Pasaport Nasıl Alınır? – Pasaport Çıkarma İşlemleri & Gerekli Evraklar & Ücretler

29.07.2019
764
Pasaport Nasıl Alınır? – Pasaport Çıkarma İşlemleri & Gerekli Evraklar & Ücretler
Modelistlik Kursu

Pasaport nasıl alınır, Türkiye’de tatil yapmak yerine yurtdışında görmediğiniz ülkeleri gezip dolaşmak istiyorsanız bir an önce harekete geçmekte fayda var. Bazı ülkelere vize almak her ne kadar zor olsa da vizesiz de gezilebilen ülkeler var. Ama bu ülkelere vizesiz seyahat imkanı olsa bile pasaport almak zorunlu. Şu anda dünya genelinde 102 ülkeye bordo pasaport ile vizesiz giriş yapabilirken 160 ülkeye ise yeşil pasaport ile vizesiz giriş yapmak mümkün. Yani vizeli ya da vizesiz yurtdışı seyahatleriniz için pasaport zorunluluğu var. 

Pasaport Nasıl Alınır?

Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak bordo pasaport nasıl alınır neler yapmak gerekir bu soruların yanıtını sizler için araştırdık. Yazımızın devamında pasaport başvurusu nasıl yapılır ve nasıl pasaport alınır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Önemli Not: Eskiden Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan pasaport işlemleri artık nüfus Müdürlüğünde yapılıyor. 2018 yılında verilen karar doğrultusunda hizmet, resmi ve hususi pasaportlar sadece il nüfus müdürlüklerinden verilirken, genel pasaportlar ise İlçe Nüfus müdürlüklerinden veriliyor. Pasaport nasıl alınır hakkında tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Pasaport Çıkarma İşlemleri Adım Adım Nasıl Yapılır?

Pasaport çıkarma işlemleri hakkında detaylı bilgileri sizler için yazımızın devamında derledik. Ancak detaylara geçmeden önce sizlere kısaca adım adım pasaport çıkarma işlemleri nasıl yapılır bilgi vermek istiyoruz.

Pasaport Çıkarma İşlemleri Adım Adım Nasıl Yapılır

Gerekli evrakların toplanması

Pasaport başvurusu yapmadan önce sizden bazı evraklar isteniyor. Pasaport başvurusunun onaylanması için eksiksiz ve doğru şekilde bu evrakların tamamlanması şart. Bu nedenle dosyanızı teslim ederken evrakların eksik olmadığından emin olun.

Geçerlilik süresine karar vermek

Bordo pasaport alırken geçerlilik süresine de karar vermeniz gerekiyor. Pasaport geçerlilik süresi bordo pasaportlar için minimum 1 yıl maksimum 10 yıl oluyor. Ancak burada unutmamanız gereken en önemli nokta geçerlilik süresinin uzaması durumunda ödeyeceğiniz ücretin artması. Yani 1 yıllık pasaport çıkartmak için ödemeniz gereken toplam tutar 381,90 TL olurken, 10 yıllık bir Pasaport almak için ödememiz gereken toplam tutar 945,10 TL oluyor. Ancak vize işlemlerinin kolaylaşması aynı zamanda uzun vadede bütçemiz için daha karlı olması için 10 yıllık pasaport almak daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Pasaport için ücreti ödeyin

Bordo pasaport ücreti iki bölümden oluşuyor. Defter bedeli ve pasaport harcı olarak iki ayrı ödemeyi kabul eden bankalara yapmanız şart. Pasaport harcı hangi pasaport türüne başvurursunuz başvurun sabit olarak sizden alınıyor. Pasaport defter bedeli ise diğer adıyla cüzdan bedeli olarak biliniyor ve pasaportun geçerlilik süresi ne göre farklı tutarlar ödeyebiliyorsunuz. Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi pasaport süresi arttıkça bu ödeme de artıyor. Sadece öğrenciler alacakları özel pasaportlar için hiç harç ödemeden harçsız öğrenci pasaportu çıkartabiliyor.

Pasaport başvuru randevusu almak

Bütün belgelerinizi hazırladıktan sonra bordo pasaport çıkartmak için epasaport.gov.tr adresinden kendinize en uygun konumda bulunan il nüfus ve ilçe emniyet müdürlüklerinden üzerinden randevu alabilirsiniz. Online randevu işlemleri sırasında sistemdeki boş dinle saatlerden birini seçerek pasaport başvuru randevusu işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Randevu alırken mutlaka ikamet ettiğiniz bölgeden almanız şartı aranmıyor. Yani başka bir ilçeden de randevu almak mümkün.

