Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?

20.06.2022
750
Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?
Modelistlik Kursu

Otomobil endüstrisindeki teknoloji hızla gelişiyor olsa da, hala hataya yer olduğu bir gerçektir. Bu nedenle sürücülerin araçlarını kullanırken bazı önlemler almaları gerekmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey motor ve ona bağlı diğer hareketli parçalardır. Hepsinin yüksek veya değişken hızlarda çalışmasına hazırlıklı olmanız önemlidir. Bunun için ister sıfır araba, ister kullanılmış araba olsun, yeni bir araba ile yapılacak ilk şey, içeri girmektir.

En basit anlatımla rodaj nedir, motorun hareketli parçalarının ve bunlara bağlı aktarma organlarının çalışır durumdayken uyumlu hale getirilmesi ve birbirlerine sürtünerek birbirlerine zarar vermelerini önlemek içindir. Bu sayede motorun ve ona bağlı diğer bileşenlerin ömrü uzar.

Rodaj Çeşitleri Nelerdir?

Rodaj Çeşitleri

Rodaj Çeşitleri

Rodaj, pratik bir işlem olan lastiklere, frenlere, debriyajlara ve motorlara uygulanabilir. Ancak bu uygulamalardan en yaygın olanı motorlardadır. Aslında bu durum motorun çalıştırılması şeklinde özel bir adla anılır.

Hangi Motorlara Rodaj Yapılır?

Birçok otomobil üreticisi, fabrika yapımı araçların motor gerektirmediğini iddia etse de, yeni ve kullanılmış araçlar için bir motor gereklidir. Yeni araçlarda oluşturulmasının nedeni, parça yüzeyinde pürüz veya ezik olma olasılığıdır. Motor arızalı değilse, bu ezik ve çıkıntılar bileşenler arasında çiziklere veya başka hasarlara neden olabilir. Eski nesil motorlu eski araçlarda bu ezik ve çıkıntıların varlığı kaçınılmazdır; Bu araçların motor yüzeyleri genellikle daha pürüzlüdür. Sürtünme problemlerini önlemek için motor kapatma prosedürü uygulanmalıdır.

Motor Rodajı Nasıl Yapılır?

Motor rodajı, aracın erken aşamalarda çok zorlanmadan daha dikkatli kullanılmasına dayanıyor. Bunun için ilk başta yüksek hızda gitmeyin, ani hızlanmalardan kaçının, yüksek hızda gitmeyin, ani veya ani fren yapmaktan kaçının. Bunlar detaylı olarak şu şekilde açıklanabilir:

Motor çalışırken, ilk 1000-3000 km sürüş sırasındaki en yüksek devir saati ve sayısını aşmayın. Gaz pedalına basmak da çok zararlıdır. Bu, motorun çok ısınmasına ve yakıt silindiri duvarlarındaki yağın çözülmesine neden olur. Bu nedenle pedala hafifçe basıp 3000 rpm’ye çıkarmanız gerekiyor. Motoru çalıştırdıktan sonra, motorun ısınması için 30 saniye ile 1 dakika arası bekleyiniz, ardından müdahale ediniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Sürüş hızı, özellikle ilk 2000 km’lik yolculuklarda sabitlenmemeli, küçük farklılıklar olsa bile sürekli değişmelidir. Değişken hız, aracın sabit bir hızda olmamasını sağladığı için bileşenlerin uyum içinde çalışmasını da kolaylaştırır. Ancak bunu yaparken çok yüksek hızlanmayın. Çünkü silindir ve piston gibi parçalar arasındaki sürtünme yüksek hızlarda artar ve düzgün hizalanmadıkları için problemler ortaya çıkabilir.

Motor Rodaj Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

İlk kullanımdan sonra ortalama çalışma süresi 2000 km’dir. Ancak uzmanlar, özellikle kullanılmış arabalar için motor çalıştırma süresinin 3000 km olduğunu söylüyor.

Lastik Rodajı Nasıl Yapılır?

Lastik rodajı, özellikle sürüşün ilk 500 km’sinde yeni lastikler önerilir. Bunun için ani frenleme ve ani hareketlerden kaçınmak gerekir.

Debriyaj ve Fren Rodajı Nasıl Yapılır?

Aracınızın fren veya debriyaj sistemi değiştiyse, bunları da çalıştırmanız gerekir. Özellikle ilk 1000 km’de hiçbirini zorlamamalısınız. Sert hareketler yerine hafif egzersizler yapmalıdır.

Şanzıman Rodajı Nasıl Yapılır?

Şanzıman rodajı, Şanzımanın çalıştırılması için eski nesil motorlarda, araç hareket halindeyken ve vites sorunsuz bir şekilde değiştikten sonra ilk 10 dakika aracı sakin bir şekilde kullanmanız önerilir.

Rodaj Gerekli Mi?

Gelişmiş üretim teknolojileri, alışma sürelerini kısaltmaya yardımcı olsa da, bunu tamamen ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Dizel veya benzinli olsun, yeni alınan araçların arızalı olması ve hasarsız araçların kötü sonuçlara yol açması tavsiye edilir.

Motorda pistonların çevresinde segman adı verilen parçalar bulunmaktadır. Conta görevi gören bu halkalar, yağı ve yanma odasını birbirinden ayırarak sızıntıları önler. Yeni otomobillerin motor devirleri dar olduğu için silindir duvarlarını daha çabuk aşındırırlar. Silindirdeki bu aşınma, hem performansı düşüren hem de motor ömrünü azaltan bir basınç kaybına yol açar.

Rodaj nedir ve rodaj çeşitleri hakkında yazdığımız hakkında aşağıda yorum yapabilirsiniz.

Birbirinden güzel ve faydaları bilgilerin içerdiği youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın:  https://www.youtube.com/c/sosyolacom

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.