gör şansına sahip olabilirsiniz.
Bayburt Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Gezilecek yerler listemize bakmayı unutmayınız. Trabzon Gezilecek Yerler yazımızı da okıuyabilirsiniz.