Geçmişten Günümüze Piercing Modası

03.11.2021
693
Geçmişten Günümüze Piercing Modası
Modelistlik Kursu

Şimdilerde kendine has bir modası ve trendleri olan piercing kullanımının geçmişi aslında yüzyıllar öncesine dayanıyor. İnsanlar soyut olarak ya da varsayımsal düşünebildiği dönemden bu yana kendilerini açıklamak, kişiliklerini ve karakterlerini ortaya koymak istemiştir. Dövme, piercing kullanımı da insanların çok eski dönemlerde de kendilerini gösterme ya da duygu ve düşüncelerini belli etme yöntemlerinden biridir. O dönemlerde bazı toplumlarda vücut takılarının ve piercing kullanımının amacı ise kötü ruhlardan korunmaktı.

Peki, ya günümüz dünyası? Elbette günümüzde de piercing çeşitleri son derece yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Hatta bu özel aksesuarın tutkunlarının sayısının da gün geçtikçe artığını söyleyebiliriz. Geçmişten bu güne kadar uzanan piercing kullanımı artık daha geniş kitleler tarafından ilgi görüyor da diyebiliriz. Aynı zamanda günümüzde kullanılan bu aksesuarlar daha fazla model seçeneği de sunmaya başladı.

Burun Piercingleri

Burun Piercingleri

Burun Piercinglerinin Büyüklüğü Zenginlik Göstergesiydi!

Geçmiş yıllarda burun piercinglerinin sadece bir takı olarak kullanılmadığını belirtmek gerekiyor. Özellikle Afrika’da bu aksesuarlar evlenme döneminde erkekten kadına bir hediye olarak verilirdi. Evlilik süresi boyunca kadınlar burunlarına bu hediye piercingi takar ve ancak boşandıklarında çıkarabilirlerdir. Boşanma olduğunda kadın bu aksesuarı iade etmezdi. Kıymetli bir aksesuar olan burun piercingleri ne kadar büyükse aile de o kadar zengin anlamına geliyordu. Bu gelenek günümüzde halen bazı toplumlarda sürdürülüyor. Afrika’da göçmen Berberiler, Beja kabilesi üyeleri ve Ortadoğu’daki Bedeviler tarafından yaşatılan bir gelenek olduğunu söyleyebiliriz.

Buruna takılan bu aksesuarların 16. yüzyılda Moğol İmparatorluğu tarafından Hindistan’dan getirilen bir gelenek olduğu düşünülüyor. Bildiğiniz gibi günümüzde Hindistan’da da piercing kullanımı oldukça yoğundur. Hintliler bu aksesuarı genellikle sol burun deliğine takarlar. Çubuk şeklinde olanlar ‘phul’ ve halka piercing çeşitleri de ‘nath’ adını taşır. Hintliler bu aksesuarı bir zincir ile kulaklarına bağlayabiliyor ya da her iki burun deliğine de bu aksesuarı takmayı tercih edebiliyor. Hintlilerin piercingi neden sol burun deliğine taktıklarını merak edebilirsiniz. Çünkü sol burun deliğindeki bu noktanın kadın üreme sistemi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor ve kadınlar bu bölgeye söz konusu aksesuarı taktıklarında daha kolay doğum yapacaklarını düşünüyor.

Piercing

Piercing

70’li Yıllarda Piercing Punk Akımının Simgesiydi!

Hindistan’daki bu popüler piercing kullanımını Batı dünyasına getiren ise hippiler oldu. 1960’lı yıllarda bu ülkeye gidip dönen hippiler burunlarına, kulaklarına ya da yüzlerinin çeşitli bölgelerine piercing takmaya başladı. Dönemin hippi dünyasına Hindistan gezileri son derece popüler olduğundan bu bölgeye gidip gelenlerin sayısı fazlaydı. Haliyle Batı dünyasında da bu aksesuar kısa zamanda kabul görmeye, ilgi çekmeye ve beğeni toplamaya başladı. Hatta 1070’li yıllarda piercing punk akımının en önemli sembolü haline geldi.

Bazı Kabileler Tanrıyla Konuşmak İçin Dil Piercingi Takardı!

Dil piercinglerinin geçmişteki anlamına bakıldığında ise karşımıza din kavramı çıkıyor. O dönemde Aztek, Maya, Haida, Kwakiutul ve Tlinglit kabilelerinde dil piercinglerine oldukça sık rastlanıyor. Bu kabilelerin dillerine piercing takmasının nedeni ise Tanır ile ancak bu şekilde konuşabilmelerinin mümkün olabileceğine inanmalarıydı. Günümüzde ise dil piercinglerinin kullanım amacı değişti ve artık din ile bağlantılı olarak tercih edilmiyor. Sıra dışı bir piercing kullanımı olduğunu belirtmek de mümkün! Özellikle bazı Hollywood yıldızlarının bu aksesuara ilgi göstermesi ile birlikte Avrupa ve Amerika’da da yaygınlaşması uzun sürmedi.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Kulak Piercingi

Kulak Piercingi

5000 Yıllık Mumyada Kulak Piercingi Vardı!

Kulağa piercing takılması ise kuşkusuz en çok tercih edilen piercing kullanım yöntemidir. Bu kullanımın ne kadar eskiye dayandığını gösteren çarpıcı bir olay yaşandı. En az 5000 yıllık olduğu tahmin edilen bir mumyanın kulağında piercing olduğu belirlendi. O dönemin din kavramına bakıldığında ise şeytanın vücuda kulak ya da burundan girdiğine inanıldığını görebiliyoruz. Burun ve kulak bölgesine metal aksesuar takılmasının amacı ise vücuda şeytanın girmesini engellemekti. İlkel toplumlarda aksesuarların neredeyse tamamı dinle alakalıydı.

Bu arada eskiden denizcilerin de mutlaka kulak piercingi taktırdıklarını da belirtmeliyiz. Nedeni ise bu aksesuarın çok daha uzağı görmeyi sağladığına inanmalarıydı. Eski denizcilerin piercing kullanmasının bir nedeni daha vardı. Eğer çok uzaklarda yaşamlarını kaybederlerse piercingleri çıkarılıp satılır ve bu parayla da kendilerine bir cenaze töreni yapılırdı. Yani kendi cenaze töreni masraflarını karşılamak istemeleri nedeniyle ya da bir başka deyişle törensiz gömülmek istemediklerinden piercing kullanıyorlardı.

Burnun orta kısmı yani septum bölgesi, göbek, dudak ve hatta diş etleri gibi pek çok vücut bölgesine de piercing takılabiliyor ve bu aksesuarın kullanımının kolay kolay popülerliğini kaybetmeyeceği açıkça görülüyor. Günümüzde bu şık tasarımlar çok fazla sayıda model ve renk seçeneği sunduğundan farklı zevklere yönelik piercingler bulmak da asla zor olmuyor. Pianojewellery.com adresine tıklayanlar modaya ve trendlere uygun onlarca farklı piercing modeli ile karşılaşıyor ve gönüllerince tercih yapabiliyor. Sıra dışı bir aksesuar seçimi yapmak isteyenler, parlak taşlarla süslenmiş piercing çeşitlerini kullanmak isteyenler de soluğu bu internet sitesinde alıyor. Siz de mutlaka uğrayın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.