Astronom Nasıl Olunur? Astronom Maaşları Ne Kadar?
Astronom nedir, ne iş yapar, astronom nasıl olunur? Gök cisimlerinden olan gezegenler, yıldızlar, galaksiler ve güneş sistemleri her zaman merak edilen konular içerisin yer alır. İnsanoğlunun var oluşundan bu yana sürekli araştırılan ve çeşitli iddialara sebep olan gökyüzü araştırmalarını yapan bilim dalı astronomi uzay bilimleridir. Bu bilim dalında göz cisimlerini inceleyen ve bu alanda eğitim alan kişilerde Astronom unvanını almış kişilerdir.
Astronom, meslek tanımını biraz açarsak, astrofizikçi, gök bilimci, astronomi, astrofizik bilimleri üzerinde araştırmalar ve çeşitli çalışmalar yapan bilim insanı olarak ifade edebiliriz.
Astronom Nedir?
Astronom Nedir? Astronom ya da halk arasında bilindiği diğer adı ile gök bilimci uzay boşluğundaki her şeyi inceleyen bilim insanlarına verilen mesleki tanımdır. Astronom halk arasında sık rastlanan bir meslek olmadığı için Astronom olmak isteyenlere hayretle bakılır. Şunu hatırlatmadan geçmeyelim, astronomlar diğer yıldız burçları ile çalışan astrologlardan çok farklı olarak görev yaparlar. Astronomlar insanoğlunun yararına olacak incelemeler yapan bilim insanlarıdır.
Astronom Ne İş Yapar?
Uzay boşluğunun büyüklüğünü düşünürsek, işte o zaman anlayabiliriz astronomların işlerinin zorluğunu ve incelemelerini gereken ne çok gök cismi olduğunu.
Astronom, bu bilim dalında uzman olup, bir yandan gök cisimlerinden galaksileri, yıldızları, gezegenleri, bulutsuları araştırırken, bir yandan da üniversitelerde öğrenci yetiştirmek için dersler vererek bilim adına hizmet veririler.
Astronom, genel olarak evrenin kökenini ve gök cisimlerinin evrimini araştırır ve bu konuda paylaşımlar yapar konferanslar verir ve öğrenci yetiştirirler. Genelde Profesör olan astronomlar diğer mesleklerde olduğu gibi sabit bir iş yerinde çalışmayıp, bu alanla ilgili olan kurumlara davet edilerek bilgi paylaşımı ve bu bilim dalını tartışarak yaparak çalışırlar.
Ancak Astronomların çalışma ortamı uzay gözlem evleridir, gözlem evlerinde astronomlar laboratuar ortamında günlerce süren yoğun çalışmalar gerçekleştirirler.
Astronom olan bilim insanlarının yaptığı işler şunlardır:
- Astronom gözlem evlerinde Teleskop kullanarak incelemeler yaparak çalışır.
- Astronom gözlem evlerinde uzay cisimlerin sıcaklığını, pozisyonunu ve hızını ölçmek için Spektrograf kullanarak çalışmalar yürütür.
- Astronom gözlem evlerinde teleskoplara bağlanan kameralar ile görüntüler çekerek çalışırlar.
- Astronom, Kameralarını ve teleskoplarını, uzay nesnelerinin görüntülerini çekebilmek için uzay gemisine yerleştirir.
- Astronom elde ettiği bilgileri ve çalışmasını yaptığı incelemeleri Bilgisayarlar bilgisayarlarında toparlayarak kayıt altına alırlar.
- Üniversite öğrencilerine ders vererek yeni astronomlar yetiştirirler.
Astronom Olma Şartları Nelerdir?
Astronom olma şartları arasında, matematik ve fizik alanında yüksek derecede başarılı olmak şarttır. Astronom olmak için uzun yıllar eğitim almayı göze almak da önemli olan diğer şarttır.
Astronom Nasıl Olunur?
Astronom olmak için, öncelikle lise mezunu olup fizik ve matematik derslerinde çok başarılı olmak gereklidir.
- Üniversitelerde Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans eğitimini tamamlayarak mezunu olmak gerekir.
- Ayrıca astronomi ya da fizik alanında bir dereceye almak gerekiyor.
- Astrofizik bilgisi sahibi olma, kendinizi bu alanda geliştirmeniz gerekir.
- Fizik bilimleri bölümlerinde yüksek lisans ve doktora eğitimi almak gerekir.
- Doktora eğitimi alan astronom birkaç yıllık araştırma yaparak kendisini bu bilim dalında kanıtlaması gerekir.
Astronom olmak için üniversite yerleştirme programında tercih edebileceğiniz üniversiteler ve ilgili bölümler şunlardır.
- İstanbul Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi (Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü)
- Atatürk Üniversitesi (Astronomi ve Astrofizik Bölümü)
- Boğaziçi Üniversitesi (Fizik Bölümü)
- Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi (Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü)
- İstanbul Teknik Üniversitesi (Fizik Mühendisliği Bölümü)
Astronom Maaşları Ne Kadardır?
Astronomlar halk arasında çok kazananlardan olarak düşünülse de aslında onlar için önemli olan bilimdir. Astronom maaşı akademisyen maaşları ile aynı orandadır. Bunun yanı sıra astronomlar yayınladıkları bilgileri içinde ayrıca ücret alabilirler. Devlet kurumunda çalışan bir Astronom maaşı ortalama olarak:8.000 TL ile 15.000 TL arasında değişebilir.
Astronom İş İmkânları Nelerdir?
Astronom iş imkânları arasında öncelikle, gerekli eğitimleri alan donanımlı bir astronom üniversitelerde ders vererek çalışması bulunuyor.
Bunun dışında astronom olan bilim insanları gerekli olan çalışma araştırmaları için; TÜBİTAK, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gözlem evlerinde çalışabilir.
- İlginizi çekebilir: Mesleki Terapist Nasıl Olunur
- YouTube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz.