Boşanma Davası ve Nafaka Talebi

03.05.2021
608
Boşanma Davası ve Nafaka Talebi
Modelistlik Kursu

Toplumun en temel ihtiyacını oluşturan Aile bireyleri arasında evlilik olduğu gibi boşanmada en doğal haktır. Boşanma davalarında anlaşmalı veya çekişmeli olarak dava süreci vardır. Boşanma davası sürecinde tarafların aile bireyi içerisini zarar vermemek eğer çocuk var ise psikolojik olarak kötü etkilenmemelerini sağlamak amacıyla anlaşmalı boşanmak en doğru seçenektir. Fakat birçok boşanmanın maalesef çekişmeli olarak uzun yıllar devam ettiğini söyleyebiliriz. Elbette bu süreç her iki tarafı da maddi manevi olarak yormakta ve uzun bir sürece yaymaktadır. Yazımızda genel olarak boşanma davasını ve kanunu ele alacağız aynı zamanda evlilik sonrası yasal düzeneğin kişiye sağladığı hak olan nafaka talebini de sizler için açıklayacağız.

Anlaşmalı Boşanma Süreci
Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı boşanma her iki tarafın da ortak karar sonucu evliliği bitirme kararı almasıdır. Avukat eşliğinde ortak hazırlanan dilekçeyi kabul ederek imzalanır. Süreç devamında açılan davada dilekçeyi mahkemeye sunarak anlaşmalı boşanma süreci başlatılır. Elbette anlaşmalı boşanma söz konusu olsa dahil tarafların nafaka istemesi söz konusu olabilir. Boşanma davası açıldığında her iki tarafında ortak mutabakata varması ve istenilen nafakanın ortak kararda olması önemlidir. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boşanma davalarında anlaşmalı şekilde boşanmak kısa sürede sonuca ulaşmanızı sağlar. Uzun yıllardır mutlu bir evlilik yaşadığınız eşinizle çıkmaza girebilir ve ayrılmak isteyebilirsiniz. Boşanma süreci için her iki tarafını yıpranmaması ve sürecin kısa sürede sonuçlanması için anlaşmalı boşanmak en mantıklı yoldur. Fakat yasa gereği uyulması gereken şartlar bulunur. Örneğin her iki tarafta anlaşsa dahi evlilik bir yılı doldurmamış ise anlaşmalı olarak boşanma gerçekleşemez.

  • Anlaşmalı boşanma sürecinde evliliğin en az 1 yıl doldurulması şartı aranır.
  • Anlaşmalı boşanma gerçekleşebilmesi için ilk olarak her iki tarafında anlaşmalı boşanmayı kabul etmesi gereklidir.
  • Usule göre anlaşmalı boşanma için protokol içeriğinde maddi mutabakata varılması ve bu doğrultuda protokolü her iki tarafında imzalaması gereklidir.
  • Anlaşmalı boşanma sürecinde her iki tarafın avukatı olsa dahi bizzat mahkeme günü hakim karşısında olması şarttır. Çünkü hakim tarafları dinlemek ister ve bu doğrultuda karara varır.
  • Anlaşmalı boşanma sürecinde her iki tarafında avukatı olması hukuki yaptırım açısından önemlidir. Tüm hak ve hukuki haklarınızı koruduğunuz protokol hukuki açıdan önemli ve bağlayıcıdır.
  • Anlaşmalı boşanmada sözleşme imzalanır her iki tarafta duruşmaya gelir ise dava tek celsede sonuçlanır.
  • Dava tek celsede karara varılması sonucu 1 ile 3 ay arasında sonuçlanır.
Çekişmeli Boşanma Davası ve Dava Süreci
Çekişmeli Boşanma Davası ve Dava Süreci

Çekişmeli Boşanma Davası ve Dava Süreci

Çekişmeli boşanma bir yılı doldurmuş sözleşme sonucu anlaşmalı boşanamamış aile bireylerinin boşanma çeşididir. Taraflardan birisinin boşanmaya razı olmaması mal paylaşımı  velayet gibi durumlarda ortak anlaşmaya varamaması sonucu dava açılır. Çekişmeli boşanma davasında anlaşmalı boşanma arasında en büyük fark herhangi bir zaman doldurma zorunluluğu olmamasıdır. Burada kast edilen anlaşmalı boşanma davasında anayasanın 1 yıl evlilik doldurma şartı aranmaz. Eğer evliliğiniz bir saatlik dahi olsa çekişmeli olarak boşanma davası açabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Şartları

Çekişmeli boşanma dava sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve anayasal şartlar bulunmaktadır.