Pasaport Teslimatı

Başvuru sırasında belirttiğiniz adrese işlemleri tamamlandıktan sonra pasaportunuz teslim ediliyor. Pasaport teslimatı için yeniden nüfus müdürlüklerine gitmenize gerek yok. Randevu aldıktan sonra en geç 7 iş günü içerisinde pasaportunuz adresinize ulaşıyor.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli evraklar nelerdir sorusuna geçmeden önce nüfus kağıdını da TC kimlik numaranızı mutlaka yazması gerektiğini hatırlatalım. Çünkü kimlik numarası yazmayanlar pasaport başvurusunda bulunamıyor. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız mutlaka nüfus müdürlüklerine giderek önce kimlik yenileme işlemlerini yaptırmanız gerekiyor. Yurt dışında bulunanlar ise dış temsilcilikler aracılığı ile kimlik yenileme işlemlerini gerçekleştirebilir. Sadece kimlik numarası da değil nüfus cüzdanının ön yüzünde bulunan eksiklikler için kimliğinizi değiştirmeniz gerekir. İsterseniz bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerinden geçici kimlik belgesi alarak başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Nüfus cüzdanlarının ön yüzünde ki eksiklikler başvuru için problem çıkarsa da arka yüzündeki eksiklikler bir sorun teşkil etmiyor. 

Pasaport başvurusu yaparken nüfus cüzdanının aslını yanınızda götürmeniz gerekiyor. Yine de nüfus cüzdanının fotokopisini yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra pasaport işlemlerinde vesikalık fotoğraf biyometrik fotoğraf kullanıldığını söylemekte fayda var.  biyometrik fotoğrafınız bulunmuyorsa fotoğrafçıya gidin ve fotoğraf çektirmek istediğinizi söyleyin. Başvuru işlemleri sırasında yanınızda 2 adet biyometrik fotoğraf bulundurun.

Eğer daha önce pasaport aldıysanız eski pasaportunuzun aklına yanında götürür ve aynı zamanda yeni pasaport için yatırdığınız harç ve defter bedeli dekontlarını yanınızda bulundurun.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Reşit olmayan ya da engelli biri için pasaport başvurusu yapılacaksa mutlaka muvafakatname götürülmesi gerekiyor. Çocuğun pasaport işlemlerinden haberdar olduğunuza dair bir belge olan muvafakatname, reşit olmayan çocuğun anne ve babasının Evli olması durumunda hali kişi tarafından verilmesi gerekirken anne ve baba boşanmış da sadece çocuğun velayetini üzerinde bulunduran kişinin vermesi yeterlidir. Aynı zamanda muvafakatname veren kişinin eşi ile boşanmış olması durumunda çocuğun velayetinin kendisine olduğunu mahkeme kararıyla da belgelemesi gerekiyor. 18 yaşından büyük engelli bireyler için çıkartılacak pasaportlarda ise engel durumu fiziksel kişi kendisi başvuruda bulunabiliyor fakat durumunda mahkeme tarafından atanan vasi başvuru yapabiliyor. Engelli ve çocuklar için başvuru sırasında istenen muvafakatnameyi İlçe Nüfus müdürlüklerinde ya da noterlerde düzenletmek mümkün. Eğer çocuklar için alınacak pasaportlarda ebeveynlerden birinin cezaevinde olması durumunda o kişinin muvafakatname istenmez. Ancak bu durumda da cezaevinde olduğunu belgelemek için cezaevi yetkililerinden belge alınması istenir. Ebeveynlerden birinin vefat etmesi durumunda ise sana olan ebeveynlerin ve muvafakatı olması yeterlidir.

Yurtdışında çalışacak işçi ailesi statüsünde pasaport başvurusu yapmak isteyenler için Türkiye İş Kurumu’ndan yurtdışında geçimlerini sağladıklarını dair belge almaları durumunda ilk 2 yılı harçsız olarak işçi statülü pasaport almaları mümkündür. Yurt dışında çalışan işçinin eşi ve 18 yaşından küçük çocukları da aynı şekilde bu haktan yararlanma fırsatı yakalayabilir.

