Pilavın Yanına Ne Gider?

Pilavın Yanına Ne Gider?
Modelistlik Kursu

Türk mutfağının bir numaralı yemeklerinden biri kesinlikle pilavdır. Pilavın yanına ne gider? sorusunun ardından herkesin aklına mutlaka çeşit çeşit yemekler gelecektir. Her çekirdek ailenin başvurduğu, her kafede ve lokantada karşımıza çıkan yegâne besin, pilavdır. Pilav çocuklar tarafından da çok sevilmekte ve bolca tüketilmektedir.

Pilav denilince; bulgur ve pirinç akla gelse de, birinciliği daima pirinç elde etmektedir. Pirinç Uzakdoğu kültürünün göstergesidir. Japonlar, Çinliler, Koreliler pirinçsiz bir öğün geçiremezler. Öyle ki, pirinç onlarda ekmek gibi tüketilir. Bununla birlikte, pirinçten ürettikleri içki sakeyi içmeyi de severler.

Bizde de her ne kadar göçer kültürü bulguru dayatsa da, zamanla onun yerini pirinç almıştır. Bugün pilav denilince aklımıza ilk o gelir. Yemeklerin içine ilk onu koyarız. Sarmalarda pirinç harcı kullanılır. Bunun sebebi, bulgurun pirince göre daha küçük taneli olmasıdır. Pirincin parlak beyaz iri taneleri ve baskın tadı hissedilmektedir.

Pirinç pilavı, Osmanlı mutfağının da en gözde yemeklerinden biridir. Ama, burada pilav, kuş üzümüyle, bademle ve etle desteklenir. Ortadoğu mutfağının gösterişini yansıtan bu yiyecek, et suyunda yapıldığında daha lezzetli olur. Bazen, içinde tavuk bulyon da kullanılmaktadır.

İran, Lübnan gibi ülkelerde, eğer onun üstünde et yoksa, bu bir çeşit yoksulluk sebebi olarak da görülmektedir. Onlara göre, pilav aynı zamanda et demektir. Bu sebeple, yağlı, suları sızan, koca kazanlarda, sinilerde, tepsilerde pilav servisleri yapılmaktadır.

Bazı bölgelerde ölünün arkasından pilav da dağıtılabilmektedir. Ayrıca, işçi sınıfını ya da sokakta çalışanları doyuran pilavcılar da etrafta dolaşmaktadırlar. Pilav özellikle, kimyonla servis edilir. Bazen, üstüne fasulye, nohut da konulabilmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Pilav
Pilav

Pilav Nedir?

Genel olarak denilebilir ki pilav, pirinç, bulgur gibi taneli bakliyatlarla yapılan; içine arpa ya da tel şehriye, kuskus gibi ürünler konulan bir çeşit yemektir. Suda pişirilir, buharı çeker. Pilav bir ustalık işi olduğu için, tabağa konulduğunda, eğer ortasına kaşık batırıldığında düşmüyorsa, iş  demektir. Bu sebeple, evlenme çağı gelen kızların tespiti pilavla yapılmaktadır. Pilavı güzel olan kızın aile kurma vaktinin de geldiğine inanılmaktadır.

Pilavın birçok çeşidi bulunduğu gibi, kullanım alanları da geniştir. Örneğin, Japon suşilerinin içinde pirinç vardır, pilav kullanılmaktadır. Midyeler pilavla doldurulur. Dolma içlerini pilav gibi de yiyebilmeniz olasıdır. Ayrıca, pirinçli tatlılar için de, bu besin haşlanabilmektedir. Öyle ki, sütlaça tatlı pilav bile denilmektedir.

Pilav bir zenginlik, asalet ve güç göstergesidir. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminde çok sık yapılmıştır. Kimi zaman halka da dağıtılmıştır. Bugün de halka pilav dağıtma geleneği sürmektedir. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde de pilav çeşitlerinin bolluğuna vurgu yapılmaktadır.

Pilavın yanına hangi et gider diye düşünüldüğünde, tavuk akla gelir. Pilav, pirzola, kavurma, ciğer gibi türlerle de birlikte rahatça tüketilebilir.

Pilavın kökeninin M.Ö 7000 yıllarına dayandığı ve Asya’dan geldiği de kaynaklarda belirtiliyor. O yönde, oralarda pirinç tarlalarının bulunduğu da biliniyor. Pirinç tarlaları çentik diye geçtiği gibi, aynı zamanda bol su istiyor.

Pirincin dışında, pilav denilince bulgur akla geliyor. Bulgurun posa bağlamında kabuksuz ve saf olduğu için, daha sağlıklı tüketilebileceğinin altı çiziliyor. Uzmanlar pirinçten ziyade, bulgur pilavının, üstelik de sebzeli bulgur pilavının tüketilmesine dair vurguda bulunsalar da, yine de çoğunluk yeme alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Beyaz pilav daima öne geçiyor.

Beyaz pirincin yanında, esmer pirinç de olduğundan; ondan yapılan yemeğe de esmer pilav deniliyor. Geçmişte de, esmer pilav halkı temsil ederken, saray pilavı ise soyluluğu, padişahlığı temsil ediyor. O anlamda, pilav sınıfsal ayrımların da işaret edildiği bir noktada duruyor.

