WordPress İçindekiler Tablosu Oluşturma

25.03.2019
116
WordPress İçindekiler Tablosu Oluşturma
Modelistlik Kursu

WordPress içindekiler tablosu oluşturma işlemi Google’ın 200 farklı seo kriterinden sadece biridir. Bu eklentinin ve seo kriterinin amacı şudur; makalenizi okumaya gelen kişinin aradığı bilgi belki de yazınızın sadece bir bölümüdür. Böyle bir durumda içindekiler tablosundan ilgili başlığı tıkladığında sayfa direk oraya kayar ve okuyucuya zaman kazandırır.

Google der ki; İnternet sitelerinizi okuyucuları memnun etmek üzere inşa edin. Yapacağımız bu işlem de tam olarak okuyucuya fayda sağlayacak ve onun işini kolaylaştıracak bir işlemdir.

# WordPress içindekiler Tablosu Oluşturma

wordpress içindekiler tablosu

Yoast SEO ayarları anlatımı içeren makalemdeki içindekiler tablosu dizilimi üstteki görseldeki gibidir. Aşağıda listesini paylaştığım eklentiler ile yukarıdaki gibi bir dizilim yapabilirsiniz. WordPress yazı içi başlıklara link verme işlemiyle yukarıdaki gibi bir dizilim yapabilirsiniz.

WordPress İçindekiler Tablosu oluşturma işlemi için birçok eklenti kullanılabiliyor. Hepsinde mantık ve işleyiş aynıdır. SEO uyumlu içerik oluştururken kullandığınız h1-h6 arası başlıkları hiyerarşi ile sıralayarak numara verebilirsiniz. Bu da size yazı içerisinde wordpress içindekiler tablosu oluşturmanıza imkan verir.

Bilgi: Detaylarını anlatacağım bu eklenti sadece wordpress altyapısı kullanan İnternet sitelerinde çalışmaktadır.

En iyi WordPress İndeks Oluşturma Eklentileri

Önce detaylı anlatım yapmadan, bu işlemi hangi eklentiler ile yapabileceğinizi sıralayayım;

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Table Of Contents Plus
  • Easy Table Of Contents
  • CM Table Of Contents
  • Shortcode Table Of Contents
  • Simple TOC
  • f(x) TOC
  • tinyTOC

Yukarıda belirttiğim eklentilerin hepsi neredeyse konsept olarak aynıdır. Table Of Contents Plus eklentisini bir süredir kullanıyorum ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Bu sebeple eklenti tanıtımına Table Of Contents Ayarları ile devam edeceğim.

Table Of Contents Plus Ayarları

table of contents plus ayarları

Eklenti bende yüklü ve etkinleştirilmiş durumdadır. Bu sebeple Eklentiler – Yeni Ekle adımından “Table Of Contents Plus” yazarak çapa simgeli olan eklentiyi bulun ve indirin. Etkinleştirme işleminden sonra Ayarlar sekmesine gidin ve TOC+ (Table Of Contents Plus) yazan eklentiyi bulun.

Eklenti ayarlarına girdiğinizde üst kısımdaki görsel ile karşılaşacaksınız. Bu adımda içindekiler tablosunun konumunu belirleyebilirsiniz. Kaç adet başlıktan sonra listeleme yapmasını istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Yazı içi indeksleme işlemini nerelerde yapmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz. Ben yazı ve sayfalar seçtim.

İçindekiler tablosunun başlığını ben “İçindekiler” demiştim. Siz farklı bir şey yazabilirsiniz. Örneğin; “Bu yazıda aşağıdaki başlıkları okuyacaksınız” Ben yine de kısa tutmanızı tavsiye ediyorum çünkü günümüzde mobil cihazların İnternet sitesi kullanımındaki etkisi düşünüldüğünde mobil cihazlarda alt satıra taşan bir cümle oluşmaması adına tek satır planlanması daha iyidir.

Başlangıçta wordpress içindekiler tablosunu gizle yapabilirsiniz. Arzu ederse okuyucu tıklayıp listeyi görüntüleyebilir. Ben okuyucunun böyle bir zahmete gireceğini düşünmediğimden varsayılan olarak açık bıraktım.

