Evde Su Böreği Nasıl Yapılır?
Güzel su böreği yapmak için yumurta ve un seçimi çok önemlidir. Bulabilirseniz, köy yumurtası ve kaliteli un ile, en lezzetli su böreklerinizi yapabilirsiniz hanımlar.
Su Böreği Hamuru
Yumurta, çok az su, tuz ve un ile yoğrulup, yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru yarım saat dinlendirelim. Dinlenmiş hamur daha kolay açılacağı için, bu kısmı lütfen atlamayalım.
Su Böreği Nasıl Açılır?
Su böreği, yumurta ile yoğrulduğu için, diğer hamurlara göre biraz zor açılır. Hamuru bezelere ayırıp, un ve oklava yardımıyla, çok ince olmayacak şekilde açalım. (Çok ince açmamamızın sebebi, suda eriyip birbirine yapışmasını engellemek.) Hamurumuzu dinlendirdiğimiz için, kolayca açılacağını göreceksiniz.
Su Böreğinin Hamurla Buluşması
Büyük bir tencerede suyu kaynatalım. Tuz ve sıvı yağ ekleyelim. Bakın, bu kısım çok önemli hanımlar. Tuz hamurumuzun yırtılmasını, yağ da birbirine yapışmasını önleyecektir. Tenceremiz de büyük olduğu için bu işlemi çok rahat yapa biliriz. Hamuru 30 saniye kadar suda bekletmek yeterli olacaktır. Daha sonra soğuk suyun içine alıp çıkaralım, temiz bir havlu ile üzerine hafif bastırarak fazla suyunu alalım.
Su Böreği İç Harcı
Hem peynirli, hem kıymalı, hem de sade olarak hazırlaya bilirsiniz. Tercih sizin. Peynirli yapacaksanız, maydanoz eklemek böreğinizi daha da lezzetli yapacaktır. Kıymalı su böreği daha önce denemeyenler, biraz ağır olacağını düşünebilirler ama, denediğiniz de hiç de öyle olmadığını anlayacaksınız. Denemenizi tavsiye ederim.
Su Böreği Kaç Kat Olmalıdır?
Büyük tepsi için 10 ya da 12 kat idealdir. Daha fazlası kalın olur. 12 kat yapacaksanız, 6 kat yufkamızı tepsiye yerleştirdikten sonra, iç malzemesini koyup, kalan 6 kat yufkamızı üstüne yerleştirelim. Bu arada, tepsiye koyacağımız ilk yufka kuru olursa diğer yufkaların fazla suyunu almaya yardımcı olur. Ara katlar için margarin ve sıvı yağı karıştırıp sürebilir siniz. En üste de kalan yağı sürüp böreğinizi pişirebilirsiniz.
Su Böreği Hangi Yöreye Aittir?
Eski kaynaklarda su böreğinin Kırşehir‘ e ait olduğuna dair bilgiler vardır, ama ülkemizin her yerinde bilinen, yapılan ve severek tüketilen bir börek türüdür. Hem fırında, hem de ocak üzerinde pişirilebilir.
Yazan: Elif DİNÇ