Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları Ne Kadar?

01.09.2021
126
Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Eczacı, diğer adıyla “eczane sorumlusu”, birçok alanda çalışabilen ve lisans eğitimi almış kişilere denir. Sağlık sektöründe önemli bir yeri olan eczacılık, üniversiteye hazırlanan birçok gencin ilgisini çekmektedir. Peki, eczacı nedir? Eczacı nasıl olunur? Eczacı maaşları ne kadardır? İşte eczacılık ile ilgili bilmeniz gereken her şey!

Eczacı Nedir?

Eczacı, kaba tabiri ile doktorların hastalar için yazdığı ilaçları temin eden ve satan kişilerdir. Bu ilaçlar ile ilgili hastalara bilgiler veren ve nasıl kullanılacağını anlatan sağlık sorumlularıdır. Eczacı veya diğer bilinen adlarıyla “eczane teknisyeni” ve “eczane sorumlusu”, birçok alanda çalışabilir. Genellikle hastane ve eczanelerde çalışan eczacılar, araştırma laboratuvarı ve adli tıp kurumlarında da çalışabilmektedir.

Bunların dışında eczacılık diploması olan bir kişi, gerekli şartları yerine getirdiği takdirde kendi eczanesini açabilir. Eczacıları denetleyen ise “baş eczacı” olarak adlandırılmaktadır. Baş eczacılar devlet ve üniversite hastanelerinde çalışabilmektedir.

Eczacı Ne İş Yapar?

Eczacı Ne İş Yapar?

Eczacı Ne İş Yapar?

Eczacı, görev aldığı kurumlara göre çeşitli görevlerde bulunabilir. Az önce bahsettiğimiz gibi eczacılar; hastane, eczane, adli tıp kurumları ve araştırma laboratuvarlarında çalışabilmektedir. Bu nedenle çalıştıkları alana göre görevleri de değişmektedir. Daha iyi anlaşılması için hastanede görev alan bir eczacı ne iş yapar konusunu örnek verebiliriz.

Hastanede çalışan bir eczacı, düzenli olarak ilaç stok kontrolü yapar. Bunun dışında ilaç almak için gelen hastalara alacağı ilaç hakkında bilgi verir. Hastaya o ilacı nasıl kullanacağını ve yan etkilerini anlatır. Ayrıca biten ve azalan ilaçları temin eder. Ayrıca ilaçların uygun koşullarda saklanmasını sağlar.

Eczacı Olma Şartları Nelerdir?

Eczacı olma şartları öncelikle üniversite mezunu olmaktır. Yani ilk şart bir eczacılık fakültesi mezunu olmaktır. 5 yıllık eğitimini tamamlayan kişiler eczacı olabilir. İkinci şart ise bu eğitim sırasında gerekli staj programlarına katılmaktır. Staj programlarına katılmayan ve 6 aylık stajı yerine getirmeyen kişiler eczacı olamaz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Ayrıca UES sınavı ile uzman eczacı olmak isteyen kişiler, öncelikle bu sınavı kazanmalıdır. Ardından 3 yıllık eğitimi başarılı bir şekilde bitiren kişiler eczacı olabilmektedir. Peki, eczacı nasıl olunur?

Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacı Nasıl Olunur?

“Eczacı nasıl olunur?” sorusu oldukça merak edilen konulardan birisidir. Öncelikle bilmeniz gereken, eczacıların üniversite mezunu olduğudur. Yani eczacı olmak isteyen birisi, öncelikle “Eczacılık” fakültesi lisans diplomasına sahip olması gerekir. 5 yıllık eczacılık bölümünden mezun birisi eczacı, diğer adıyla eczane sorumlusu ve eczane teknisyeni olabilir. Bu lisans eğitimi sırasında gerekli stajları yerine getirmek zorundadır. 6 ay olan staj süresini tamamlamayan öğrenciler mezun olabilir, ancak kendi eczanelerini açamaz. Bunun dışında staj programına katılmayan öğrenciler eczanelerde ve hastanelerde çalışamaz.

Bunun dışında bir diğer seçenek ise UES adlı sınava girmektir. Bu sınavda başarılı olan kişiler 3 yıllık bir eğitim görür. Bu eğitimin ardından “uzman eczacı” olarak görev alırlar. Peki, eczacı maaşları ne kadardır?

Eczacı Maaşları Ne Kadardır?

Eczacıların aldığı en düşük maaş asgari ücrettir. Yeni başlayan bir eczacı muhtemelen asgari ücret ile başlayacaktır. Ortalama maaşları 3000 ila 4500 lira arasında olan eczacılığın en yüksek maaşı ise 4000 ila 5000 lira arasındadır. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğimiz baş eczacıların maaşları 5000 ila 6000 arasındadır.

Tabi burada bilinmesi gereken bir başka konu, eczacıların kendi iş yerlerini açabilmesidir. Kendi eczacısını açmış bir kişi, bulunduğu konum ve işletme stratejileri ile çok daha yüksek paralar kazanabilmektedir.

Eczacı İş İmkanları Nelerdir?

Eczacı iş imkanları geniş bir meslektir. Eczacılar şu alanlarda çalışabilir:

  1. Eczanelerde çalışabilirler.
  2. Kendi eczanelerini açabilirler.
  3. Hastanelerde çalışabilirler.
  4. Adli tıp kurumlarında görev alabilirler.
  5. Çeşitli araştırma laboratuvarlarında çalışabilirler.
  6. Ecza depolarına bağlı baş eczacı olabilirler.
YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.