Pilav Nasıl Yapılmaktadır?
Pilav Nasıl Yapılmaktadır?

Pilav Nasıl Yapılmaktadır?

Pilav denilince akla, pirinç pilavı geldiğini belirttiğimizden ötürü, onunla ilgili püf noktalarını da vermek doğru gibi gözüküyor. Bu noktada, pilavın yanına garnitür olan yiyecekler de önem taşıyabiliyorlar ya da garnitürler direk onun içine boca edilebiliyor.

Pilav yapabilmek için, önce tereyağını kavurmak gerekiyor. Çünkü, pilav tereyağıyla daha da lezzetli oluyor. Ardından, şehriyeler, fıstıklar, antep fıstıkları ya da kuskuslar kavrulabiliyor. Bunların her biri ayrı ayrı koyulabildikleri gibi, aynı anda da kullanılabiliyor. Hele ki, fıstık, badem gibi kuruyemişlerin olduğu pilavlar hem daha havalı gözüküyor, hem de daha farklı bir tada bürünüyor.

Bunlar tencereye yerleştirilip karıştırıldıktan sonra, yarım saat suda bekletilen pirinçler iyice süzülüyor. Çünkü, pirinçler süzülmezlerse içlerindeki nişasta köpürdüğü için, yemek lapa halini alıyor. Uzakdoğu kültüründe lapa sevilen bir şeyken, Türkler’de pilav diri şekilde tercih ediliyor. Bu yönde, pirinç iyice süzülüyor.

Ardından, 1 bardağa karşı 1,5 bardak ölçüsüyle kaç bardak pirinç koyduysanız karıştırıyorsunuz. Ayrıca, içinde bulyon erittiğinizde de pilavınız daha lezzetli hale geliyor. Ondan sonra da, yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişen yemeğinizi alıp, dinlendirmeniz gerekiyor. Dinlendikten sonra tabaklara koyabilirsiniz.

Türkler’de pilav klasik şekilde yapılırken, Uzakdoğu’da ve bizatihi Çin’de pilavın içine omlet de koyulabiliyor. Bu da, yumurtalı pilav şeklinde sunuluyor.

Pilavın İnsan Hayatına Katkıları Nelerdir?

Pilav bir yemek değil, aynı zamanda bir ritüelin parçasıdır. O sebeple, bütün sosyal ortamlarda onu görebilmek mümkündür. Gelinlik kızların tavırları onu yapabilmeleriyle ölçülür. Bir şölen, yemek verildiğinde, hemen pilav yapılır. Hayır işlemek, ölüyü anmak babında, bolca pilav dağıtılır. Pilavın bereket getirdiği düşünüldüğü için, evlerden hiç eksik edilmez.

Sokak pilavcıları bizlere her zaman çok sıcak gelmişlerdir. Küçük tezgâhlarıyla tüm doğallıklarını gösterirler. Bununla beraber, düğün, sünnet düğünü, doğum günü, nişan gibi organizasyonlarda da yine bu yemek dağıtılmaktadır. Pilav beraberliğin sembolü olduğu gibi, sofralardan da asla eksik edilmeyen bir yemektir. Kültürümüzün ana parçalarından birini temsil eden, biricik mutfak göstergesidir. Peki pilavın yanına ne gider?

Pilavın Yanına Ne Gider?

Pilavın yanına ne gider diye sorduğumuzda, onlarca yemek sayabilmemiz olasıdır. Pilav birçok çeşidin de aynasıdır; yemekleri ortaya çıkarır. Özellikle sulu yemeklerle beraber adı sıklıkla anılır. Bununla birlikte, bir lokantaya, restorana ya da kafeye gittiğinizde de, göreceğiniz yemeklerin başında pilav gelmektedir.

Fasulye
Fasulye

Pirinç pilavın yanına ne gider sorusunun ana cevabı, fasulyedir. Fasulye yemeği bu tadımlığın olmazsa olmazıdır. Hatta, birçok yerde ‘pilav üstü kuru’ tabirini görebilmeniz mümkündür. Bununla beraber, soğan da bu yemeğin katığı şeklinde geçer. Pilav, fasulye, soğan üçlüsü Anadolu kültürünün vazgeçilmez tipolojisini yansıtır. Bu soğan bazen kuru bazen taze olabilir.

Pilavın yanına bezelye gider dediğimizde de yanlış olmaz. Çünkü, fasulye, bezelye ve bir de nohut yemeği onun nazar boncuklarıdır. Bezelye de pilavın üstüne ya da yanına konulabilir. Yine, nohutlu pilav da halk arasında çokça tüketilir.

Pilavın yanına, cacık, ayran, yoğurt da konulduğu gibi; pirzola, tavuk, but, mantar, patates püresi, mercimek çorbası, çoban salata da yerleştirilebilir. Pilav her türlü yemekle anında yan yana gelebilecek bir içeriğe sahiptir.

Pilavın yanına ne gider yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Eğer yemekler ile ilgiyseniz ve bu ilgiyi daha da ilerletmek istiyorsanız Makarna Yanına Ne Gider? başlıklı içeriğimizde ilginizi çekebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.