2019 Güncel Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Bordo pasaport almak için pasaport harcı ve defter ücreti olarak iki ayrı para ödemek gerekiyor. İsteyenler aynı anda aynı kuruma iki ayrı ücreti de ödeyebiliyor. Ödeme miktarına neye göre belirlendiği ise tamamen pasaport verilerine göre değişiyor. Aşağıda neye göre ödeme yapacağınız konusunda detaylı bir liste bulabilirsiniz;

2019 Güncel Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

2019 güncel pasaport harç bedeli ve defter bedeli

  • Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
  • 6 AY 170,00 TL 133,50 TL 303,50 TL
  • 1 YIL 248,40 TL 133,50 TL 381,90 TL
  • 2 YIL 405,50 TL 133,50 TL 539,00 TL
  • 3 YIL 575,90 TL 133,50 TL 709,40 TL
  • 4 – 10 YIL 811,60 TL 133,50 TL 945,10 TL

Pasaport defter bedeli nedir?

Pasaport defter bedeli 1 yıllık olsun ister 10 yıllık sabit olarak ödeniyor. 2019 yılı için pasaport defter Bedeli 133,50 TL olarak belirlendi.

Pasaport harç bedeli nedir?

Pasaport harç bedeli ise pasaportların geçerlilik süresine göre değişiyor. Bordo pasaport en az 1 yıllık 10 yıllık çıkartılabiliyor bu durumda da pasaportunuzun geçerlilik süresi ne göre ödeyeceğiniz pasaport harç bedeli ortaya çıkıyor.

Ne kadar harç bedeli ödenir?

Pasaport harç bedeli olarak ne kadar ödeyeceğinizi merak ediyorsanız sizlere yukarıda detaylı bir liste hazırladık. Harç Bedeli 1 ve 4 yıl arasında artış gösterirken 4. yıldan sonra harç bedeli artmıyor. 4 yıllık ya da 10 yıllık pasaport almanız durumunda aynı harç bedelini yani 811,60 TL ödemeniz gerekiyor.  Yazımızın üst bölümlerinde de sizlere bahsettiğimiz gibi eğer Pasaport almak istiyorsanız Süre konusunda tereddüt etmeyin mutlaka 10 yıllık süre tercih edin. 10 yıllık pasaport uzun vadeye yazdığınızda hem vize işleri için daha elverişli hem de bütçeniz için daha hesaplı görünüyor.

Türkiye’ye vize uygulayan bazı ülkelere giriş yapabilmeniz için mutlaka pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 ay süre kalması gerekiyor. Vizesiz giriş yapacağınız ülkelerde de yine bir süre şartı aranıyor ve 3 aylık pasaport geçerliliğinin olması isteniyor.  Yani o ülkeden daha erken bir tarihte ayrılacak olsanız bile pasaportunuzun geçerlilik süresinin daha uzun olması ülkeler için önem taşıyor. Birçok ülkeye bordo pasaport konusunda farklı geçerlilik süresi arıyor. Sadece 1 yıllık bir pasaport alırsanız bu anlamda sizin için sorun teşkil edebilir. Aynı zamanda yeniden pasaportumun süresini uzatmak sizin için ekstra defter bedeli de ödemek anlamına gelecektir.

Her yıl pasaport yenileme kalkarsanız 10 yıllık aldığınız pasaportun çok daha fazlasını ödemek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle 1 yıllık pasaport almak yerine 10 yıllık pasaport almak akla daha yaptın bir seçenek gibi görünüyor. Çünkü 10 yıl içinde her yıl 1 defa pasaport yenileme kalsanız toplamda 3 bin 819 lira para ödemeniz gerekecek. Hatta iki yılda bir pasaport çıkarsanız bile 10 yıllık pasaport resimden çok daha fazla ücret ödersiniz. Bu nedenle sizin için daha ekonomik olan 10 yıllık pasaportu tercih etmenizde fayda var. 18 yaşından küçük olanlarda ise pasaport süreleri biraz değişiklik gösterebiliyor. 18 yaşından küçük olanlar için maksimum pasaport süresi 5 yıl. Aynı zamanda hatırlatmakta fayda var yurtdışına çıkarken ödediğiniz harcını pasaport ücreti ile herhangi bir ilgisi bulunmuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=rO-SCOSc_bE

Harç ve Defter Bedeli Ödemeleri Nasıl ve Nereye Yapılır?

