Trabzon Gezilecek Yerler

03.08.2019
987
Trabzon Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Trabzon Gezilecek Yerler, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Trabzon, bu bölümün merkezi sayılır desek yanlış demiş olmayız. Karadeniz sahili ve Zigana Dağları arasında yer alan bu şehir, hem mavisi hem de yeşili ile herkesin görmesi gereken şehirlerin başlarında gelmektedir. Özellikle son yıllarda Güney’e inmek yerine Karadeniz turu yapmak isteyen pek çok vatandaş bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nin bu güzel şehri Trabzon, gezilecek yerleri kadar insanı ve yöresel lezzetleri ile de meşhurdur. Bu şehri yılın her ayında ziyaret edebilirsiniz. Hem kafa dinlemek ve huzur bulmak, hem de temiz hava ile oksijeni içinize almak istiyorsanız, mutlaka Trabzon’a uğramalısınız.

Trabzon’a Türkiye’nin her yerinden uçakla ya da otobüsle ulaşabilirsiniz. Fakat gezecek görecek yerler kimi zaman merkeze yakın iken, kimi zaman çok uzak olabilir. Unutmayın ki yaylalar da Trabzon Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Buralara gitmek için bir araca ihtiyacınız olabilir. Ya da tur şirketleri ile anlaşarak ister bulunduğunuz şehirden, isterseniz de Trabzon’a geldikten sonra her yeri gezme imkanı bulabilirsiniz. Rehber eşliğinde bir şehri dolaşmak, her yerini görmek ve anlamak için çok daha yararlı olacaktır. Trabzon’u gezerken kendinize bir plan hazırlayarak gezmeniz daha verimli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Örneğin kalacağınız günlerin bir kısmını merkezde, bir kısmını da yaylalarda geçirebilirsiniz. İşte; Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Kalesi

Trabzon kalesi Bizans dönemine aittir. Bu döneme ait olan temeller üzerine kale inşa edilmiştir. Kale aşağı, yukarı ve orta olarak üç bölümde incelenmektedir. Kalenin yapısı kıyıdan, şehrin tepelerine kadar uzanmaktadır. Maalesef bu kale günümüze kadar pek çok hasar görmüştür ve çok küçük bir bölümü hasarsız ve sağlam görünmektedir.

Trabzon Gezilecek Yerler
Trabzon Kalesi

Orta Hisar Camii (Atınbaşlı Meryem Kilisesi)

Roma İmparatoru Constantinus’un yeğeni Hannibalianus’un yaptırmış olduğu Orta Hisar Camii, ilk yapıldığı dönemlerde Atınbaşlı Meryem Kilisesi olarak isimlendirilmiştir. 12. Yüzyıl içerisinde ise bugün ki halini almıştır. O dönemde kentin en önemli kilisesi olması bakımından süslemeleri ve görünümü diğerlerine göre daha özenli ve güzel yapılmıştır. Trabzon fethedildikten sonra bu kilise camiye dönüştürülmüş ve Orta Hisar Camii adını almıştır. Yapının özellikle mihrap süslemeleri çok fazla dikkat çekmektedir.

Orta Hisar Camii (Atınbaşlı Meryem Kilisesi)

Yeni Cuma Camii (Hagios Eugenios Kilisesi)

Aziz Eugnios Trabzon’da Hıristiyanlığı yaymaya çalışan bir papazdır. Bu papaz Hıristiyanlığın geniş coğrafyalara yayılmasını sağlamak için çalışırken ölmüştür. Bu kilise onun adına yaptırılmıştır. Kilise, adından da anlaşılacağı üzere Yeni Cuma Mahalle’sinde yer almaktadır. Yapım tarihi kaynaklarda bilinmiyor diye geçse de yapının şekli ve haç planı incelendiğinde uzmanlar tarafından 14. Yüzyılda yapılmış olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu kilise camiye dönüştürülmeden önce kuzey giriş tarafına bir minare eklenmiş ve minarenin ilave edilmesinden sonra camiye dönüştürülmüştür.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Yeni Cuma Camii (Hagios Eugenios Kilisesi)

Cephanelik

Trabzon’un muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz Boztepe’nin batı tarafından yer alan ve iki kuleden oluşan yapıya cephanelik denilmektedir. Buraya aynı zamanda Fatih Kulesi ve İrene Kulesi isimleri de verilmektedir. İçerisindeki kuleler 25 metre yüksekliğindedir. Ziyaret edilmesi gereken tarihi yapıların başlarında gelmektedir.

Cephanelik

Atatürk Köşkü

Atatürk Trabzon’u ilk ziyaret ettiğinde bu köşkte konaklamıştır. Konsolosluk olarak yapılan bu bina Atatürk’ün şehre 3. Gelişinden sonra tapusu onun adına yapılarak Ankara’ya gönderilmiştir. Bu köşkün bilinen en büyük özelliği Atatürk’ün vasiyetnamesini 1937 yılında burada yazdığının bilinmesidir. Vasiyetnamede Atatürk tüm varlığını Türk milletine bıraktığını yazmıştır. Ayrıca Türkiye haritasının üzerinde yaptığı çizimler de köşkün ikinci katında sergilenmektedir.

