Bursa’da Gezilecek Yerler
Yeşilliği ve doğası ile bilinen, Uludağ’ı ile tanınan Bursa, her sene pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen bir şehirdir. Yıl içinde özellikle de kışın turistlerin yoğun olarak geldiği bu şehir kış turizmi için oldukça uygun olsa da yazın da gelenleri pek çoktur.
Denize girmeye uygun yazlık alanları da olan, kayak yapmaya uygun kışlık alanları da olan bu şehir özellikle de uzun süre kalacaklar için tam bir tarih harikasıdır.
Bursa Hakkında
Bursa’ya yazın gelenlerin ve kışın gelenlerin yapabilecekleri farklı şeyler mevcuttur ancak bazı yerleri ise her mevsimde ayrı güzeldir. Gelecek olanların yazın aşırı sıcaklara, kışın ise aşırı soğuklara ve yağışa hazır olması gerekir. Yazın da kışın da ansızın yağmurla karşılaşılabilen bu şehirde özellikle de kar yağdığı zamanlarda bembeyaz bir kış ile sakinlerini karşılamaktadır.
Özel araç ile pek çok şehirden Bursa’nın çok farklı yerlerine kolaylıkla ulaşım sağlamak kolay olduğu gibi deniz ulaşımı ile de Bursa’ya ulaşmak mümkündür. Özel araç ile Bursa’ya gelenler ise gittikleri hemen hemen her yerde otopark ya da araca uygun şekilde ayarlanmış bir park alanı bulabileceklerini unutmamalıdırlar. Şehirde gidilen pek çok yerde araçların rahat şekilde park edebilmesi için uygun alanlar mevcuttur. Bu da özel araç ile gelenlere büyük kolaylık sağlamaktadır.
Özellikle de günübirlik geleceklerin ya da pek kalmayacak olanların mutlaka görmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır Bursa’da. Bursa’ya kadar gelmişken de İskender ya da kebabı yerinde yemden dönmek olmayacağı için merkezindeki eski yerlerde bu işi yıllardır ustalıkla yapan yerlerin elinden bir İskender yemek en iyisi olacaktır.
Bursa’da Ulaşım
Bursa içine özel araçla gidenler ulaşım konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceği gibi pek trafiğe de rastlamadan kolaylıkla istedikleri yere gidebileceklerdir. Toplu taşıma ile gezecek olanlar ise metro, otobüs ve minibüs gibi pek çok ulaşım aracını rahatlıkla kullanabilmektedir. Bursa’nın bir ucundan diğerine gitmek için dahi en fazla iki ulaşım aracı değiştirmek yeterli olacaktır. Bu açıdan ve trafiği pek olmadığından dolayı Bursa araçla da gezmeye oldukça uygun bir şehirdir.
Özel otoparklar da ücretsiz otoparklar da bulunan Bursa’da genellikle pek trafik yoktur ve arabayı bırakmak için de pek çok park alanı bulunur. Ulu Cami bölgesinde araç için yer bulmak bir miktar zorlayabilir belki ancak bunun dışında herhangi bir şekilde araca yer bulamama söz konusu dahi olamaz.
Bursa’da Nereler Gezilmeli?
Ulu Cami Turu
Bursa’ya günübirlik dahi geliniyorsa Ulu Cami’ye uğramadan dönmek olmaz. Şehir ile bütünleşmiş ise ile Ulu Cami, Bursa’nın merkezinde yer almakta ve yılın her döneminde yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlamaktadır. Bu alana gelmek hemen hemen her ulaşım aracı ile oldukça kolaydır.
Her türlü alana oldukça yakın bulunan bu cami, pek kalabalık olmakta ve günün her saati, haftanın her günü oldukça fazla ziyaretçi kabul etmektedir. En iyisi Ulu Cami’ye hafta içlerinde öğleden önceki saatlerde gitmektir. Bu sayede pek fazla kalabalığa denk gelmeden gezmek ve öğlen sıcağına kalmadan da başka alanlara geçmek mümkün hale gelecektir.
Koza Han ve Alışveriş
Ulu Cami ile bitişik denecek kadar iç içe bulunan bu çarşıda aranan her şeyi bulmak mümkündür. Hediyelik eşya, altın, gümüş, ev eşyası, gelinlik, kıyafet, kumaş, baharat, takı ve benzeri her şeye bu çarşı sayesinde ulaşılabilir.