Pasaport harç ve defter bedeli ödemeleri Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi olan bankalara ya da Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerin defterdarlık ve mal müdürlüklerine yapılabiliyor. Belirtilen yerlerin veznelerine nüfus cüzdanımızda birlikte giderek pasaport ödemesi yapacağınızı belirtmeniz durumunda memur sizlere yardımcı olacaktır. Yapacağınız defter ve harç bedeli ödemesi için size iki ayrı dekont verilecektir. Pasaport başvurusu yaparken bu iki dekontu da başvuru evrakları arasına eklemeniz şart. Bazen gişelerden tek dekont verildiği de oluyor böyle durumlarda mutlaka dekontunu üzerini kontrol edin iki bedelin de yazdığından emin olun.

  • Pasaport harç ve defter bedeli ödemesi yapmak için gittiğiniz kurumda yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınız olmalı Çünkü TC kimlik numarası olmadan işlem yapılmıyor.
  • Ayrıca vezne görevlisi tarafından Size verilen dekontun üzerinde de T.C kimlik numaralarının yanı sıra adınızın ve soyadınızın yazması gerekiyor. Dekontu aldıktan sonra bilgilerinizin doğru yazıldığından emin olmak için mutlaka kontrol edin.
  • Pasaport için ödediğiniz harç ve defter bedelleri için aldığınız dekontlarda mutlaka tahsil edilmiştir kaşesi ve tahsilatı yapan memurun ıslak imzası olmalı buna dikkat edin.
  • Pasaport süresi ile ilgili kesin kararınızı vermediyseniz ödeme yapmayın çünkü dekontlar daha sonra değiştirilemiyor.
  • Pasaport harç bedeli her yıl değiştiği için başvuru işlemlerini tamamlamadan önce pasaport fiyatlarında bir artış olursa bankaya giderek aradaki farkı yatırmamız gerekiyor. Başvuru tamamen bittikten sonra pasaport ücreti artarsa yeniden bir ödeme yapmanıza gerek kalmıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=JqwG24PoytY

Pasaport ücretleri için anlaşmalı bankalar

Pasaport ücretleri için anlaşmalı bankalar şu şekilde;

  • Aktifbank
  • Akbank
  • Alternatif Bank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Anadolubank
  • Citibank
  • Arap Türk Bankası
  • BurganBank
  • Denizbank
  • FibaBanka
  • Garanti Bankası
  • Finansbank
  • ING Bank
  • HSBC Bank
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Şekerbank
  • Odeabank
  • ICBC Turkey Bank A.Ş.
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Turkland Bank
  • TurkishBank
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Eğer yukarıda istenen evrakları tamamladıysanız ve eksiksiz olduğuna inanıyorsanız artık Pasaport randevusu alabilirsiniz. Pasaport randevusu nasıl alınır sorusunun yanıtını sizler için adım adım vermeye çalıştık. Öncelikle Pasaport randevusu almak için randevu Portalı adresine girmeniz gerekiyor. Aynı zamanda +90 312 462 91 46 ve 47 numaralı acil pasaport hattını 09:00- 18:00 saatleri arasında arayarak da randevu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Pasaport randevusunu sayfa üzerinden yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=QA2D7QBn3RU
  • Pasaport randevu sayfasını açtıktan sonra en ortada mavi bir kutu göreceksiniz.  Burada bulunan “Randevu Al” butonuna Tıklayın ve karşınıza açılan pencerede pasaportu seçin.
  • İkinci adım olarak almak istediğiniz pasaport türünü seçmeniz gerekiyor.
  • Ardından karşınıza çıkan uyarı penceresinde Ödemeyi nasıl yapmanız gerektiğini göreceksiniz. Uyarıyı dikkatli bir şekilde okuduktan sonra en alta indiğinizde “Yukarıdaki Metni Okudum” şeklinde bir ibare göreceksiniz ve bunu işaretlemeniz gerekecek.
  • Eğer başvuru işlemlerine Türkiye’den gerçekleştiriyorsanız karşınıza açılan yeni pencerede “Başvurumu Türkiye’den Yapacağım”  bölümünü tıklamanız gerekir.
  • Burada da T.C kimlik kartınız varsa yine ilgili kutucuğu işaretlemeniz gerekir.
  • Karşınıza yeni açılacak olan ekranda sizden başvuruyu kendi adınıza mı yoksa başka bir aile üyesi adına mı yaptığınız sorusunun yanıtı istenir. Buradaki bölümü doldurmanız halinde de bu defa başvuru yapacağınız il ve nüfus ilçe müdürlüğü sorulur.
  • Bütün bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan sonra geçtiğiniz ekranda TC kimlik numaranızı yazmanız istenir. Gerekli numarayı yazdıktan sonra adınızı soyadınızı ve güvenlik sayılarını tuşlayarak e-mail adresinizi ve telefonunuzu girmeniz gerekir.
  • Ardından doğum tarihiniz başta olmak üzere annenizin isminin bir harfi ya da başka bir güvenlik sorusunu yanıtlamanız beklenir.
  • Daha sonra yukarıda girdiğinizi mail adresine 15 dakika geçerlilik süresi bulunan ve 15 dakika içerisinde sisteme girmeniz gereken bir aktivasyon kodu gönderilir. Bu kodu karşınıza açılan ekrandaki ilgili bölüme yazmanız gerekir. 15 dakika içerisinde aktivasyon kodunu girmemeniz halinde kod kaybolacaktır.
  • Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra artık Seçtiğiniz ilde bulunan bütün il nüfus müdürlüklerinin müsaitlik durumunu görebilirsiniz. 
  • En yakın tarihte hangi Nüfus Müdürlüğü boşsa kendinize uygun gördüğünüz randevuyu üzerine basarak Tercih edebilirsiniz.

