Tokat Gezilecek Yerler
Tokat Gezilecek Yerler, Tokat ili her ne kadar Karadeniz Bölgesi’nde yer alsa da bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Güneyinde Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, batısında Amasya ve kuzeyinde ise Samsun illeri bulunmaktadır. İklimi de Karadeniz iklimidir. Tokat’ın köklü bir tarihi bulunmaktadır. Geçmişte Komana, Kacun ve Sobaro isimleri ile anılmıştır. Pek çok medeniyet zamanında Tokat ilinde yerleşik hayatta bulunmuştur. Bunlar Hititler, Asurlar, Kimmerlinler, Persler ve Makedonyalılardır. Ülkemizin en çok türbesi bu ilde yer almaktadır. Ayrıca Yeşilırmak da Tokat sınırlarındadır. Yeşilırmak, ülkemizin en önemli akarsularından bir tanesidir.
Tokat en çok yeşil yaprağı ile meşhurdur. Bu nedenle buraya geldiğinizde yaprak sarması yemeden dönmeyin deriz. Ayrıca Soğan, karpuz, kavun, tütün, fasülye, mısır, domates, şeker pancarı da bu bölgede yetiştirilmektedir. Tokat’ta sigara, meyve suyu, kereste ve yem fabrikaları bulunmaktadır. İşte; Tokat Gezilecek Yerler
Tokat Gezilecek Yerler
Tokat Kalesi
Tokat, çok zengin bir tarihe sahip olmasına rağmen, çok fazla keşfedilmemiştir. Oysa hem doğal güzellik hem de tarihi açıdan oldukça önemli bir şehrimizdir. Şehrin merkezinde en önemli tarihi eser olarak Tokat Kalesi bulunmaktadır. Bu kale yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Roma döneminde olsa da kimler tarafından inşa edildiği hakkında yazılı kaynaklardan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 1074 yılında Danişmend Melik Gazi ilk kez fethetmiştir. Daha sonra ise Danişmend, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve Osmanlı Devleti’nin himayesine girmiştir. Günümüze çok az bir kısmı sağlam olarak gelmiştir. Fakat günümüze kalan kısımları dahi görkemini göstermektedir. Tokat Gezilecek Yerler arasında ilk sırada Tokat Kalesi yer almaktadır.
Tokat Kalesini her gün ziyaret edebilirsiniz. Girişi ise, ücretsizdir.
Hıdırlık Köprüsü
Hıdırlık Köprüsü, Amasya ve Turhal’dan gelen yolları ile Karadeniz’den gelen yolları birbirine bağlamaktadır. Bu köprü, 769 yıllık bir köprü olup, 1250 yılında Yeşilırmak’ın üzerine inşa edilmiştir. Hıdırlık Köprüsü’nün 151 metre uzunluğu, 7 metre genişliği olup, 5 adet de gözü bulunmaktadır. Bu köprü Taş Köprü olarak da bilinmektedir. Tokat ilini ikiye bölmesi ve Yeşilırmak üzerinde olması sebebi ile şehrin çok önemli bir eseridir. 2013 yılı içerisinde köprü, araç trafiğine kapatılmıştır. Artık yalnızca yayalar tarafından kullanılmaktadır.
Ali Paşa Camii
Ali Paşa, II Bayezid’in kızının eşidir. Bosnalı olan Ali Paşa, Enderun’da eğitim alarak büyümüştür. Ali Paşa, Erzurum Beylerbeyi olduğu dönemde 10 Safer 980 yani yeni takvim ile 2 Haziran 1572 yılında hastalanmıştır ve vefat etmiştir. Bu cami, 16. Yüzyıldan günümüze gelen orijinal süslemelere sahiptir. Tek ahşaplı şadırvana sahip olan bu cami, kare gövdelidir.
Taşhan
Taşhan, yalnızca Tokat’ın değil, ülkemizin en güzel ve en büyük hanlarından bir tanesidir. Tokat’ın merkezinde yer almaktadır. Bir Osmanlı eseri olan bu han, 1626 – 1632 yılları arasında yaptırılmıştır. Açık avlusu bulunan bu hanın, iki katlı bir yapısı bulunmaktadır. Taşhan’ı sabah 08.00 ile 23.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Han günün her saatinde ziyarete açıktır. Girişi ise, ücretsizdir.
Gök Medrese
Selçuklu eseri olan bu medrese, Taşhan’a oldukça yakındır. Yazılı kaynaklarda Müineddin Pervane Süleyman tarafından 1277 senesinde yani 13. Yüzyılda yapılmıştır. 2 katlı olan gök medresenin aynı zamanda 2 eyvanı, açık avlusu ve taş, çini ve alçı süslemeleri bulunmaktadır. İki renkli taşlar ile süslenmiştir. Patlıcan moru, lacivert ve firuze renkli süslemeleri geometrik şekillere sahiptir.