Aynı zamanda da bu hanın bahçesinde oturup sakin ve sessiz bir şekilde dinlenmek için bir çay içmek mümkün. Buraya dinlenmek amaçlı uğranabilir. Bu handa hemen hemen her türlü hediyelik eşya da bulunduğu için sonrasında uğraşmama adına bu handan alınabilir. Kumaş, baharat ve benzeri şeylerin fiyatları buradaki dükkanlarda pahalı olsa da takılar ve hediyelik eşyaları çok daha ucuza bu handan almak mümkündür.
Bu bölgede aynı zamanda da Koza Han!a çok yakın olan eski tarihi İskenderciler ve dönercilerde yemek yemek mümkündür. Merkezde yer aldığı ve Ulu Cami’ye de çok yakın olduğu için gezi planlarken göz atmak için oldukça uygun bir konumda bulunur Koza Han. En kolay ulaşım şekli metrodur ve buraya özel araç ile gelecekler belki bir miktar problem yaşayabilir ancak ücretli otopark bulmak da bölgede mümkündür. Koza Han’a özel otoparklardan birkaç dakikada yürümek de mümkündür. Bu şekilde Ulu Cami ziyareti de kolaylıkla yapılabilir. Çıkışta da tarihi İskendercilerden yemek yemek mümkün hale gelir.
Bursa’nın Denize Kıyısı: Mudanya
Otobüs ile buraya ulaşım sağlamak oldukça kolay. Özel araç ile geleceklerin de araçlarını bırakabileceği alanlar burada mevcut. Gelenlerin özellikle de Mudanya Mütareke Evi’ni görmeleri ve Mudanya sahilinde yürüyüp sonrasında İncir Kafe’de denize karşı bir kahve içmesi güzel bir yorgunluk giderici olarak kullanılabilir. Akşam saatlerinde de Mudanya’da olacaklar ise sahilde ufak bir yürüyüş yaparak kimi zaman sokak müzisyenlerine denk gelebilir, istek parçalarda bulunabilir ve keyifli bir sahil gezintisi geçirip taze balık yemek için çeşitli deniz kenarı restoranlarını tercih edebilir.
Tirilye tarafı da Mudanya’ya yakın bir sahil kasabasıdır ancak akşamları Mudanya kadar canlı olmadığı gibi Mudanya kadar yenilenmiş bir bölge de değildir. Yürüyerek Mudanya’nın içine Tirilye’den yarım saate yakın bir sürede gidilse de genellikle Bursa’ya gelenler Mudanya’ya gitmeyi tercih etmektedir. Üstelik Mudanya’dan İstanbul’a da deniz seferleri yılın her döneminde düzenlenmektedir.
Burada eski Rum evlerini görmek ve deniz kenarındaki nefes kesen manzaralarına şahit olmak mümkün. Belki birinde konaklamak dahi mümkün olabilmektedir. Bu bölgede konaklamak isteyenlerin kalacakları otelin konumuna bakmaları daha iyi olacaktır, deniz manzaralı tatlı bir Rum evinde konaklamak ve yaz ayında bölgeye geliniyorsa Mudanya’nın belli sahillerinden de denize girmek mümkündür.
Bursa’da denize girmek için daha pek çok alan bulunduğu için içlerinde en iyi plajların Mudanya plajı olduğunu söylemek pek doğru olmaz ancak Mudanya’ya yaz aylarında kısa süreli konaklama için gelenler buradaki plajları da tercih edebilirler.
Burada Mütareke Binası’ndan sonra yürümeye devam ederek eski evlerin arasında bir kahve içebilir ve efsanevi deniz manzarasına karşı nefis fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Gölyazı’da Tekne Turu
Bursa’nın içinden belli yerlerden kalkan minibüsler ile ulaşması oldukça kolay olan bir kasabadır Gölyazı. Burada eski evlerin arasında dolanmak, yılın belli dönemlerinde evlerin kapısına kadar gelen suyun içinde fotoğraflar çekilmek ve küçük bir tekne kiralayarak gölde tüm adanın etrafını gezmek mümkündür. Bu tekne turu sırasında Gölyazı’ya dair pek çok şeyi de yerlisinden öğrenmek mümkün olduğu gibi alanda gezerken de pek çok eski ev ve kalıntı görmek mümkündür.
Bu küçük kasabada kapıya kadar gölün ulaştığı otellerde konaklamak ve ayağınızın altındaymış hissi uyandırırken birer çay içip belki akşam yemeği yemek mümkün. Bu bölgede kalmayacakların ise tüm kasabayı maksimum iki saatte doya doya gezmesi de ayrıca mümkün.
