Emme Manifoldu Nedir, Görevi Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

17.06.2021
150
Emme Manifoldu Nedir, Görevi Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?
Modelistlik Kursu

Emme manifoldu araçların tıpkı insanlar gibi nefes alıp vermesine yarayan sistemdir. İnsnlar nasıl yaşamak için havaya ihtiyaç duyuyor ise araçlarda hareket edebilmek için havaya ihtiyaç duymaktadır. İçten yanma mekanizmasına sahip araçlarda hareketi sağlayan unsur yanma odalarında oluşan ufak çaplı patlamalardır. Bu ufak çaplı patlamaların yakıtı benzin olmaktadır. Ancak bilindiği üzere oksijen olmadan herhangi bir maddenin yanması mümkün değildir. Bu noktada devreye emme manifoldu girer ve yanma için ihtiyaç olan oksijenin yanma odalarına taşınmasını sağlar. Bu sayede araç hareket edebilmek için ufak çaplı patlamalar gerçekleştirebilir ve aksam kusursuz bir şekilde çalışmasına devam eder.

Emme Manifoldu Ne İş Yapar?

Emme manifoldunun temel görevlerinden birisi yanma odalarına hava akışı sağlamaktır. İçten yanmalı motorlar dört zamanlı olarak çalışır ve ilk ateşlemede emme manifoldunda bulunan hava bir vana ya da valf sayesinde tüm silindirlere aktarılır. Emme valfleri ya da vanaları diğer üç ateşleme esnasında tekrar kapanır. Sıkıştırma, yanma ve egzoz döndüsü başa döndüğü zaman tekrardan açılır. Her açılmada yeterli derecedeki havanın bulunmasından ve her bir silindire yeterli miktarda hava sağlanmasından emme manifoldu sorumludur. Emme manifoldu görevini tam olarak yapmıyor ise bakım gerektirir ve aracın kullanılmadan bir ustaya gösterilmesi gerekir. Emme manifoldu aracın hareketinde büyük bir rol oynadığından dolayı aracın hareketinin gerçekleşmesi de bakım süreci bitene kadar mümkün olmaz.

Emme Manifoldunun Hava Aldığı Durumlarda Ne Olur?

Emme manifoldunun hava alması durumu her zaman gerçekleşen bir olay değildir. Ancak bazı zamanlarda emme manifoldu hava alabilir ve bu da aracınızın motorunun verimli olarak çalışmamasına neden olur. Emme manifoldunda bir kaçak olması durumunda manifold içerisinde bulunan hava basıncı motorun etrafında bulunan ortam basıncının altında olacaktır. Bundan dolayı ise manifold sızıntı sırasında meydana gelen ek havayı emecektir. Emilen ek hava silindirlere verildiğinde hava ile birlikte sıkıştırılacak benzinin daha az olmasına ve yanma işleminin daha az bir etki ile gerçekleşmesine neden olacaktır. Bu durum ise motor verimliliğine doğrudan etki edecektir. Her patlamanın gerçekleşmesinin ardından krank mini döner. Çok fazla hava ya da yeterli miktarda benzin yoksa oluşan patlama daha az etkili olur. Bundan dolayı gaz pedalına basıldığı anda araç ya geç tepki verecektir ya da olduğundan daha yavaş hareket edecektir. Aracın olduğundan daha yavaş hareket etmesi durumunda aracın acilen uzman birine gösterilmesi gerekmektedir.

Emme Manifoldunda Arıza Olduğu Nasıl Belli Olur?

Emme manifoldunda bir problem olduğunu anlamanın en iyi yolu aracın motorunu dinlemektir. Araç rölantide çalışırken motordan gelebilecek tıslama ya da ıslık benzeri bir ses emme manifoldunda bir problem olduğuna işarettir. Aynı zamanda motor olduğundan daha geç bir sürede durabilir ya da aracın kontağı kapalı konuma getirildiğinde araç bir süre daha çalışır vaziyette kalabilir. Bu sorunlardan bir tanesi ile karşılaşıldığı durumlarda emme manifodunda bir arıza olduğu anlaşılabilir. Motor rölantide çalışırken az miktarda bir marş sıvısı emme manifoldunun üzerine püskürtülmesi ile motorun tepki vermesi durumunda emme manifoldunun acilen bir usta tarafından görülmesi gerekmektedir. Aracın kullanımına devam edilmesi emme manifoldunda oluşan arızanın daha fazla büyümesine yol açar.

Emme Manifoldunda Bulunması Gereken Özellikler

Emme manifoldunda bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Emme manifoldları karbüratörlü sistemlerde ya da yakın enjeksiyonlu sistemlerde silindirlere olan uzaklıklara eşit olması gerekmektedir. Her bir silindire aynı miktarda aynı ölçüde ve aynı ısıda karışımı ya da havayı göndermelidir.
  • Emme manifoldunun sahip olduğu borular hava akışını engellememeli. Boruların içi düzgün ve köşeleri kavisli olmalıdır. Bu özellikleri karşılamayan emme manifoldu aracın çalışmasına da etki eder.
  • Emme manifoldu boruları silindirlere karışımı eşit bir şekilde gönderecek bir şekilde konumlandırılmıştır. Bundan dolayı silindirlere sağlanan hava akışı eşit bir miktarda dağılır ve araç verimli bir şekilde çalışır.

Emmen Manifoldu Hangi Malzemeden Üretilir?

Emme manifoldu alüminyum alaşımlardan üretilir. Bunun yanı sıra plastikten üretilen emme manifoldları da bulunmaktadır. Manifoldun oturduğu yüzeyler ile arasında sızdırma olmaması amacıyla manifold contaları bulunmaktadır. Bu contalar ise silindirlerin kapak contalarında kullanılan malzeme ile aynıdır. Bu contalar çelik, bakır bronz ve saç kaplama olması şartı ile çelik saçlardan üretilir. Bu sayede sızdırma durumunun önüne geçilerek araç performansına herhangi bir etki ile karşılaşılmasının önüne geçer.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Emme Manifoldunun Arızalanma Sebebi Nedir?

Emme manifoldunda gözlenen arızalar çoğunlukla sımadan dolayı meydana gelmektedir. Sızma sırasında içeriye giren fazla hava girdiğinden dolayı yakıt ve oksijenden oluşan karışım oksijen ağırlıklı olur. Bundan dolayı ise yanma işlemi daha az etkili olarak araçtan alınan verimin düşmesi söz konusu olur. Verimin düşmesi ile araçta gözlenebilecek bazı etkiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Gaz pedalına basıldığında olduğundan daha geç tepki vermesi,
  • Hızlanma süresinin olduğundan daha fazla olması,
  • Motorda ıslığa ya da tıslamaya benzer seslerin oluşması,
  • Düşük hızda seyir eden araçların birden stop etmesi,
  • Aracın kontağı kapatıldığında motorun durma süresinin artması.

Yukarıdaki durumların gözlenmesi halinde aracın bakıma götürülmesi ve emme manifoldunda oluşan problemin giderilmesi gerekmektedir. Araç kullanıldığı sürece emme manifoldundan kaynaklı arıza daha çok büyüyebilir ve araca zarar verebilir.

Ayrıca segman atma nedir? Hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.