Hiyerarşiyi göster diyerek başlıkları hiyerarşik olarak sıralayabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte de göreceğiniz üzere hiyerarşik sıralama böyle oluyor. Hiyerarşi uygulamazsanız bütün satırlar tek sıra halinde ve aynı hizada olacaktır.

wordpress içindekiler tablosu

WordPress içindekiler tablosu ayarlarında liste elemanlarını numaralandır derseniz başlık yapınıza göre otomatik olarak numara verecektir. Ben numaralandırma işlemini manuel yapmayı tercih ediyorum. Olur da başlık sıralarında hata yaparsam konular karışmasın istiyorum 🙂

Bunun dışında diğer ayarlar tam olarak sizin görsellik olarak beğeni durumunuza kalmış. Mavi veya gri renk tonlarından seçip listenizin görünümünü belirleyebilirsiniz.

Gelişmiş sekmesini göster dediğinizde önemli ayarlar yapacağımız bir yeri de açmış olacaksınız. Ben gelişmiş sekmesinde sadece hangi başlıkları indekslemek istiyorsam onları seçtim. Bunların dışında kalan alanlara dokunmadım.

Başlık seviyeleri alanında da göreceğiniz üzere heading2 – h2 den h6 başlıklarına kadar olan sıralamayı seçtim. H1 başlığı yazının ana başlığı olduğundan indeks almasını istemiyorum. Yazı kurgusuna göre h2-h6 arası başlıklar benim işimi görmeme yetiyor.

Rank Math SEO ayarları anlatımı yaptığım makalemde yazım kriterleri arasında Table Of Content (İçindekiler Tablosu) oluşturulması seo kriteri olarak tanımlanıyor. Google ise bu eklentileri kullanan İnternet sitelerinin arama sonuçlarındaki gösterimlerini aşağıdaki görselde de göreceğiniz gibi değiştiriyor.

table-of-contents-plus-search-console

Görselden de göreceğiniz üzere meta açıklamanın alt kısmında eklenti sayesinde alt başlıkları içeren bir menü daha gelmiş oldu. Bu özellik her makalenizde olmayabilir. Google otoriter olarak kabul ettiğinde sizin arama sonuçlarınız için de pozitif çalışmalar yürütecektir.

Anlayacağınız wordpress içindekiler tablosu oluşturma işlemi birçok açıdan işimizi kolaylaştırmaktadır. Öncelikle kaliteli içerik yazmak için bizi zorlamakta ve derinlemesine bir makale oluşturmamıza katkı yapmaktadır.

Bu adımları uyguladıktan sonra da Google tarafından aslında ödüllendirilerek daha fazla ziyaretçi çekebilmek için Google tarafından bir anlamda öne çıkarılarak destek görmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

  1. Muhterem dedi ki:

    Merhaba, bende hiçbir şekilde çalışmıyor bu eklenti, yardımcı olabilir misiniz

  2. Sait dedi ki:

    WordPress için içindekiler eklentisi, özellikle siteye ziyarete gelen kullanıcılar için gerçekten de büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Zamanında değerli olduğu günümüzde, bazı bloglardaki tabiri caizse “laf salatalarından” kurtulmak isteyen kullanıcı, istediği başlığa vakit kaybetmeden ulaşabiliyor, hatta yazının tamamını bile okumadan, sadece içindekiler eklentisi sayesinde konu hakkında genel bir bilgi sahibi olabiliyor.
    Bu durum blog yazarlarının daha iyi içerik üretmesi gerekliliğini ortaya koyuyor ve buna zorluyor bana kalırsa. Çok da iyi oluyor. Kopyalama kültüründen ziyade, gerçekten blog yazanların ilginç yazıları bu eklentiler sayesinde çok daha iyi olacağa benziyor.
    Buradan yazının sahibine “wordpress içindekiler tablosu oluşturma” gibi çok gerekli olan bir içerik girdiğinden dolayı teşekkür ediyorum. Buradan öğrendiklerim ile kendi siteme de Table of Contents Plus eklentisini eklediğimi bilmenizi isterim.

  3. omer dedi ki:

    Merhabalar hocam nasılsınız

    1.0 başlık
     1.1 iç başlık
      1.2 başlık
    bunun gibi nasıl yapabilirim?

    1. Cemal B. dedi ki:

      Merhaba, Table Of Contents kurup hiyerarşiyi göster diyorsun.

  4. Metin dedi ki:

    Merhaba yazınızı beğenerek okudum ve bahsettiğiniz eklentiyi kurmaya karar verdim. Bir sorum olacaktı, acaba bu blog yazısının en başında sizin sitenizde kullandığınız gibi görselliği bahsettiğiniz eklentiyle mi yaptınız acaba?