Optometrist Nasıl Olunur? Optometrist Maaşları Ne Kadar?
Optometrist nedir, ne iş yapar, optometrist nasıl olunur sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Optometrist, görme bozukluğu olan hastaların tanı ve tedavisi yapan kişilerdir. Bu hekimler görme bozukluğu alanında, hastalarının görme kalitesini iyileştirmek için kontak lens, gözlük ve diğer göreme ekipmanları önerme yetkisine sahiptirler. Optometrist, göz doktoru gibi tıp fakültelerinde 6 yıl tıp eğitimi alır.
Optometristleri göz doktorlarından ayıran frak ise Optometristlerin cerrahi müdahale yapma yetkilerinin olmamasıdır. Ayrıca bu hekimler görmeye yardımcı aparatları üzerinde üstün bilgiye sahip olmalarıdır. Göz doktorları göz hastalıklarının tamamı ile sorumlu olurken Optometristler hastalarının sadece görme kaliteleri ile ilgilenirler.
Optometrist Nedir?
Optometrist, hastalarının sadece görme kalitesini daha iyi hale getirmek için eğitim almış doktorlardır. Göz doktorlarından farklı olarak Optometristler, hastalarına görme kalitesini yükseltecek ekipmanları tanıtır tavsiye edebilir. Göz doktorlarının yönlendirmesi ile kendisine gelen hastaları muayene ederek hastasını nasıl tedavi edeceği karar vererek hastasının görme kalitesini iyileştirecek görme aletini hastasın tavsiye eder. Ayrıca Optometrist, hastasına gözlük, kontak lens önerme ve satış hakkına sahip olan doktordur.
Optometrist Ne İş Yapar?
Optometrist, görme kalitesini iyileştirmek için eğitim almış görev yapan doktordur. Bu hekimler hastalarının göreme sorunlarının tanı ve tedavisi yapıp, hastalarının görmesini iyileştirmek için çeşitli görmeye yardımcı olan ekipmanları tavsiye eder ve bu ekipmanlar hakkında bilgi verir. Optometrist unvanını almış ve göreve başlamış olan hekimlerinin yapmakla yükümlü olduğu işler şunlardır:
- Optometrist, tanısını koyduğu hastasına kontak lens ve ya gözlük reçete edebilir.
- Optoetrist, muayene ettiği hastasına tanı ve tedavi yöntemleri uygulamakla yükümlüdür.
- Optometrist, Göz doktoru tarafından, cerrahi operasyon geçirmiş hastasının bakımı ve görme kalitesini takip ederek tedavi etmekle yükümlü ve yetkilidir.
- Optometrist, görme bozukluğu yaşayan hastasına tedavi yöntemleri ve tedavi seçenekleri hakkında hastasını bilgilendirmekle yükümlüdür.
- Optometrist, sadece hastaların görme bozuklukları ile ilgilenir.
- Optometrist, Hastasının görme kalitesine ölçümler yaparak, gözlük ya da kontak lens reçete edebilir.
Optometrist Olma Şartları Nelerdir?
Optometrist olmak için ne yazık ki bizim ülkemizde üniversitelerde özel bir eğitim bölümü bulunmuyor. Ancak bunun yanı sıra lise döneminden sonra bazı fen eğitimi bölümlerinden ya da göz doktoru eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora etiğimi alarak Optometrist olma şansı bulunuyor. Optometri programına katılabilmek için (OAT) Testini yüksek puanla geçerek bu programın sonunda sertifika alarak Optometrist olabiliyorlar.
Optometrist Nasıl Olunur?
Optometrist nasıl olunur? Optometrist, sağlık bilimlerinden olup, göz kalitesini iyileştirme alanında hizmet veren hekimdir. Bu meslekte diğer tıp dallarından fraklı olarak sınavla girilen optimetri eğitimini almak gerektirir.
- Lise eğitiminden sonra üniversitelerin göz doktoru olmak için 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamak gerekir.
- Optometrist olarak kariyer yapmak isteyen öğrenciler, bir fen bilgisi ile alakalı bir diplomaya sahip olmaları gerekiyor.
- Optimetri programına katılabilmek için en az %75 ortalamasında puan almaları gerekiyor.
- Optometri programına katılabilmek için (OAT) Testini geçmek gerekir.
- OAT testinde yüksek puan almanız bu programa katılabilmek için çok önemlidir.
- Optometri programına katılabilmek için öğrenciler her 90 gün ara OAT sınavına ile girebilirler.
Optometrist Maaşları Ne Kadardır?
Optometrist hekimi çalışanı Bizim ülkemizde yeterli olmamakla beraber çalışan hekim sayısı oldukça düşüktür.
Optometrist maaşı ortalama olarak şu şekildedir:
- Optometrist maaşı 6.000 TL olabiliyor.
- Meslek İstatistikleri Bürosu’nu en son açıklamalarına göre Optometrist görevini yapan hekimlerin bir yıllık ortalama geliri 250.140 TL
Optometrist İş İmkânları Nelerdir?
Ülkemizde Optometrist hizmeti veren hekimlerimizin sayısı yetersizdir. Bu sebepten dolay Optometrist iş imkânları oldukça geniştir. Her türlü göz hastanelerinde ve göz polikliniklerinde ile hastanelerde görev alabilirler.
- İlginizi çekebilecek içerik: Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?
- YouTube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz.