Trafik Cezasına İtiraz Süresi ve İtiraz Dilekçesi

02.02.2021
602
Trafik Cezasına İtiraz Süresi ve İtiraz Dilekçesi
Modelistlik Kursu

Trafik cezasına itiraz süresi ve itiraz dilekçesi, gerekli şartlar ve durumlarda vatandaşlar tarafından kullanılabilen bir haktır. Trafik cezası ise denetlemeler sırasında yazılabilmektedir. Bu noktada trafiğin güvenli biçimde ve aksama olmadan işlemesi adına kolluk kuvvetleri tarafından sürekli olarak karayolları denetlenir. Yapılan bu denetlemeler ise karayollarında önceden belirlenmiş uygulama yerlerinde trafik polislerinin konuşlanması, radar ve mobese cihazları üzerinden takip edilmesi biçiminde gerçekleşmektedir. Denetlemeler neticesinde kurallara rağbet etmeyen vatandaşların adına gerekli trafik cezaları kesilir.

Trafik Cezası Süresi
Trafik Cezası Süresi

Türlü sebeplerle kişilere farklı tutar ve şartlarda trafik cezaları kesilmektedir. Bu noktada trafik cezasının haksız bir şekilde yazıldığı düşüncesinde olanlar için bir uygulama getirilmiştir. Buna göre suçsuz/haksız yere ceza aldığını düşünen ve kesilen ceza tutarını bu yüzden ödemek istemeyen kişilerin itiraz hakkı açılmıştır. Bu itiraz ise ilgili mercilere gerekli belgeler ve dilekçe ile birlikte gerçekleşmektedir.

Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Başvurulacak Yerler

Trafik cezasına itiraz etmek için başvurulacak yerler, Sulh Ceza Hakimliği olarak geçer. İtiraz hakkı, vatandaşlar için bu kurumda başvuru gerçekleştirerek kullanılabilmektedir. Cezanın tebliğ olduğu tarihten itibaren (trafik ve idari para cezaları için) yasal şekilde vatandaşların kullanabileceği bir itiraz süresi belirlenmiştir.

Trafik cezaları konusunda itiraz edilebilmesi için hem haklı hem haksız tarafların olması gerekmektedir. Ayrıca itiraz edecek olan vatandaşların, yasal açıdan belirlenmiş koşullara da uygunluk göstermesi önemli bir kriterdir. Buna göre gerekli evrakları ile beraber ilgili mahkemeye başvuru gerçekleştiren kişiler, herhangi bir ücret vermeden kesilmiş olan cezaları için itirazda bulunabilirler.

Trafik Cezasına İtiraz Edilebilen Durumlar

Trafik cezasına itiraz edilebilen durumlar, yasal olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla her isteyen her durumda bu trafik cezalarına itirazda bulunamamaktadır. İtiraz etme hakkının açık olduğu durumlar ise yasalar gereğince şu şekilde belirlenmiştir:

  • Vatandaşların adına yazılmış cezaların, bir trafik ihlali yüzünden olması hâlinde itiraz etme hakkı, gizli tutulmuştur.
  • Radar uyarısının bulunmadığı yerlerde; radar sistemi kaynaklı bir hız kontrolü ardından bir hız cezası yazılmışsa bu karar, Yargıtay ile net bir biçimde iptal edilir.
  • Ceza sonrasında bir delil ve bir fotoğraf yok ise ve sadece ceza tespit tutanağı mevcut durumda ise delil yetersizliği sebebiyle bu cezaya da itiraz edilebilir.
  • Belediye bölgelerinde gerektiği kadar otopark olmaması hâlinde; şehirde büyük bir bölümü kapsayacak şekilde bir park yasağı getirilmişse sürücülere kesilen park cezaları için de itiraz edilebilir.

Trafik Cezası İtiraz Dilekçesinden Önce Ödenen Tutarın İadesi

Trafik cezası itiraz dilekçesinden önce ödenen tutarın iadesi, itiraz gerçekleştiren vatandaşın davasının lehine sonuçlanması durumunda yapılmaktadır. Bu noktada kişi dilekçe vermiş ve mahkeme sonrasında yaptığı itiraz haklı görülmüşse, öncesinde kişinin ödemiş olduğu ceza tutarı, kişiye iade edilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Ancak yaptığı itirazın haksız görülmesi hâlinde ise vatandaşlardan mahkeme masraflarını da ödemesi istenir. Bu yüzden kişilerin trafik cezaları konusunda itiraz şartlarına dikkat etmesi ve sonrasında itiraz hakkını kullanmaya karar vermesi tavsiye edilir. Bu sayede daha sağlıklı neticeler elde edilebilir.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Gereken Belgeler

Trafik cezasına itiraz ve itiraz dilekçesi için gereken belgeler vardır. Bu noktada bu gerekli evraklar, yasal açıdan belirlenmiş belgelerdir. Bu belgelerin temin edilmesinin ardından vatandaşların belgeleriyle beraber kendi ikamet adreslerine en yakın olan Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekmektedir.

Bu konudaki kurallar, kişilerin yüzüne söylenen cezalarda, cezanın kesilmesinden itibaren tam 15 gün süre içerisinde; plakaya yazılmış cezalarda ise kişiye tebliğ edilmesinden itibaren tam 10 iş günü kadar süre içerisinde vatandaşların itiraz etme hakkı olduğunu gösterir. Trafik para cezasına kişilerin itiraz etmesi için temin etmesi gereken belgeler ise yasal olarak şu şekilde belirlenmiştir:

  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının (1 adet) Fotokopisi,
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Tebligat (1 adet) Fotokopisi,
  • Trafik Cezası Yazılmış Araca Ait Ruhsatın (1 adet) Fotokopisi,
  • Sulh Ceza Mahkemesi’ne Yazılmış İtiraz/Dava Dilekçesi,
  • Ceza Ödemesi Gerçekleştiyse Ödemeyle İlgili Banka Dekontu,
  • Araç Sahibinin Kimlik ve Ehliyet Belgesinin (1 adet) Fotokopisi,

(Başvuru ardından duruşma gerçekleşmeden dilekçede bulunan bilgiler doğrultusunda mahkemece bir karar verilir.)

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik

Trafik cezasına itiraz etmek için aşağıda örnek olarak verdiğimiz dilekçeyi doldurabilirsiniz.

sosyola.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.