Acil pasaport çıkarmanız gerekiyorsa…

Eğer pasaport çıkartmak için çok uzun zamanınız yoksa ve Eşinize acil olarak hal etmek istiyorsanız mutlaka bütün nüfus müdürlüklerinin boş tarihlerini kontrol etmenizde fayda var. Örneğin İstanbul’da pasaport başvurusu yapacaksınız ve bulunduğunuz ilçedeki Nüfus Müdürlüğünde en erken tarih 30 Ağustos olarak görünüyorsa daha erken tarihli olan başka bir ilçeden randevu almanız sizin için daha mantıklı olacaktır. Pasaport randevusu için sadece İstanbul’da olan nüfus müdürlüklerinden değil Türkiye genelinde bulunan herhangi bir nüfus müdürlüğünden randevu alabilirsiniz. Aynı zamanda ekranda karşımıza açılan tarihte randevu almak zorunda değilsiniz daha ileri bir tarihe randevu alma imkanınız bulunuyor.

Randevu almanıza rağmen pasaport işlemlerinizi daha erken bir tarihte tamamlamak zorundaysanız yine randevu tarihinizden önce Nüfus Müdürlüğü’ne giderek yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Müsait olması durumunda nüfus müdürlükleri bu konuda sizlere yardımcı oluyor. Ancak bunun bir zorunluluğu yok pasaport memuru kendi inisiyatifine bağlı olarak size yardım etme tercihinde bulunabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=LMxpOBElIBE

Randevu günü ne yapılmalı?

Pasaport randevusu günü geldikten sonra sizden istenen belgelerle birlikte nüfus müdürlüğüne en az randevudan yarım saat önce gitmeniz tavsiye edilir. Daha önce parmak izi vermemişsiniz aynı gün sizden bir defaya mahsus olmak üzere elektronik parmak izi alınacaktır. Normal şartlarda pasaport başvuru işlemleri 5-10 dakika kadar kısa bir süre içerisinde tamamlanıyor.

Not: Pasaport başvuru işlemini sizin yerinize başka birinin yapması mümkün değildir. Bu nedenle başvuru yapan kişilerde yaş sınırlaması olmadan başvuru sahibi şahsen nüfus müdürlüklerine gitmek zorundadır. Yani herhangi bir aile bireyinin pasaportu çıkarmak için siz nüfus müdürlüğüne gidemezsiniz. Fakat randevu aldınız sayfa üzerinden “e-pasaport başvuru randevusu almak istiyorum” seçeneğine tıklayarak çocuklarınız ya da eşiniz içine pasaport başvurusu randevusu alabilirsiniz. Randevu işlemlerini internet üzerinden onlar için yapabilirsiniz ama randevu günü geldiğinde yine kendileri gitmeleri gerekir.