Gök Medrese, Osmanlı zamanında medrese, Bimarhane ve türbe olarak kullanılmaktadır. 18. Yüzyıldan sonra ise şifahane ve göçmen barınağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yerel halk tarafından Pervane Medresesi, Kırk Kızlar Medresesi, Darüşşifa ve Bimarhane Medresesi olarak isimlendirilmektedir.
Tokat Ulu Camii
13. yüzyılda yapılmış olan Ulu Camii, Danişmendliler dönemine aittir. 1679 tarihinde ise, yeniden inşa edilmişlerdir. Bu yeniden inşa işlemi Avcı Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Tokat Ulu Camii olanı dikdörtgen şeklindedir. Anadolu’da onu özel kılan bir özelliği vardır ki o da doğu ve batı yönünde 2 tane son cemaat yerinin bulunmasıdır. Bu özellik Anadolu’da bir ilk olması sebebi ile onu özel kılmaktadır. Aynı zamanda güneydoğu köşesinde bir kuş evi bulunmaktadır. Bu kuş evi, taşa oyulmuş şekildedir. Bu da Anadolu’da çok nadir bulunan bir durumdur. Caminin tavanında kırmızı ve yeşil renklerde fonlar vardır. Gerek süslemeleri gerek tarihi ile bu cami görülmesi gereken yerler arasındadır.
Latifoğlu Konağı
Latifoğlu konağı Tokat’ın merkezinde yer almaktadır. Konak Latifoğlu Mazhar ve Fahri Bey Evi isimleri ile de bilinmektedir. Bu konağın inşa tarihi bilinmemektedir. Fakat içerisindeki süslemeler 18. Yüzyılda inşa edildiği izlenimi vermektedir. Çünkü, ahşap ve kalemişi süsler bulunmaktadır. Konak devlet tarafından 1985 senesinde satın alınmıştır. 1989 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak ziyarete açılmıştır. Bir süre tekrar kapatılmış olsa da 2010 senesinde tekrar ziyarete açılmıştır. Bu konak Anadolu’da bulunan konakların en görkemli olanlarındandır. Bu nedenle görülmeye değer bir yapıdır.
Saat Kulesi
1902 yılında yapılan Saat Kulesi, Behzat semtinde yer almaktadır. Saat kulesi tüm şehirden görünmektedir. Yüksekliği yaklaşık 33 metre civarındadır. Kesme taştan yapılan bu saat kulesi, Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından inşa edilmiştir. Saat kulesi her yarım saatte 1 defa, saat başlarında ise 2 defa çalmakta ve kentin her semtinden çok rahat bir şekilde duyulmaktadır.
Tokat Mevlevihanesi
Mevlevilik 13. Yüzyılda Muineddin Süleyman Pervane’nin halifelerinden olan Fahreddini Iraki’yi Tokat’a göndermesi ile yayılmaya başlamıştır. 15. Yüzyılın sonuna doğru Uzun Hasan’ın Tokat’ı yakması sonucunda yok olan Mevlevihane, Sultan 3. Ahmed döneminde tekrar yaptırılmıştır. 1638 yılında tekrar yapılan Mevlevihane, Yeniçeri Ağası Sülün Mustafa Paşa isteği ile yapılmıştır.
Bu yapı 2 katlı olup, alt katında L şeklinde bir salon bulunmaktadır. İkinci katta ise büyük bir salon bulunmaktadır. Bu salon semahane olarak kullanılma olup, kubbe ile örtülmüştür. Yapının malzemesi, ahşap karkas arası kerpiç dolgu şeklindedir. Tokat Mevlevihanesi’ni yaz döneminde 08.00 – 19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış döneminde ise, 08.00 – 17.00 arasında ziyaret edebilmeniz mümkündür. Mevlevihane Pazartesi günleri tatil olup, girişte her hangi bir ücret ödenmemektedir.
Ballıca Mağarası
Yalnızca ülkemizin değiş dünyanın da büyük ve görkemli mağaralarından olan Ballıca Mağarası’nın 8 salonu ziyarete açılmıştır. Ziyarete açılan bölüm 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğindedir. Adeta doğal bir müze olan bu mağaranın yaşı ise neredeyse 3 – 4 milyon yıl kadardır. Soğan sarkıtlarının benzersiz oluşu dünya çağında önemli bir mağara olmasını sağlamaktadır.
