Adblue Ne Demek ve Hangi Araçlarda Var?

12.02.2021
1.100
Adblue Ne Demek ve Hangi Araçlarda Var?
Modelistlik Kursu

Adblue ne demek ve hangi araçlarda var? Sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Adblue Otomobil Endüstrisi Derneği firmasına ait ticari bir markadır. Genel tanımı ile Adblue dizel motorlu araçlarda motordan çıkan egzoz gazlarının üzerine püskürtülen bir sıvıdır. Bu sıvı yüksek sıcaklık altında amonyağa dönüşürken zararlı egzoz gazlarını büyük ölçüde parçalayarak zararsız azot gazı(N2) ve su buharına(H20) dönüştürmektedir. Böylece motorların oluşturduğu hava kirliliği miktarını azaltır. Adblue çevreye zararsız bir maddedir ve taşınabilir sıvılar kategorisinde minimum risk oluşturur.

Adblue Ne İşe Yarar?

Adblue ne işe yarar? Sorusu birçok kullanıcı tarafından merak edilmektedir. Özellikle Adblue’nun daha az yakıt harcanmasına sebep olup olmadığı tartışılmaktadır. Adblue yakıt tasarrufu konusunda etkili olan bir madde değildir. Adblue ek bir yakıt ya da yakıt katkısı değildir, temel işlevi aracın motorundan salınan emisyonu düşük seviyeye getirmektir. Detaylandırmak gerekirse CRT ismindeki katalitik konvertör, DPF(dizel partikül filtresi) ve SCR bir arada çalışmaktadır. Motordan çıkan zararlı gazlar bu sıvı aracılığıyla tepkimeye girer ve azot ve su buharına dönüşür.

Adblue Hangi Araçlarda Bulunur?
Adblue Hangi Araçlarda Bulunur?

Adblue Hangi Araçlarda Bulunur?

Adblue SCR (seçici katalitik indirgeme) katalizörü bulunan ve dizel araçlarda kullanılmaktadır. Pek çok ticari araç; otobüs, çekici, kamyon Adblue kullanmaktadır. Bunun yanı sıra Mercedes ve Wolkswagen markalarının ticari araçları da bu sistemi kullanmaktadır. Mercedes ve Wolkswagen binek araçlar için de Adblue kullanımıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirmektedir. Araştırmalara göre Adblue kullanımı ile araçların zararlı nitrojen oksit salınımının %56 oranında azaldığı tespit edilmiştir.

Adblue Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Adblue satın alan kişilerin merak ettiği bir diğer soru Adblue nasıl muhafaza edilmelidir? Sorusudur. Adblue araç içinde yakıt deposundan farklı olan paslanmaz çelik ya da plastik bir tankta saklanır. Bu tanklar genellikle 13 ile 15 litre arasında kapasiteye sahiptir.  Araç dışında saklama koşulları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkün olduğunca güneşle temas etmemelidir.
  • Hava ile temas etmemesi gerekir.
  • Paslanmaz bir kapta ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
  • Üretim tarihi üzerinden itibaren bir yıl içinde tüketilmelidir.
  • Aktarma yapılmak istediğinde kullanılan kaplar hijyenik olmalıdır.
  • Kristalize olmaması için 30 derece altında saklanması önerilmektedir.

Adblue Nasıl Kullanılır?

En çok karşılaşılan sorulardan biri de Adblue nasıl kullanılır? Sorusudur. Adblue tıpkı benzin gibi aracın ilgili deposuna doldurma yöntemi ile kullanılır. Eğer Adblue kullanabileceğiniz bir araca sahipseniz, araç göstergelerinde Adblue deposu yakıttan ayrı olarak gösterilmektedir. Yaklaşık 60 litre Adblue deposu olan bir aracın, deposunu yeniden doldurması 15-20 bin km sürmektedir. Yani tamamen dolu Adblue deposu yaklaşık olarak 15 bin kilometre gitmektedir. Aksi takdirde aracınız gösterge panelinden Adblue seviyesinin azaldığına dair uyarı verir. Adblue deposu boşaldığında yeniden doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde aracın katalizörü kullanım sırasında hasara uğrayabilir.

Adblue Arızalanabilir Mi?

Pek çok kişinin merak ettiği bir diğer soru da Adblue kullanımının herhangi bir soruna yol açıp açmayacağıdır. Sık sık sorulan Adblue arızalanabilir mi? Sorusunun cevabı evettir. Adblue konusunda araçlarda zaman zaman arızalar meydana gelebilmektedir. Adblue kesinlikle benzin deposuna değil, kendi tankına doldurulmalıdır. Aynı şekilde Adblue tankına da benzin doldurulmamalıdır. Bunun yanı sıra bittiğinde mutlaka yeniden doldurulması gerekir. Aksi takdirde araçların motorunda Adblue kaynaklı arıza ve hasarlar meydana gelmektedir. Öte yandan Adblue pompasında meydana gelebilecek herhangi bir hasar da oldukça önemlidir ve dikkate alınmalıdır. Pompanın hasar görmesi durumunda Adblue sıvısı egzoza ulaşamaz ve filtre kurur. Bu da sistemin bozulmasına neden olduğu için istenmeyen bir durumdur. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için bu gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Adblue Ücretleri Ne Kadardır?

Adblue ne demek ve hangi araçlarda var? Sorularının dışında merak edilen bir diğer konu Adblue’nun ücretidir. Adblue’nun işlevini yerine getirebilmesi için 100 litrelik bir yakıt içine 40 litre katılması uygun görülmektedir.  Şehir içi ve şehir dışı Adblue kullanım oranları göz önünde bulundurulduğunda 6000 km ile 10000 km arasında bir mesafe kapasitesi olduğu görülmüştür. Araç içinde düzenli bir şekilde Adblue kullanıldığı takdirde çok minimal oranlarda yakıt tasarrufu sağlanabilir. Ancak genelde bu miktar çok az olduğu için Adblue bu amaçla tercih edilmez. Adblue’nun 5 litre için ortalama ücreti 50-60 TL arasında farklılık göstermektedir. 

Adblue ne demek yazımızı okudunuz. Ayrıca Takograf Cihazı Bulundurulması Ve Kullanılması ve Panoramik Cam Tavanlı araçlar yazımızı da okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.