Çekişmeli boşanma davasında dikkat edilmesi gerekenler;

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Her iki tarafın da boşanma davası açarken iddia ettiği dava konusunun gerçekliği olmasıdır.
  • Evliliği bitirme sebebi olan iddiayı ispatlamak gereklidir. Gerçekleri ortaya koyan tanık veya belge olması davanın olumlu sonuçlanması için önemlidir. Aksi takdirde ispatlayıcı olmayan davada konu iddia olarak kalabilir.
  • Çekişmeli boşanma davasında en önemli ispat kesinlikle tanıktır. Dava sürecinde elbette tanık sunmak zorunluluğunuz bulunmaz. Fakat evliliğinize şahit olmuş gerçekleri olduğu gibi yansıtabilecek tanık olması davanın tarafınıza sonuçlanmasını sağlayabilir.
  • İddia edilen konuya istinaden sunulacak belgelerin hukuka uygun olması önemlidir. Elbette fotoğraf video yazılı belge mahkemeye sunulabilir. Fakat hukuka uygun olması şartı aranır.
  • Çekişmeli boşanma davası aile mahkemesinde açılmaktadır. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi davaya bakmaktadır.
  • Çekişmeli boşanma davası kısa sürede sonuçlanması beklenemez. Örneğin dava dilekçesi sunulduktan sonra tebliğ edilmesi ve karşı dilekçe yazılması bekleme şartı aranır.
  • Dava açıldıktan sonra dilekçe işlemleri tamamlandıktan sonra ön inceleme  duruşması verilir.  Buna göre duruşmada tarafların uzlaşmasına bakılır. Aynı zamanda iddialara bakılarak ön inceleme duruşması tamamlanır herhangi bir delil sunması beklenmez. Taraflara delilleri sunması için mahkeme süre verir.
  • Çekişmeli boşanmada herhangi bir süre vermek zordur. Çünkü mahkemelerin yoğunluğu her delilin dinlenme zorunlu olmaması sürecinin uzamasına veya değişmesine neden olmaktadır.
Nafaka Talebi Şartları Nelerdir?
Nafaka Talebi Şartları Nelerdir?

Nafaka Talebi Şartları Nelerdir?

Nafaka talebi evlilik içerisinde tarafların yasal hakkıdır. Nafaka süreci anlaşmalı veya çekişmeli dava sürecini kapsar. Nafaka talebi genel olarak kadını koruyan yasaları kapsamaktadır. Nafaka talebinde genel olarak kadınlar talepte bulunsa dahi evliliğin her iki tarafı da nafaka talebinde bulunabilir. Anlaşmalı boşanmalarda nafaka talebi protokolde ilk başta kabul edilip imzalanır. Çekişmeli boşanma sebepleri arasında nafaka konusunda tarafların anlaşamaması sonucu ortaya çıktığı söylenebilir.

Nafaka talep ederken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Nafaka talebi aile mahkemesinde istenmektedir.
  • Boşanma davası olmadan taraflar nafaka talep edebilir. Tedbir nafakası olarak adlandırılan nafaka çeşidi kadınların boşanma halinde ihtiyaç durumuna göre nafaka talep etmesidir.
  • Kadına şiddetin artması sebebiyle kadın evden ayrılmadan nafaka talep edebilir ve eşinden şiddet görme olasılığına karşı uzaklaştırma kararı aldırabilir. Bu sebeple alınan karar sonucu eşin evden ayrılması beklenir ve ihtiyaçlarını karşılaması için nafaka talebinde bulunması yasal haktır.

Nafaka sürecinde doğru bir şekilde karar verilmesi için mahkeme nafaka talep eden tarafı incelemeye alır. Bu doğrultuda talep edilen nafaka oranına göre karara varılır. Nafaka talebi oluşturulurken mahkemeye verilen dilekçenin açıklayıcı anlaşılır ve iddiaları doğrular nitelikte olması nafaka sürecinin olumlu sonuçlanması için önemlidir.

Yazımızın yararlı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, Trafik Cezasına İtiraz Süresi ve İtiraz Dilekçesi adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.