Ballıca Mağarası Tokat merkezden 26 kilometre kadar uzaklıktadır. Tokat ilinin Pazar ilçesinin Ballıca Köyü’nde yer almaktadır. 1085 metre yüksekliktedir. Gezilebilen 8 salonunun isimleri şunlardır. Havuzlu Salon, Büyük Damlataşlar Salonu, Çamurlu Salon, Fosil Salon, Yarasalı Salon, Çöküntü Salon, Sütünlar Salonu, Mantarlı Salon ve Yeni Salon.
Mahperi Hatun Kervansarayı
Mahperi Hatun Kervansarayı, Tokat ilinin Pazar ilçesinde yer almaktadır. Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından 1238 – 1239 yıllarında yaptırılmıştır. Kervansaray iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin bir tanesi yazlık, bir tanesi ise kışlıktır. Yazlık bölümde avlu yer almaktadır. Avlunun etrafı ravak ile çevrilmiştir. Kışlık kısmında da üç bölüm yer almaktadır.
Dikdörtgen yapılı bu kervansaray taştan yapılmıştır. Giriş kapısı çok gösterişlidir. İki renkli taştan oluşan yuvarlak kemerli bir kapısı bulunmaktadır. Şuanda bir restoran olarak hizmet vermektedir.
Kaz Gölü
Toplam alanı 1170 hektar olan bu alan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’dır. Tokat il merkezine 39 kilometre uzaklığındadır. Turhal ilçesine 19, Pazar ilçesine 11, Zile ilçesine ise 23 kilometre uzaklıktadır. Göçmen kuşlarının göç yollarında bulunan bu gölde bu kuş türleri konaklamaktadır. Kuluçka dönemlerini tamamen burada geçirmektedir. Kuluçka dönemleri mart ayında başlamakta ve mayıs ayında tamamlanmaktadır. En erken gelen kuşların yavruları nisan ayında çıkmaya başlar. Haziran ayının sonlarında yavrular artık uçmaya başlarlar. Bu aydan sonra göçler de başlar. Hem oranın manzarasını görmek hem de huzurlu bir ortamda gezmek için buraya gidebilirsiniz.
Almus Baraj Gölü
Tokat Gezilecek Yerler arasında bir de Almus Baraj Gölü yer almaktadır. Burada piknik yapabilir ve su sporları ile ilgileniyorsanız bu sporları yapabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarından hem Tokat halkı hem de dışarıdan gelen turistler buraya uğramaktadır. Tilki, ceylan, güvercin, sansar, dağ keçisi, domuz, bıldırcın, karatavuk gibi hayvanlar burada yer almaktadır. 4000 hektarlık alanı kapsayan Almus Baraj Gölü, Yeşilırmak üzerinde yer almaktadır. İsteyenler bu doğa içerisinde kamp da yapabilmektedir.
Zile Kalesi
Zile Kalesi, manzara olarak Zile ovasına bakmaktadır. Kale, MS 1. Yüzyılda inşa edilmiştir. 1336 yılında ise onarım görmüştür. Onarım sırasında bazı eklemeler yapılmıştır. Tarihte Sezar’ın “Veni vidi vici” yani geldim, gördüm, yendim dediği yer tam da burasıdır. Yapımında moloz ve taş kullanılan bu kale günümüzde hala sağlam görünmektedir. Tokat’ta gezi yaparken mutlaka bu kaleye uğramalı ve tarihe şahitlik etmelisiniz.
Niksar Kalesi
Niksar Kalesi, isminden de anlaşılacağı üzere Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer almaktadır. Günümüzde halen sağlam bir şekilde durmaktadır. Fakat hakkında çok fazla bilgi bulunamamaktadır. Yüksek bir tepede inşa edilmiş olan kale, Maduru ve Çanakçı derelerinin arasında yer almaktadır. Hakkındaki tek bilgi Danişment, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde kaleye birtakım eklemeler yapılmış olmasıdır. Bu da yalnızca tahminden meydana gelmektedir. Bilinen bir başka şey de kalenin depremler ile zaman zaman zarar gördüğü ve bu dönemlerde sürekli onarımdan geçtiğidir.
Niksar Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği’nden Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırılmıştır. Bu medrese Çukur Medrese olarak da bilinmektedir. Yapılış tarihi, 1151 ve 1152 yıllarıdır. Bu medresenin bir bölümü Niksar Kalesi’ne yaslanmaktadır. Yaz dönemlerinde medreseyi saat 08.00 – 19.00 arası, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Niksar Yağıbasan Medresesi Pazartesi günleri kapalı olup, girişi ise ücretsizdir.
Tokat’a hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşım mümkündür. Hemen hemen her ilden otobüs bulunmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden de uçak mevcuttur. Bazı illerden ise demir yolu ile ulaşım da mümkündür.
Tokat Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Gümüşhane Gezilecek Yerler yazımıza da bakabilirsiniz.