Atatürk Köşkü’nü ziyaret ettiğiniz zaman duygu dolu anlar yaşayacağınızdan ve gurur duyacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Trabzon’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken değerlerinden bir tanesidir Atatürk Köşkü.

Atatürk Köşkü

Ayasofya Kilisesi (Ayasofya Müzesi)

Eğer Trabzon’a batı taraftan geldiyseniz, yukarı da görünen Ayasofya Kilisesi’ni mutlaka görürsünüz. Bu kilise, Trabzon Komnenos Devleti krallarından olan I. Manuel tarafından yaptırılmıştır. Söz konusun kralın tahtta kaldığı döneme bakıldığında da kilisenin 1250 – 1260 yılları arasında yapılabilmiş olması tahmin edilmektedir. Burada bulunan çan kulesi ise 1427 yılında yaptırılmıştır. Kilise ile kule arası 25 metre kadar yakındır.

Trabzon fethedildikten sonra bu kilise de diğer kiliseler gibi camiye dönüştürülmüştür. 1944 yılında ise müze olarak halka açılmıştır. Freskleri ve taş süslemeleri ile oldukça dikkat çekici bir mimari yapıya sahiptir.

Ayasofya Kilisesi (Ayasofya Müzesi)

Santa Maria Kilisesi

19. yüzyılın sonlarına doğru Trabzon’a ziyarete ya da yaşamaya gelen yabancıların dini ihtiyaçlarını karşılamak için yaptırılan Katolik Kilisesi, Sultan Abdülmecit’in fermanı ile yaptırılmıştır. Bugün hala bu işlevini sürdürmektedir. Kilise hem iç mimari hem de dış mimari olarak dikkat çekici bir yapıya sahiptir.

Santa Maria Kilisesi

Kızlar Manastırı (Panagia Thekepastos)

Manastır, Boztepe’nin güney tarafında yer almaktadır. Kaya Kilisesinin etrafında inşa edilmiştir. 1349 yılında inşa edilen bu manastır, kesme taştan yapılan oldukça kalın ve yüksek olan duvarlar ile korunmaktadır. Pek çok kez değişime uğrasa da son alini 19. Yüzyılda almıştır. Kızlar Manastırı’nın içerisinde Kaya Kilisesi bulunmaktadır. Ayrıca Şapel ve 3. Alexios ve eşi Theodora’ya ait fresklerde manastırın içerisinde görebileceğiniz diğer tarihi eserlerdir.

Kızlar Manastırı (Panagia Thekepastos)

Büyük İmaret Camii (Hatuniye Camii)

Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun için yaptırılan külliye, Zağnos Köprüsü’nün yakınlarında yer almaktadır. Bu külliyeden günümüze yalnızca cami ve türbe kalmıştır. Buralara ziyaretin sırasında tarihe şahitlik edebilirsiniz.

Büyük İmaret Camii (Hatuniye Camii)

Bedesten

Sabah 9’da açılan ve gece 11’e kadar açık olan bu çarşıya Bedesten denilmektedir. Bu çarşıyı Cenevizliler yaptırmıştır. Fakat zamanla Türkler üzerine eklemeler de bulunmuştur. Çarşıyı ziyaret ederken kendinize ve sevdiklerinize armağan olarak aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz.

Bedesten

Kaymaklı Manastırı (Amenapırgiç)

Kaymaklı Manastırı, Trabzon’un 3 kilometre kadar güneybatısında yer almaktadır. Dışarısında Ermenice kitabe bulunmaktadır. Bu da manastırın değerini arttırmaktadır. Günümüze kalan Ermenilere ait tek manastırın burası olması da önemine önem katmaktadır.

Kaymaklı Manastırı (Amenapırgiç)

Çamburnu

Çamburnu göl çevresinde yer alan bir mesire alanıdır. Çakırgöl Dağı’nın kuzey eteklerinde yer almaktadır. Huzur istiyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz.

Çamburnu

Hamsiköy

Meşhur sütlacı ile gerek televizyon dizi ve filmlerinde gerek yakın çevrenizde mutlaka duymuşsunuzdur. Sütlaç tarifleri verirken bile Hamsiköy Sütlacı tarifi şeklinde verildiğine şahit olabilirsiniz. Bu köy Zigana Dağlarının yamacında bulunmaktadır. 1600 metre yüksekliktedir. Bu nedenle havası ve doğası tek kelime ile mükemmeldir. Trabzon’da Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Hamsiköy

Akçaabat

Akçaabat Trabzon’un şirin ilçelerinden bir tanesi olmanın yanı sıra tatil bölgelerini aratmayacak güzellikte plajlara sahiptir. Bu nedenle yaz aylarında Trabzon’u ziyaret ediyorsanız mutlaka buraya gelerek plajlarda vakit geçirmenizi öneriyoruz.

