Balığın Yanına Ne Gider?
Sağlıklı beslenme söz konusu olduğu zaman, akıllara öncelikle sebze ve et yemekleri gelir. Özellikle de havaların soğumasıyla en çok yapılan yemeklerden bir tanesi de balık olmuştur. Balığın en taze çıktığı zamanlarda, sofralarını leziz yemeklerle donatmak isteyen herkes balığın yanına ne gider sorusunu sıklıkla sormaya da devam etmektedir. Balık, kendi lezzetinin yanı sıra çeşitli mezelerle süslenildiği zaman daha da leziz bir hale gelir. Siz de çeşitli meze ve salata tarifleriyle balık sofralarınızı zenginleştirebilir ve konuklarınıza harika bir sofra sunabilirsiniz. Balık mezelerinin tarifleri, oldukça kolay ve zahmetsizdir. Aşağıda tarifini vermiş olduğumuz mezelerin hepsini oldukça kısa bir süre içerisinde yaparak misafirlerinize servis edebilirsiniz.
Balığın Yanına Yapabileceğiniz Meze Çeşitleri
Humus
Balığın yanına ne yapılır ve ne yenir? Denildiği zaman akıllara ilk gelen lezzetlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz humus olmuştur. Tahin, nohut ve sumağın muhteşem birleşimi ile yapılan bu lezzeti yapacağınız bütün balıklarının yanında servis etmeniz mümkündür.
Acılı Ezme
Özellikle de çeşitli et yemeklerinin ve hemen hemen bütün balık çeşitlerinin yanında sıklıkla servis edilen meze çeşitlerinden bir tanesi de acılı ezme olmuştur. Acılı ezme, sadece Türk mutfağında değil birçok dünya mutfağında da sıklıkla yapılan meze çeşitlerinden bir tanesidir. Bu mezenin hazırlanışı ise çok kolaydır. Acılı ezmeyi 15-20 dakika içerisinde hazırlayarak istediğiniz balık çeşidinin yanında servis edebilirsiniz.
Patlıcan Söğürtme Mezesi
Özellikle de Urfa ve Antep yöresinde fazlasıyla sevilmektedir. Hem et hem de balık yemeklerinin yanında sıklıkla yapılan bu mezeyi, sirke, patlıcan ve nar ekşisinin birleşimiyle hazırlayarak dilediğiniz balığın yanına servis edebilirsiniz.
Haydari
Balık denildiği zaman akıllara ilk gelen meze çeşitlerinden bir tanesi de hiç kuşkusuz haydari olmuştur. Haydari hem kolay hazırlanışı hem de leziz tadı sayesinde bütün sofraların da olmazsa olmazı haline gelmiştir. Üstelik yoğurtla hazırlanan haydari mezesini yapmanız en fazla 10 dakikanızı alacaktır.
Şakşuka Mezesi
Patlıcanla yapılan bütün mezeler, balık ile muhteşem bir uyum içerisindedir. Şakşuka ise, balık yemeklerinin yanında olmazsa olmaz lezzetlerden bir tanesidir. Akdeniz mutfağının olmazsa olmazı olan bu mezeyi, patlıcan, domates ve yoğurt sosuyla hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Havuç Kızartma
Balığın yanına en kolay hazırlanan mezelerden bir tanesi de havuç kızartma oluştur. Bu mezeyi yapmak çok kolaydır. Havuçları rendeleyip, sarımsakla kavurduktan sonra üzerine yoğurt koyarak istediğiniz balığın yanına servis edebilirsiniz.
Fava
Bakla, birçok insanın sevmediği ve yemekten çekindiği sebzelerden bir tanesidir. Fava, bakladan yapılan oldukça leziz mezelerden bir tanesidir. Birçok insanın sevmediği kabağı insanlara sevdirmeyi başaran meze, balıkla birleştiği zaman daha da güzel bir hal alıyor. Aynı zamanda kabaktan yapılan bu muhteşem mezeyi hazırlamanız da 30-40 dakika arasında sürecektir. Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz favayı bütün balık çeşitleriyle servis edebilirsiniz.
Ajvar Sosu
Ajvar sosunu hem meze olarak hem de güzel bir sos olarak tüketmeniz mümkündür. Özellikle de, et ve balık ürünlerinde sıklıkla kullanılan bu sosu patlıcan, domates ve kırmızı biber ile yaparak balığınızın yanında servis edebilirsiniz.
Cevizli Tarator Mezesi
Güzel bir balık sofrası kurmak istiyorsanız, mezeleriniz arasında cevizli taratorun mutlaka olması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika arasında hazır hale gelen cevizli tarator kısa sürede sofralarınızı şenlendirecek olan mezelerden bir tanesidir. Cevizli taratorunuzu yaparken, bol limon sıkmanız gerekir. Aynı zamanda bol ceviz ve bol maydanoz ekleyerek sofranıza harika bir balık mezesi kazandırabilirsiniz.