Pasaport Teslimatı Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsedilen adamları tamamladıktan sonra sıra pasaport teslim aşamasına geliyor. Bu aşamada sizin başka bir şey yapmanıza gerek kalmıyor çünkü pasaportunuz daha önceden belirttiğiniz adresinize kargoya da kurye yolu ile gönderiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=lwvVGqp20Ko

Pasaport kaç günde gelir?

Pasaport kaç günde gelir sorusu da herkes tarafından merak ediliyor. Genellikle bordo pasaportlar adresinize 10 gün gibi bir süre içerisinde ulaşıyor. Başvurusundan sonra 3 gün içerisinde pasaportunu teslim alanlarda var ancak devlet 5-7 iş günü içerisinde pasaportun teslim edileceği taahhüdünde bulunuyor. Bugünün üzerine basım süresini de eklersek 10 gün gibi bir süre içerisinde kargoya da kurye ile pasaportunuz adresinize ulaşır. Elbette kurumların yoğunluğuna göre bu süreler farklılık gösterebiliyor. Örneğin resmi tatil dönemlerine denk gelmesi halinde pasaport teslim süresi uzayabiliyor.

Normal şartlarda pasaport sadece şahsın kendisine teslim ediliyor. Ancak pasaportun geliş tarihin de evde olmayacağımızı daha önceden biliyorsanız pasaport randevusu için gittiğinizde teslim alacak kişiyi kendiniz belirleyebilirsiniz. Yurtiçinden yaptığınız pasaport başvurusunda pasaport basılarak PTT’ye teslim edildikten sonra başvuru işlemleri sırasında verdiğinizde telefonu numarasına posta takip bilgileri ve teslimat aşamaları anlık olarak geliyor. Pasaportunuzun nerede olduğunu ve ne zaman size ulaşacağını bu şekilde takip edebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=AOLqNNdDChU

Kendiniz gidip teslim alabilirsiniz

Eğer pasaportu acil olarak teslim almanız gerekiyorsa, pasaportlar Ankara’da bulunan Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi‘nde basılıyor. Eğer kargo teslimatında beklemek istemiyorsanız kendiniz matbaaya giderek pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Aynı şekilde başvuru sırasında sizin yerinize pasaportunuzu alması için belirttiğiniz kişide matbaaya giderek pasaportu teslim alabilir. Aynı zamanda pasaportunuzun ne zaman bozulacağını başvuru sırasında polis memurları da size söyleyebilir.

18 Yaşından Küçükler Pasaport Başvurusunu Nasıl Yapacak?

18 yaşından küçük çocuklar daha önce anne ve babalarının pasaportuna işlenerek seyahat edebiliyordu. Ancak artık herkes için kişisel pasaport düzenleniyor ve başvuru sahibinin yaşı gözetilmiyor. 18 yaşından küçükler için de yukarıdaki adımlar izlenerek pasaport başvurusu yapılabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=a93RHDbc_vU

Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Geçmiş yıllarda pasaport süreleri dolduktan sonra pasaportun üzerine yeni bir damga ekleniyor ve süresi uzatılıyordu. Pasaport yenileme ya da pasaport uzatma işleri artık bu şekilde yapılmıyor. Süresi biten pasaportlar için mutlaka yenisinin çıkartılması gerekiyor. Aynı zamanda 2015 yılının Kasım ayından itibaren çip bulunmayan bütün eski pasaportlar geçersiz kabul edilmeye başlandı. Bu nedenle eski tip pasaportunuzu yeni pasaportla değiştirmeniz şartı aranıyor. Eğer pasaportunuzu ilk değiştireceksiniz eski pasaportunuzu evraklarla birlikte götürmeniz gerekiyor. İşlemler yapıldıktan sonra eski pasaportunuz yeniden size teslim ediliyor. Pasaportunuzun yıpranması durumunda da yeniden pasaport çıkarmanız tavsiye ediliyor. Vize başvuruları sırasında yıpranmış pasaportlar kabul edilmiyor vize başvurusu olsa dahi pasaportun yıpranmış olması nedeniyle sınırdan geri çevirmeler olabiliyor.