Gölyazı’da tepeden de manzaranın bir harika olduğunu söylemek gerekir. Eskiden tepede bir antik tiyatro bulunmuş olsa da günümüzde yalnızca o bölgede bir antik tiyatro bulunduğuna dair bilgilendirme yazısı asılı ancak yine de tepeye çıkarak Gölyazı’nın nefes kesen romantik manzarasını görmek yine de antik tiyatro olmasa da yeterli.
Burada aynı zamanda da Ağlayan Çınar’ı ziyaret etmek ve kasabanın girişinde bu devasa yaşlı çınar ile selamlaşmak mümkün. Kasabada dolaşırken hemen hemen her yerden bu çınarı rahatlıkla görmek mümkün. Bu küçük adacıkta dolaşmak maksimum yirmi dakika süreceği gibi çok farklı manzaralara da şahit olmayı sağlıyor.
Etrafında tekne turuna çıkanlar ise sazlık alana girip çıkacak ve eşsiz bir manzara ile karşılaşıp adayı karaya bağlayan köprünü altından geçerek oldukça zevkli bir gezi geçirecek. Kişi başı ücret alan bu tekne turlarını pek çok farklı yer yapmakta ve kişi sayısında bakmaksızın tur düzenlemekte.
Gölyazı’ya özellikle de bahar ve yaz aylarında gelinmesi iyi olacaktır. Kış aylarında soğuk havadan dolayı tekne gezisi düzenlense de pek keyifli olmayabilir. Tepeye çıkacaklar da özellikle bahar aylarında gelerek çiçek açmış tatlı tepeden Gölyazı’nın manzarasına karşı doya doya kamp bile yapabilirler. Tepede kamp yapmak mümkün olduğu gibi piknik yapma imkanı da vardır. Buraya dair anlatılan hikayeleri ve kasabanın geçmişini de pek çok esnaftan ya da tur düzenleyen tekne sahiplerinden gezi sırasında öğrenmek mümkündür.
Teleferik ile Bursa Manzarası ve Kayak Yapma Fırsatı
Bursa’ya özellikle de kışın geleceklerin yapmayı en çok istediği şeylerden biri kayak ve teleferiğe binmektir. Uludağ’ın oteller bölgesine kadar teleferik ile çıkmak ve bu bölgede kayak yapmak mümkündür. Kayak eğitimi de alınabilen bu alanda kış sezonunda büyük bir yoğunluk olmaktadır ve kayak malzemesi kiralamaya da satın almaya da uygun ortam sağlayan bu alan, gelen ziyaretçilerin öğrenmesi için de deneyip görmesi için de uygun ortamı yediden yetmişe herkese sağlamaktadır.
Özellikle de otelde kalacakların Uludağ bölgesinde otel tercih ediyorsa kayak yaparak bu fırsatı kaçırmaması önerilir. Bu bölgede en iyi kayak fırsatı sağlanan alanlardan biri bulunur ve Uludağ’da kayak sezonu ilkbaharda dahi oldukça iyi şekilde sunulmaktadır.
Cumalıkızık Gezisi ve Kültüre Dokunuş
Cumalıkızık bölgesine Bursa merkezden kolaylıkla ulaşım sağlamak toplu taşıma ile de özel araç ile de oldukça kolaydır. Buraya gitmek Bursa’nın merkezinden maksimum yirmi dakika sürmektedir. Özel araç ile gidecekler ise daha kısa sürede Cumalıkızık bölgesine varabilir.
Cumalıkızık pek çok eski evi incelemeyi ve özellikle de köy yaşantısı içinde güzel bir öğlen yemeği ya da kahvaltı yemeyi mümkün kılıyor. Mimari yapıları incelemeyi ve eski yapılar içinde dolaşmayı sevenlerin pek ilgisini çekecek bu eski bölgede yaşayan yerli halk çok samimi olmakla birlikte çok da leziz yerler sunmakta.
Pek pahalı olmayan restoranları ve kafeleri ile tatlı bir yer olan Cumalıkızık’a gidenler kendilerini Osmanlı döneminde bir kasabada yaşıyormuş gibi hissedebilir. Bu yönleri ile Cumalıkızık tam bir zaman makinesi etkisi yaratıyor gidenlerine.
Misi Köyünde Kahvaltı
Özel araç ile de toplu taşıma ile de ulaşımı oldukça kolay olan bu köy, merkeze bir saate yakın bir uzaklıkta bulunuyor. İçinden geçen nehrinin kenarında ağaçların içinde açılmış pek çok kahvaltı mekanı ve et restoranı yer almakta. Bu bölgeye özellikle de sabah erken saatlerde gelerek güzel bir köy kahvaltısı yapmak ve nehrin kenarında kuş cıvıltıları ile huzurlu şekilde bir kahve içmek mümkün. Kafa dinlemek isteyenlerin gezebileceği bir orman da hemen bu kahvaltı mekanlarının ilerisinde yer almakta ve güzel bir doğa yürüyüşü için de bu alan imkan sağlamakta.
İki kişilik bir köy kahvaltısı için yüz liranın üzerinde para harcanabilecek olunsa da manzarası ve ferahlatan tertemiz havası ile gidenleri pişman bırakmayan Misi, akşam mangal ya da ızgara et yemek için de oldukça keyifli bir yer.
Buraya minibüsler ile ulaşım sağlamak özellikle de üniversitenin içinden oldukça kolay. Misi köyü genellikle pek kalabalık olmadığı için özel araçla geleceklerin ise otopark alanı aramasına pek gerek kalmıyor ve bu köyde kolaylıkla araç park yeri bulmak mümkün oluyor.
Suuçtu Şelalesi
Özellikle de doğa yürüyüşü, kamp ya da doğa meraklılarının gelmesi gereken bu şelale, 40 metre kadar yüksekten akan ve buz gibi soğuk suya sahip olan bir şelale. Hafta sonlarında daha kalabalık olan bu bölgeye özellikle de bahar aylarında gelinmesi daha tatlı bir alanda olmayı sağlar. Hafta içlerinde daha az kalabalık olduğu için de piknik yapmaya ya da dolaşmaya gelen pek fazla günübirlikçiye denk gelmez çok mümkün olmaz.
Yürüyüş yapmak, şelalenin sesi ile dinlenmek ve piknik yapıp kamp atmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bu yerde bahar aylarında serin olabilen bir hava mevcut ancak şelaleden dolayı nemli de. Gelecek olanların bu bölgede rahatlıkla kamp yapması için pek fazla şeye ihtiyaç duymaması da en güzel yanı. Yiyecek ya da içecek gibi malzemeleri yanlarına alan kampçılar gece kalırken herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaklardır.
İnkaya’da Küçük Bir Mola
İnkaya, eski zamanlara dayanan tarihi ile anıt bir ağacı bünyesinde barındırıyor. Ağlayan Çınar kadar yaşlı olmasa da 600 küsur yaşındaki bu ağaç da devasa büyüklüğü ile bir çay bahçesini altına alarak tatlı bir ortam sunuyor.
Burada dinlenmek ve alanı keşfetmek mümkün. Doğal alanlardan hoşlananların bayılacağı bu yerde dinlenmek, şehrin yorucu gürültüsünden uzaklaşmak ve taze meyveler ile yapılan İnkaya meyce tatlısını da denemek mümkün. Doğa ile iç içe olmayı sevenler bu yaşlı ağacın gölgesinde dinlenmeye ve doğal alanda gezmeye bayılacaktır.
Termal Sular İle Rahatlayın
Bursa’nın içinde bir otelde kalacakların özellikle kaçırmaması gereken bir fırsat olan termal sular, bu bölgede çok fazla bulunmakta ve özellikle de otellerde bu imkan sunulmaktadır. Şehir merkezinde yer alan Kervansaray otelinde bu imkanı rahatlıkla değerlendirmek gerekir.
Yeşil Cami ve Yeşil Türbe Gezisi
Bir ibadethane olarak hala kullanımda olan bu cami, 1400’lerin başında yapımı tamamlanmış oldukça eski bir mimari yapıdır. Bunun yanı sıra hala da kullanımda olması ona karşı ayrı bir ilgi uyandırmaktadır. Çinilerinden adını alan bu cami, farklı ve ilgi çeken mimari yapısı ve yüzyıllara dayanan sağlam yapısı sayesinde günümüzde de hala ayaktadır. Ufak restorasyonlar yapılmış olsa da aslından hiçbir şey kaybetmemiş olan bu yapı, günümüzde de pek çok kişi tarafından günlük ibadet için tercih edilir haldedir. Yerli ve yabancı da pek çok turist tarafından görülmek için gelinen bu cami, hemen arka sokağında da Yeşil Türbe’yi bulundurur.
Yeşil Türbe de yapımı 1400’lerde tamamlanmış oldukça eski bir yapıdır ve hala sağlam bir şekilde ayaktadır. Tüm duvarları çini ile kaplı olan bu türbe de tıpkı cami gibi adını mimarisinden alır. Bu iki yapı da Bursa için büyük öneme sahip olan ibadet yerleri ve kültürel miraslardır.