Midye Dolma
Eğer akşam yemeğinizde balık yapmayı düşünüyorsanız, farklı bir alternatif olarak deniz ürünlerini bir araya getirebilir ve sofranıza renk katabilirsiniz. Sofranıza tadımlık olarak ekleyeceğiniz midyeleri bol limonla servis etmeniz midyelere ekstra bir lezzet katacaktır. Birçok insan tarafından çok sevilen bu sokak lezzeti en sevilen deniz ürünlerindendir. Midye dolmayı hazır olarak alabilir ve akşam yemeğinize enfes bir tat kazandırabilirsiniz. Balığında yanına giden salatalar için video.
Muhammara Mezesi
Özellikle de acı seven kişiler muhammara mezesine bayılacak demektir. Bu meze köz biberin ve salçanın muhteşem uyumuyla hazırlanmaktadır. Mezeyi yaparken biber salçası ve kırmızı biber ya da pul biber kullanmanız da mezeyi enfes bir hale getirecektir. Bu mezeyi oldukça kolay bir şekilde hazırlamanız ve istediğiniz bütün balıkların yanında servis ederek misafirlerinize bir ziyafet sofrası sunmanız mümkün olacaktır.
Un Helvası
Balık denilince ilk akla gelen lezzetlerden bir tanesi de helva olmuştur. Balıktan sonra tatlı olarak yenilen helva, balık sofralarının olmazsa olmazı haline gelmiştir. 30-35 dakika içerisinde hazır olan helva, sofranıza ayrı bir renk katacaktır.
Balığın Yanına Yenen Ana Yemek Çeşitleri
Balığın yanına hangi çorba gider denildiği zaman akla ilk gelen tarif mercimek çorbası olmuştur. Balıktan önce servis edilen bu çorbanın yapılışı ise çok kolay ve zahmetsizdir. Hazırlanışı 5-10 dakika pişmesi ise; 20 dakika süren bu çorbayı önden servis edebilirsiniz. Eğer dilerseniz, mercimek çorbasını süzme mercimek olarak da sunabilir ve çorbanızın lezzetini arttırabilirsiniz. Çorbanızı servis etmek için ise, üzerine baharatlarla yağ yakmanız tavsiye edilmektedir.
Balık Çorbası
Balığın yanında balık çorbası yenir mi? Dediğinizi duyar gibiyim. Fakat balık çorbası özellikle de balık sofralarının olmazsa olmazı haline gelmiş yemeklerden bir tanesidir. Balık yaptığınız zaman yine deniz ürünleriyle hazırlayacağınız bu kombinin konuklarınız tarafından fazlasıyla ilgi göreceğinden ve sevileceğinden hiç kuşkunuz olmasın. Etli balık ürünleriyle hazırlanan bu çorbası sayesinde oldukça iddialı bir sofraya imza atmanız mümkündür. Balık çorbasını hazırlamanız 15 dakika, pişirmeniz ise yaklaşık olarak 40 dakika sürecektir. Daha sonra ise; balık çorbanızı kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine peynir ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Fırında Kaşarlı Mantar
Balık menüsü denilince birçok insanın aklına mantar gelmektedir. Özellikle de et yemekleriyle harika bir uyum sağlayan mantar, kaşarla birleşip fırına girdiği zaman muhteşem bir lezzetle sofraları şenlendiriyor. Üstelik bu yemeğin hazırlanışı da çok kolaydır. Fırında kaşarlı mantarın hazırlanışı yaklaşık 5 dakika kadar sürecektir. Mantarlarınızın sapını kopardıktan sonra içlerine çok azıcık tereyağı, onun üzerine de kaşar ve eğer isterseniz karabiber ekleyerek fırınlayabilirsiniz.
Mantarlarınızı fırında 15 dakika tuttuktan sonra sofralarınıza ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Balığın Yanına Yapılan Salatalar
Kuru Börülce Salatası
Sofranıza birden fazla çeşit ekleyerek tüm dikkatleri üzerinize çekmek istiyorsanız, kesinlikle klasiklerden kaçınmanız gerekmektedir. Sofranıza yeşil salata yerine çok sevilen, kuru börülce salatasını ekleyerek bir değişiklik yapabilir ve salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Yeşil Mercimek Salatası
Balığın yanına meze denildiği zaman akıllara ilk gelen çeşitlerden bir tanesi de yeşil mercimek salatası olmuştur. Bu salata bol zeytinyağlı ve bol limonlu oluşuyla da balık sofralarının olmazsa olmazı haline gelmeyi başarmıştır.
Patlıcan Salatası
Balığın yanına salata denilince ilk akla gelen şeylerden biri de patlıcan salatası olmuştur. Patlıcan salatanızı, patlıcanları közleyerek ve çeşitli sebzelerde renklendirerek, kısa bir süre içerisinde hazırlayabilir ve misafirlerinize servis edebilirsiniz.
Yeşil Salata
Balık sofralarının olmazsa olmazı olan salatalardan biri de kuşkusuz yeşil salatadır. Yeşil salatanızı istediğiniz mevsim yeşillikleriyle hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz roka ve peynirle bir yeşil salata hazırlayabilir ve üstüne de nar ekleyerek salatanızı renklendirebilir ve misafirlerinize servis edebilirsiniz. Salatanıza bol limon ve zeytinyağı eklemeniz de balığın yanına harika bir lezzet sunmanızı sağlayacaktır. Eğer sizin de yemek yapmaya ya da yemeye ilginiz var ise Bulgur pilavı yanına ne gider başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.