Aktüer Nasıl Olunur? Aktüer Maaşları Ne Kadar?

22.10.2021
753
Aktüer Nasıl Olunur? Aktüer Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Aktüer, ismi oldukça sık duyulan ancak ne iş yaptığı bilinmeyen mesleklerden birisidir. Geleceğin en önemli işlerinden birisi olarak görülen aktüerlik, gün geçtikçe önem kazanan bir iş koludur. Peki, aktüer nedir? Aktüer nasıl olunur? Aktüer maaşları ne kadar? İşte aktüer ile ilgili bilmeniz gereken her şey!

Aktüer Nedir?

Aktüer, öngörülmesi zor olan birçok olayı finansal açıdan değerlendiren kişidir. Yani aktüer; kişi veya kurumların başına gelebilecek kaza, yangın, çeşitli doğal afetler ve hırsızlık gibi konular için finansal etkileri araştıran kişidir. Burada aktüerin yaptığı, gerçekleşmesi muhtemelen bu olaylar için istatistiksel veriler oluşturan ve çeşitli analizler yapan kişilerdir.

Aktüer Ne İş Yapar?

Aktüer Ne İş Yapar?

Aktüer Ne İş Yapar?

“Aktüer ne iş yapar?” sorusu insanlar tarafından google’da sıklıkla aratılan ve merak edilen konulardandır. Aktüerlik mesleği birçok alanda karşımıza çıkar. Artan ticaret ve aynı oranda artan rekabet ile birlikte, şirketler çeşitli riskler alabilmektedir. Aktüerler öncelikle bu risklerin doğru yönetilmesini sağlar. Ayrıca çeşitli olaylar ile ilgili önlemleri analiz eder ve danışmanlık rolü üstlenir. Bunu yaparken matematiksel verilerden yararlanır. Çeşitli modeller hazırlar ve raporlar hazırlayarak sunumlar yapar.

Bunun dışında aktüerler çeşitli yardımlar ve emekli aylıkları gibi konuların yönetilmesi için danışmanlık rolü de üstlenebilir. Yatırım yöneticisi ve finansal direktör olarak da müşterilere yardımcı olabilmektedir. Peki, aktüer nasıl olunur?

Aktüer Olma Şartları Nelerdir?

Aktüer olma şartları, aktüerlik yönetmeliğinde de belirtilmiştir. Öncelikle bu yönetmelikte belirtilen yüz kızartıcı suçları işlememiş olmak gerekmektedir. Bu yüz kızartıcı suçlar; zimmete para geçirme, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma gibi suçlardır. Bu suçlar ile ilgili hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.

Bunun dışında bir diğer aktüer olma şartı, iflas etmemiş olmaktır. Yani aktüer olmak için hiç iflas etmemiş olmak gerekmektedir. İflas etmemenin yanında konkordato da ilan etmemiş olmak gerekir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Bu ana şartların dışında bir aktüerin iyi bilgisayar kullanması ve matematiğinin yeterli olması gerekmektedir. Ayrıca yönetici ve müşterilerle sürekli temas halinde olacağı için iletişim becerileri gelişmiş birisi olmalıdır. Hitabeti kuvvetli, sabırlı ve takım çalışmasına uygun bir kişi olması, aktüer olmak isteyenlerin ve aktüerlerin faydasınadır. Bu şartlar aktüerler için önemlidir. Peki, aktüer maaşları ne kadardır?

Aktüer Nasıl Olunur?

Aktüer Nasıl Olunur?

Aktüer Nasıl Olunur?

Aktüer olmak isteyen bir kişi öncelikle ilgili fakültelerden 4 yıllık lisans diploması alması gerekir. Aktüerya Bilimleri bölümünden veya Bankacılık Sigortacılık, Bankacılık Yüksekokulu’na bağlı olan Aktüerya bölümünden mezun olmalıdır. Tabi ki sadece bu iki bölümden mezun olan kişiler aktüer olmaz. Bu iki bölüm dışında; matematik, istatistik ve işletme gibi bölümlerden mezun olan kişiler de aktüer olabilmektedir.

Aktüer Maaşları Ne Kadardır?

Aktüer maaşları, birçok meslekte olduğu gibi deneyim ve alan tecrübesine göre değişmektedir. Ancak ortalama olarak bir aktüer maaşı 4300 TL civarındadır. Aktüerlik için genellikle başlangıç maaşı ise asgari ücrettir. Kendini son derece iyi geliştirmiş ve yukarıda saydığımız şartların hepsine uyan bir aktüer, 8000 ila 10000 TL arasında maaş alabilmektedir.

Aktüer İş İmkânları Nelerdir?

Aktüerlerin spesifik bir iş alanı ve iş imkânı yoktur. Aktüer olarak çalışabileceğiniz birçok alan vardır. Öncelikle aktüerlerin yoğun olarak çalıştığı alan sigorta sektörüdür. Bunun dışında sağlık sektöründe de birçok aktüer çalışmaktadır. Endüstriyel üretim ve mobilya aksesuarı alanında aktüer olarak çalışmak mümkündür.

Çeşitli fabrikalar veya atölyelerde kendi mesleklerini icra edebilirler. Ancak aktüerlerin muhtemelen en çok çalışmak istedikleri alan danışmanlıktır. Çeşitli şirketlerde çalışan ve risk kontrolleri yaparak mesleklerini icra eden birçok aktüer bulunmaktadır.

İlginizi çekebilecek içerik: Vergi Tahsildarı Nasıl Olunur?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.