Aynı zamanında yurt dışına çıktığınızda pasaportunu sizin kimlik belgeniz yerine geçtiği için pasaport üzerindeki bilgilerinin güncel nüfus cüzdanınızdaki bilgilerle aynı olması gerekiyor. Eğer bir evlenme ya da boşanma durumu varsa ya da mahkeme kararı ile soy isim ya da isim değişikliği yapıldıysa yeni pasaport başvurusu yapılması gerekir. Eğer böyle bir nedenden dolayı pasaport başvurusu yapacaksanız yeni pasaporta harç ödemeniz gerekmez sadece defter bedeli ödeyerek pasaportunuzu yenileyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=6oCv7DD2jso

Kayıp Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Yeni pasaport işlemleri kadar kayıp pasaport işlemleri de büyük önem taşıyor. Herhangi bir nedenle pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda başkaları tarafından kullanılmasını önlemek ve durumun bilgisayar kayıtlarına geçirilebilmesi için İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü’ne ya da en yakın karakola giderek yazılı olarak bildirmeniz şart. Kayıp pasaport çıkarılması işlemleri için herhangi bir avuç ödemeniz gerekmiyor Sadece yeni cüzdan bedeli ödemeniz yeterli. Yeniden pasaport çıkarmanın halinde kaybettiğiniz pasaportunuzda kalan süre yeni pasaportunuzda otomatik olarak işlenir.

https://www.youtube.com/watch?v=JuN101TbZqY

Yurtdışında pasaportunuzu kaybetmeniz ya da çaldır almanız halinde durumu dış temsilciliklere haber vermeniz gerekiyor. Sınır makamlarına bilgi verilebilmesi için mesai saatleri içerisinde bu durumun bildirilmesi şartı aranıyor. Pasaportunuzun sahip olduğunu ya da çalındığını bildirmeniz durumunda sınırda sorunlar yaşayabilirsiniz. Yurt dışında kaybedilen pasaportlarda Türkiye’ye geri dönmek için Türk konsolosluğundan yeni pasaport ya da seyahat belgesi alınabiliyor.

Çift (Yedek) Pasaport Uygulaması Nedir?

Her ne kadar çok bilinmese de bir kişinin kendisine ait aynı anda iki pasaportunun bulunması mümkün. Dünyada bazı ülkelerde kendi dış politikaları nedeniyle daha önce bazı ülkelere giriş çıkış yapmış olan kişilerin kendi ülkelerine aynı pasaportla girmesini kabul etmiyor. Mesela daha önce İran’a giriş çıkış yaptıysanız ve bu pasaportunuza damga olarak işlendiyse ABD’ye vize alamayabiliyorsunuz. Hatta vize alsanız bile sınırdan geri çevrilmeniz de mümkün. Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kimlik yerine pasaportla giriş yapmanız durumunda aynı pasaportlar Yunanistan’a giriş yapmanıza izin verilmiyor. Eğer sürekli seyahat etmek zorundaysanız ve böyle durumların önüne geçmek istiyorsanız sık sık yeni pasaport çıkararak mağdur olmamak için sizlere 2 adet geçerli pasaport kullanım hakkı veriliyor. Elbette 2 pasaport kullanım hakkı alabilmek için bu durumu belgelemeniz gerekiyor.

Geçici Pasaport Nedir?

Yurt dışına çıkmış ya da yurt dışında yaşayan kişiler için geçerli bir pasaport olmaması halinde, pasaportun geçerlilik süresinin dolması halinde, pasaportun kaybolması halinde Türkiye’ye sınır dışı edilmeleri durumlar dış temsilcilikler tarafından geçici pasaport verilebiliyor. Verilen bu geçici pasaport seyahat belgesi yerine geçiyor. Aynı zamanda bir yakının vefatı sağlık sorunu gibi durumlarda da dış temsilciliklerin onayıyla kişinin en kısa sürede Türkiye’ye da vatandaşı olduğu yere dönüşünü sağlamak amacıyla tek seferlik destinasyonun pasaportun 3. sayfasında belirtilmesi şartıyla ve başka şartlarda aranarak en fazla bir yıl süreyle geçici pasaport veriliyor.

Pasaportsuz Yurt Dışına Çıkılabilir Mi?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız, pasaport kullanmadan yurtdışına çıkabileceğini sadece iki ülke bulunuyor. Pasaportsuz yurt dışına çıkış hakkınızı Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yana kullanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sadece bu iki ülkeye kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebiliyor.

Pasaport nasıl alınır yazımızla tüm sorularınıza cevap verdim. Pasaport Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler adlı makalemize bakmayı unutayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.