Akçaabat

Trabzon Sümela Manastırı

Trabzon’un belki de en tanınan, en beğenilen, ziyarete gelenlerin ne zaman göreceğiz diye en çok sordukları yere geldi sıra. Trabzon’da Gezilecek Yerler sıralamasında ilk sırayı hak ediyor desek yanılmış olmayız sanırım. Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer almaktadır. Fakat Maçka’ya da yaklaşık 16 kilometre kadar uzaklıktadır. Manastır ilçenin güney kısmında yer almaktadır.

Karadağ’ın yamaçlarında olan Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’ne hakimdir. Atina’dan gelen Barbanas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından I. Theodosius zamanında yani 375 – 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklar da manastırın onarımı ve daha geniş bir hale gelmesini İslamiyetin kabulünde sonra 6. Yüzyılda İmparator Justinianus tarafından yapıldığı geçmektedir.

III. Aleksios döneminde yani 1349 ve 1390 yılları arasında, 1204 yılında kurulan Trabzon Komnenosları Prensiliği döneminde, Sümela Manastırı’nın önemi artmıştır. Öyle ki gelir sağlamaya başlamıştır.

Manastır 18. Yüzyılda yenilenmiştir. Bazı duvarlar freskler ile süslenmiştir. 19. Yüzyılda ise bu fresklere ilaveler yapılmıştır ve bu da güzelliğine daha da güzellik katmıştır. Ana Kaya Kilisesi, şapeller, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazma bu manastırın bölümleridir.

Sümela Manastırı son zamanlarda uzun süre boyunda tadilatta kalarak halka açılmamıştır. Fakat şu anda hizmet vermeye başlamıştır.

Hıdırnebi Yaylası

Karadeniz yayları ile de meşhur bil bölgedir. Bu yayları başka bir coğrafya da görebilmeniz neredeyse imkansızdır. İşte Trabzon’da Gezilecek Yerler arasındaki yaylalardan birincisi. Bu yaylaya Akçaabak Düzköy yolu üzerinden Arpacılı ve Acısı köylerini geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. Kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bu hangi yayla olursa olsun yola kalmamak için gerekli önlemleri almanız gerekmektedir. Bu yayla 1732 metre yüksekliktedir. Trabzon’a 44 kilometre uzaklıkta bulunurken, ilçe Akçaabat’a ise 34 kilometre uzaklıktadır. Burada konaklama tesislerinden, bakkala, kasaba kadar her ihtiyacınıza cevap bulabilrisiniz.

Hıdırnebi Yaylası

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı kadar Uzungöl’de en çok merak edilen yerlerdendir. Son zamanlarda buradaki çoğu yerin Araplar tarafından işletilmeye başlanması halk tarafından memnuniyet ile karşılanmasa da, görülmesi gereken yerler arasındadır. Turizm potansiyeli en çok olan yayla burasıdır. Uzun göl, Haldızen Deresi Vadisi’nin heyelan sonucunda dere yatağının kapanması ile oluşmuştur. 500 metre eninde ve 15 metre derinliğinde olan bu gölün manzarası mükemmeldir. Aynı zamanda Uzungöl’de çok sayıda bitki örtüsü yer almaktadır. Uzungöl’e Çaykara ilçesinden 20 kilometre güneye doğru gittiğinizde ulaşabilirsiniz. Her ne kadar yeni binalar yüzünden doğal güzelliğinde kayıplar yaşansa da hala görülmesi gerekecek kadar güzeldir. Göl çevresinde yürüyüş yaparken büyük keyif alacağınıza ve huzur bulacağınıza emin olabilirsiniz. Aynı zamanda göl içerisinde de deniz bisikleti ile tur atabilirsiniz. Hatta çok zenginseniz helikopter ile göl üzerinde gezintiye çıkabilirsiniz. Trabzon merkezden Uzungöl arası ise 100 kilometredir.

Sümela Manastırı

Sultan Murat Yaylası

Rus işgalinden kalma şehitliğinde bulunduğu yayla da doğal güzellikler ve manzara açısından doyum sağlayacağınıza emin olabilirsiniz. Sultan Murat’ın sefer dönüşünde burada konakladığı ve bu nedenle buraya Sultan Murat Yaylası denildiği rivayetler arasındadır.

Sultan Murat Yaylası

Trabzon’da gezilecek yerlerin en önemlilerinden yazımızda bahsettik. Bu şehri ziyaret ettiyseniz imkanlarınız çerçevesinde bahse konu olan her yeri görmenizi öneriyoruz. Trabzon’a ulaşım ve Trabzon’da konaklama hakkında da yeterli ve gerekli bilgiye kısa bir araştırmadan sonra internetten ulaşabilirsiniz. Bahsettiğimiz çoğu yerde konaklama imkanları da bulunmaktadır. Ya da merkezi bir yerde konaklayıp, tur şirketleri ile iletişime geçerek şehir turu yapabilirsiniz. Şehri bir rehber eşliğinde gezmeniz hem kültürel hem de tarihi açıdan size çok şey katacaktır.

Bayburt Gezilecek Yerler yazımıza bakmayı unutmayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.